Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oma ompelimo Ikeassa – ”Tällä hetkellä tämä on minun unelmani”

Malmön Rosengårdissa perustettu naisten osuuskunta on tuonut töitä monelle maahanmuuttajalle.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Rabiah Salemin on ollut vaikeaa saada töitä Ruotsista, koska hänellä ei ole koulutusta. Nyt hän opiskelee ompelijaksi ja on saanut harjoittelupaikan Yalla Trappanin ompelimosta Ikeasta.
Rabiah Salemin on ollut vaikeaa saada töitä Ruotsista, koska hänellä ei ole koulutusta. Nyt hän opiskelee ompelijaksi ja on saanut harjoittelupaikan Yalla Trappanin ompelimosta Ikeasta. Kuva: Magnus Laupa

Malmö. Christina Merker-Siesjö on selvästi ylpeä.

”Tämä on täysin ainutlaatuista!” hän hehkuttaa pienen ompelimon edustalla, Malmön Ikean kassojen kupeessa.

Täällä, ruotsalaisuuden tyyssijalla, on vastikään avattu paikallisten maahanmuuttajanaisten oma ompelimo.

Bisnesideana on ommella kansainvälisen huonekalujätin asiakkaille mitä milloinkin Ikean kankaista, käytännössä usein mittaan tilattuja verhoja.

Tänään verhoja prässää Rabiah Salem, Ruotsissa jo 20 vuotta asunut kurdi. Hänen on ollut vaikeaa löytää töitä, mutta nyt hän saanut harjoittelupaikan ompelimosta ja toivoo myöhemmin töitä.

”Täällä hetkellä tämä on minun unelmani”, Salem sanoo.

Ompelimo on osa Malmön Rosengårdissa syntynyttä Yalla Trappan -nimistä yhteiskunnallista yritystä. Sen päämääränä on löytää töitä niille maahanmuuttajille, jotka ovat kaikkein kauimpana työmarkkinoilta. He ovat naisia kuten Salem. Sellaisia, joilla ei ole joko lainkaan tai ei juurikaan koulutusta.

Viime vuosina Yalla Trappanista on tullut tuttu Malmössä, Ruotsissa ja myös hiukan maailmalla, sillä tulokset ovat olleet vakuuttavia.

Merker-Siesjön oppeja kuuntelemassa käy viikoittain vieraita muista Ruotsin kunnista ja nykyisin myös ulkomailta. Ruotsin ministerit ja nobelisti Muhammad Yunuskin ovat käyneet tapaamassa.

”Olemme löytäneet erityisen metodin, joka toimii. Julkinen sektori sanoo, että tämän ryhmän kanssa olemme epäonnistuneet, mutta te olette onnistuneet”, Merker-Siesjö sanoo.

Magnus Laupa
Johan Olsson kävi hakemassa tilaamansa olohuoneen verhot Yalla Trappanin ompelimosta. Olsson oli sen verran tyytyväinen, että kävi heti perään ostamassa toisetkin kankaat.
Johan Olsson kävi hakemassa tilaamansa olohuoneen verhot Yalla Trappanin ompelimosta. Olsson oli sen verran tyytyväinen, että kävi heti perään ostamassa toisetkin kankaat.

Viiden ensimmäisen toimintavuoden aikana työntekijöiden määrä on yli kolminkertaistunut nykyiseen noin neljäänkymmeneen ja liikevaihto kasvanut vuosittain 25–30 prosenttia. Voitot sijoitetaan laajenemiseen.

Alojen kirjo onkin kasvanut. Kahden ompelimon lisäksi osuuskunnan naiset pyörittävät muun muassa lounaskahvilaa, kauppaa, siivoavat ja tarjoavat catering-palveluita. Vetääpä joku myös kaupunkikierroksia.

Palkat ovat alan työehtosopimuksen mukaisia.

Maahanmuuttajien työllistäminen on kova haaste Ruotsissa erityisesti viime vuosien suuren turvapaikanhakijamäärän takia.

Maaliskuun lopussa ulkomailla syntyneiden työttömyysaste oli Ruotsissa yli 21 prosenttia, kun kotimaassa syntyneiden oli 4,7 prosenttia.

Työllisyysasteiden erot Ruotsissa ja ulkomailla syntyneiden välillä ovat OECD-maiden suurimpia Hollannin ohella, käy ilmi OECD:n viime viikolla julkaisemasta raportista.

Yalla Trappanin kotikunnassa Malmössä työn saanti on viime vuosina vaikeutunut entisestään: Sydsvenskan-lehden hiljattaisten laskelmien mukaan vain 36 prosenttia pakolaisina tai turvapaikanhakijoina tulleista oli työllistynyt kymmenen vuoden kuluessa vuonna 2014. Vuonna 2007 vastaava lukema oli 48 prosenttia.

”On ollut hyvin vaikeaa saada töitä. Kyse on kielestä ja koulutuksesta ja siitä, että viime vuosina kun kriisi on kärjistynyt, on paljon työttömiä. Yhtä paikkaa hakee helposti 80”, Salem sanoo.

Hän teki aikansa töitä lastentarhan keittiössä, mutta jäi sittemmin työttömäksi sairastuttuaan. Nyt hän toivoo uutta alkua ompelukoulutuksesta ja Yalla Trappanista.

Merker-Siesjön mukaan avain työllistämiseen on olla kurkottamatta liian kauas, jollei koulutusta ole pohjalla. Naisten kohdalla se tarkoittaa usein käytännössä, että kannattaa aloittaa kotitöitä muistuttavista töistä.

Kyse ei ole siitä, että naisen paikka olisi keittiössä, mutta aiempi osaaminen avaa ovia. ”On rakennettava sen varaan, mistä on jotakin pientäkin osaamista ja itsetuntoa.”

Yalla Trappanissa opetellaan samalla työelämätaitoja ja sellaisia teoreettisia taitoja, joille on työssä päivittäistä käytännön tarvetta. Ompelimossa se voi tarkoittaa vaikka prosenttilaskua, jota saattaa tarvita kassalla.

Yhteistyö Ikean kanssa syntyi alun perin huivien ompelusta.

Osuuskunta sai Ikealta tilauksen ommella sen työasuiksi musliminaisille sopivat yhtenäiset huivit. Se sujui hyvin. Pian neuvoteltiin laajemmasta yhteistyöstä ja sopu syntyi omasta ompelimosta Ikeassa. Yalla Trappan ompeli myös tekstiilit, kun Ikea avasi hiljattain uuden pääkonttorinsa Malmössä.

Merker-Siesjölle työ ei ole ollut yksinomaan helppoa. Hän kertoo saaneensa toistuvaa uhkailua maahanmuuttovastaisilta tahoilta. Jonkin aikaa hänellä oli ympärivuorokautinen poliisisuojaus uhkausten takia.

Hän ei hätkähdä pelottelusta. ”On seisottava sen takana, mihin uskoo, muutoin on vain märkä läntti seinällä.”

Tausta: Kotoutusohjelma kestää kaksi vuotta

Ruotsiin tuli viime vuonna 163 000 turvapaikanhakijaa ja edellisvuonna noin 80 000.

Virallinen kotoutusjärjestelmä alkaa oleskeluluvan saamisen jälkeen, ja kestää periaatteessa kaksi vuotta. Sen aikana tulijoille laaditaan kotouttamissuunnitelma, he aloittavat kielikoulutuksen ja saavat kotouttamistukea. Heitä myös autetaan asunnon löytämisessä.

Suurin haaste on vähän koulutettujen työllistäminen. OECD:n mukaan 22 prosenttia tämän ryhmän miehistä ja kahdeksan prosenttia naisista työskentelee vuoden ohjelman päättymisen jälkeen. Tällöinkin on usein kyse tuetusta työstä.

Viime aikoina hallitus on koettanut panostaa kotoutustyössä muun muassa ”pikaraiteeseen”, jolla tiettyjen työvoimapulasta kärsivien alojen osaajia koetetaan poimia töihin nopeasti. Tällaisia aloja ovat muun muassa kokit ja opettajat.

Oikaisu 16. toukokuuta klo 17.45: Toisin kuin otsikossa kerrottiin, juttu on kotoutumissarjan kolmas eikä neljäs osa.

Lähteet: Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, OECD

Magnus Laupa
Iranilainen Vahideh Bousaeed (oik.) on aloittanut vastikään vakituiset työt Yalla Trappanin ompelimossa. ”Etsin vuoden ajan töitä joka päivä.” Vieressä osuuskunnan perustaja Christina Merker-Siesjö.
Iranilainen Vahideh Bousaeed (oik.) on aloittanut vastikään vakituiset työt Yalla Trappanin ompelimossa. ”Etsin vuoden ajan töitä joka päivä.” Vieressä osuuskunnan perustaja Christina Merker-Siesjö.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat