Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen CIA:n vakooja paljasti: Autoin pidättämään Nelson Mandelan

Yhdysvallat piti Mandelaa vasemmistolaisena terroristina keskellä kylmää sotaa.

Ulkomaat
 
Reuters
Nelson Mandela 1960-luvun alussa ennen vangitsemistaan.
Nelson Mandela 1960-luvun alussa ennen vangitsemistaan. Kuva: Reuters

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA paljasti Etelä-Afrikan viranomaisille Nelson Mandelan olinpaikan ja valeasun vuonna 1962, kertoi CIA:n vakoojana tuolloin toiminut Donald Rickard brittilehti The Sunday Timesin mukaan.

Tiedonanto johti rotuerottelua vastustaneen Mandelan pidättämiseen ja lopulta 27 vuotta kestäneeseen vankeuteen. Vapautumisensa jälkeen Mandelasta tuli Etelä-Afrikan presidentti. Hän kuoli vuonna 2013.

Diplomaattina työskennellyt vakooja Rickard kertoi käräyttäneensä Mandelan henkilökohtaisesti. Kiinniottohetkellä Mandela esiintyi autonkuljettana nimeltä David Motsamayi syrjäseudulla KwaZulu-Natalissa.

Rickard kuoli maaliskuun lopussa. The Sunday Timesin mukaan hän kertoi roolistaan Mandelan pidättämisessä vain hieman aiemmin brittiläiselle elokuvaohjaajalle John Irvinille.

Yhdysvallat piti Mandelaa vasemmistolaisena terroristina keskellä kylmää sotaa. Rickardin sanoin Mandela oli ”maailman vaarallisin kommunisti Neuvostoliiton ulkopuolella”.

CIA:n osuutta on epäilty laajasti aiemminkin, mutta esimerkiksi vuonna 1999 ilmestyneen Mandelan elämäkertakirjan kirjoittaja Anthony Sampson sanoi, että väitettä ei ole voitu todistaa.

Rickardin paljastus lisää painetta, jotta CIA vahvistaisi asian virallisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat