Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki: Karhunlaukka on Siperian herkku – Vladimir myy niitä tienposkessa

Valtatien varsilla on autoja parkissa ja väki metsässä, vaikka sienisesonkiin on vielä matkaa aika lailla.

Ulkomaat
 
HS-Lada on matkannut yli 7000 kilometriä
HS-Lada on matkannut yli 7000 kilometriä
Helsingin Sanomien Lada-matka Viipurista Vladivostokiin on edennyt Tulunin pikkukaupunkiin 400 kilometrin päähän Irkutskista. Siperiaa halkova valtatie seurailee Siperian rautatien reittiä ja on pääosin kelvollisessa kunnossa. Toimittaja ja kuvaaja Pekka Hakala. Editointi: Esa Syväkuru

Kemerovon jälkeen Siperian valtatie muuttuu vähän mielenkiintoisemmaksi. Keski-Siperian tasanko päättyy ja maankuori rypistyy ensimmäisen kerran sitten Uralin. Asfalttitie luikertelee vaarojen välissä ja oikaisee sitten suuria rinteitä pitkin ja halki peltoaukioiden.

Venäjälle tyypilliset, risukkoa puskevat entiset kolhoosipellot ovat täällä vähemmistössä. Suuret, tummamultaiset peltoalat leviävät juuri äestettyinä. Lietelannan haju tunkeutuu tämän tästä Ladaan, jossain jo kylvö vihertää.

Vähintäänkin siis vakavaa yritystä maatalouden harjoittamisen suuntaan. Lampaat laiduntavat, hevoslauma pyörii niityllä ja lehmät löntystelevät silloin tällöin valtatien ylitse.

Kuluneissa paikoissa asvaltin alta pilkottaa neuvostoaikaista punakiveä tai betonia. Lehmien ja tietöiden lisäksi jännitystä matkaan tuovat toinen toisiaan ohittelevat rekat ja kuorma-autot.

Metsäosuudella ennen Krasnojarskia näkyy runsaasti tien poskeen pysäköityjä autoja. Ihmiset näyttävät keräilevän vasuihinsa metsästä jotain vihreää.

Yleisin tienvarressa myytävä tavara on täällä hunaja. Muutaman kerran on kaasujalka noussut, kun myyjä on nostanut hunajapurkit Ladansa katolle ja näyttänyt etäältä erehdyttävästi poliisiautolta.

Sata kilometriä ennen Krasnojarskia näyttää tien poskessa olevan myynnissä kuitenkin jotakin vihreää. Taitaa olla sitä samaa, mitä siellä tienvarsilla keräiltiin.

”Se on tšeremšaa, viisikymppiä nippu”, sanoo itse keräämiään rehuja tienposkessa myyvä Vladimir, 59. ”Oikeaa Siperian löökiä, kaikkein parasta ja terveellisintä, parempaa kuin Kemerovon tai Altain tšeremšat.”

Siis karhunlaukkaa ei ruotsalaisittain ramslökiä, hienoaromista villisipulia. Suomessa sitä kasvaa lähinnä Ahvenanmaalla, mutta tanskalaiset keräilevät sitä kuulemma keväisin aivan kuten Krasnojarskin alueellakin tehdään.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Venäläiset kutsuvat kasvia myös suomalaistyyliin karhunsipuliksi tai sitten villiksi valkosipuliksi. Kemerovon puolessa se tunnetaan nimellä kolba. Tämä nimitys on ilmeisesti peräisin Siperian turkkilaiskieliin kuuluvasta šoorin kielestä.

Vladimir kertoo keränneensä herkut samana aamuna itse, mikä ei ole vähäinen suoritus: hänen molemmat jalkansa ovat nimittäin poikki yli 30 vuoden takaisen junan alle jäämisen seurauksena. Ei niin harvinaista täällä Siperian radan varsilla, junaliikenne on pääradalla lähes tauotonta.

Saaliinsa myyjä on kuljettanut tien varteen tummanpunaisella inva-Nivallaan.

”Peset, pilkot vain silpuksi ja latvat voit jättää pois”, Vladimir neuvoo salaatin tekoon. ”Ripotat vähän pippuria ja suolaa, voit pyöräyttää myös tilkassa öljyä. Ja itse tykkään panna aina päälle smetanaa.”

Saalis ei Vladimirin mukaan vai ole ollut tänä keväänä ainakaan tähän mennessä kummoinen. ”Liian kylmiä ilmoja on pitänyt.”

Toden totta, Tšeljabinskissa alkoivat jo koivut vihertää, mutta täällä ei näy mitään väriä yhdessäkään lehtipuussa. Satelee, tuulee ja päivällä lämpötila on hädin tuskin plussan puolella. Pitäisi löytää jostain nuppineula, että saisi rassattua Ladan kuskinpuoleisen pissapojan suuttimen reikää, siellä on ilmeisesti jotain töhkää.

Mutta Krasnojarskin jälkeen tie kääntyy etelään kohti Irkutskia, Baikaljärveä ja ladamatkan viidettä aikavyöhykettä. Ilmojenkin pitäisi lämmetä. Ja Irkutskiin saakka tien pitäisi olla suurin piirtein ihmismäisessä kunnossa.

Hyvä niin, Reeta-Ladan iskunvaimentajat ovat nimittäin jo romutavaraa.

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: Vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Osa 11: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

Osa 12: Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta!

Osa 13: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki – Reeta-Lada pysähtyy kaupungissa, jonne Svinhufvud karkotettiin

Pekka Hakala HS
Vladimir möi karhunlaukkaa ohikulkijoille valtatien varrella Krasnojarskin länsipuolella.
Vladimir möi karhunlaukkaa ohikulkijoille valtatien varrella Krasnojarskin länsipuolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat