Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan naisministerit kyllästyivät seksuaaliseen häirintään politiikassa: ”Miesten on muutettava käytöstään”

Ministereiden yhteisen julkilausuman taustalla on tuore skandaali, jossa miespoliitikkoa syytetään rintoihin tarttumisesta ja vihjailevista viesteistä

Ulkomaat
 
Peter Nicholls / Reuters
Ranskan entinen valtiovarainministeri Christine Lagarde on yksi julkilausuman allekirjoittajista. Hän on nykyään IMF:n pääjohtaja.
Ranskan entinen valtiovarainministeri Christine Lagarde on yksi julkilausuman allekirjoittajista. Hän on nykyään IMF:n pääjohtaja. Kuva: Peter Nicholls / Reuters

Seitsemäntoista entistä ranskalaista naisministeriä julkisti sunnuntaina lausunnon, jonka mukaan he eivät enää aio vaieta Ranskan politiikassa yleisestä seksuaalisesta häirinnästä.

Allekirjoittajien joukossa on muun muassa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n nykyinen pääjohtaja Christine Lagarde. Hän toimi aiemmin Ranskan valtiovarainministerinä.

Journal du Dimanche -lehdessä julkistettu ministereiden yhteinen lausunto liittyy Ranskan politiikan tuoreimpaan skandaaliin. Maan kansalliskokouksen varapuhemies, Denis Baupin joutui viime viikolla eroamaan seksuaalisesta häirinnästä syytettynä. Baupin kuului aiemmin Ranskan vihreisiin eli Europe Écologie – Les Verts -puolueeseen.

Baupin oli syytösten mukaan tarttunut vihreiden puoluevirkailijaa Sandrine Rousseauta rinnoista ja yrittänyt suudella tätä. Entinen vihreiden kansanedustaja Isabelle Attard oli puolestaan saanut Baupinilta vihjailevia viestejä lähes päivittäin.

Baupiniin liittyvien syytösten tutkinta alkoi tiistaina. Uutistoimisto AFP:n mukaan hän itse on kiistänyt jyrkästi väitteet seksuaalisesta häirinnästä ja on uhannut vetää syytöksiä esittäneet naiset sekä asiasta kirjoittaneet ranskalaislehdet oikeuteen.

Sunnuntain julkilausumassaan entiset ministerit kirjoittavat, että he eivät aio enää vaieta seksuaalisesta häirinnästä. He lupaavat järjestelmällisesti tuoda esiin ja tuomita seksistiset huomautukset, epäasialliset eleet ja sopimattoman käytöksen.

Lagarden lisäksi allekirjoittajina ovat muun muassa entinen terveysministeri Roselyne Bachelot ja entinen asuntoministeri Cecile Duflot.

”Kuten kaikki naiset, jotka ovat tulleet mukaan aiemmin täysin miehiseen ympäristöön, meidänkin on täytynyt joko alistua tai taistella seksismiä vastaan. Naisten ei tarvitse sopeutua tällaiseen ympäristöön, vaan miesten on muutettava käytöstään”, ministerit kirjoittavat.

BBC:n mukaan Baupinin tapaus on herättänyt myös kysymyksiä siitä, miksi jo jokin aikaa sitten tapahtuneet häirintätapaukset tulevat julki juuri nyt.

Baupin kuului vihreissä niihin, jotka kannattavat yhteistyötä sosialisteja edustavan presidentin François Hollanden kanssa. Baupinin vaimo Emmanuelle Cosse nimitettiin ministeriksi pääministeri Manuel Vallsin hallitukseen helmikuussa, minkä vuoksi hän joutui eroamaan vihreistä. Muutama viikko sitten myös Baupin erosi puolueen jäsenyydestä.

Ranskassa on kyselty, tulevatko syytökset julki siksi, että Baupinista on tullut puolueessaan ei-toivottu henkilö. Hänen käytöksestään naisia kohtaan on liikkunut tietoja jo aiemmin, mutta ne ilmestyivät julkisuuteen vasta, kun Baupin lähti puolueesta.

Stephane Mahe / Reuters
Ranskan kansalliskokouksen varapuhemies Denis Baupin joutui eroamaan maanantaina.
Ranskan kansalliskokouksen varapuhemies Denis Baupin joutui eroamaan maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat