Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisuvoitto nosti Krimin tataarien ahdingon päivänvaloon – vastarinnasta Venäjälle maksettu kova hinta

Viimeisin käänne on Venäjän päätös lakkauttaa tataarien korkein poliittinen elin Mejlis.

Ulkomaat
 
Reuters
Krimin tataarit ja paikalliset asukkaat sytyttivät Kiovassa toukokuussa 2014 kynttilöitä tilaisuudessa, jossa muistettiin tataarien 70 vuotta aiemmin tapahtunutta karkotusta Krimiltä.
Krimin tataarit ja paikalliset asukkaat sytyttivät Kiovassa toukokuussa 2014 kynttilöitä tilaisuudessa, jossa muistettiin tataarien 70 vuotta aiemmin tapahtunutta karkotusta Krimiltä. Kuva: Reuters

”Kun muukalaiset saapuvat, he tulevat kotiisi, tappavat teidät kaikki ja sanovat: emme ole syyllisiä.”

Näillä sanoilla alkaa euroviisuvoiton lauantaina vieneen ukrainalaisen Jamalan kappale 1944. Laulu kertoo Jamalan isoisoäidin traagisen tarinan yli seitsemänkymmenen vuoden takaa.

Jamalan isoisoäiti ja lähes kaksisataatuhatta muuta tataaria karkotettiin Krimiltä Josif Stalinin hallitsemassa Neuvostoliitossa 1944.

Stalin syytti tataareja vehkeilystä natsi-Saksan kanssa. Syytöksistä luovuttiin Stalinin kuoltua, mutta karkotetut tataarit pääsivät palaamaan kotiseuduilleen Krimille vasta Neuvostoliiton kaaduttua.

Vaikka Jamalan viisu kertoo vuosikymmenien takaisesta tragediasta, laulussa voi epäilemättä nähdä viittauksia myös nykyaikaan.

Krimin tataareita kohtasi nimittäin uusi katastrofi 2014. Tuolloin ”vihreät miehet” ilmestyivät Ukrainan kansannousun puhjettua Venäjältä Krimille ja niemimaa liitettiin kansainvälisen oikeuden vastaisesti Venäjään.

Tämä on merkinnyt Krimin tataarivähemmistölle uutta poliittisen tukahduttamisen aikakautta.

Tataarit ovat turkinsukuinen kansa, joka on keskiajalta alkaen levittäytynyt asumaan eri puolille itäistä Eurooppaa ja entisen Neuvostoliiton alueita. Tataarit ovat sunnimuslimeja ja heillä on ollut perinteisesti tiiviit yhteydet Turkkiin sekä Balkanin, Kaukasuksen ja Keski-Aasian muslimikansoihin.

Myös Suomessa on oma tataarivähemmistö, mutta heidän taustansa eivät johda Krimin niemimaalle.

Krimillä tataareita on asunut jo yli tuhat vuotta. Tuona aikana alue on on kuulunut moneen valtakuntaan: Venäjän keisarikuntaan, Osmaanien valtakuntaan, Neuvostoliittoon, Ukrainaan.

Kivuliain vaihe Krimin tataareiden historiassa ajoittuu vuoteen 1944 ja Stalinin vainoihin. Tiettävästi tuhansia tataareja kuoli, kun heidät pakkosiirrettiin Krimiltä Keski-Aasiaan.

Kun Venäjä liitti Krimin itseensä, äänekkäimmin liittämistä vastusti juuri Krimin tataariväestö. Krimin asukkaista noin kymmenen prosenttia on tataareja.

Vastarinnasta ja soraäänistä on maksettu kova hinta. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet tataariaktivistien katoamisista. Venäjän viranomaiset eivät ole lupauksistaan huolimatta tutkineet tapauksia.

Äänekkäimmin Venäjän valtaa arvostelleet tataarit ovat joutuneet pakenemaan Krimiltä.

Venäjän viranomaiset ovat myös lakkauttaneen useita tataarimedioita.

Uusin käänne Krimin tataarien poliittisessa tukahduttamisessa tapahtui huhtikuussa, kun syyttäjä Natalia Poklonskaya lakkautti Krimin tataarien korkeimman poliittisen elimen Mejlisin. Syyttäjä piti Mejlisiä äärijärjestönä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Mejlisin lakkauttaminen merkitsee sitä, että Krimin tataareilta evättiin viimeinenkin yhdistymisvapaus

”Mejlisin lakkauttaminen merkitsee sitä, että Krimille jääneiden tataareiden kohtalo on entistä synkempi, sillä nyt he ovat entistä suuremmassa vaarassa joutua uhkailun, häirinnän ja rikossyytteiden kohteeksi”, sanoi Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja Denis Krikosheev huhtikuussa.

Kun viisuvoittaja Jamala laulaa koteihin tunkeutuvista muukalaisista, Krimin tataarit saattavat hyvinkin tulkita laulun sanoja nykytapahtumien valossa.

”Tämä laulu kertoo meidän tragediastamme”, sanoi 27-vuotias Krimin tataari Emine Zijatdinova uutistoimisto AP:lle Jamalan viisuvoiton jälkeen, kun tataareita oli kokoontunut juhlimaan Kiovassa lauantaina.

”Toivon, että ihmiset kuulivat tämän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat