Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen oikeus tuomitsi miehen elinkautiseen vankeuteen Ruandan kansanmurhasta

Ulkomaat
 

Tukholma Tukholman käräjäoikeus langetti maanantaina elinkautisen tuomion kansanmurhasta ruandalaistaustalaiselle Ruotsin kansalaiselle.

Noin 800 000 ihmistä kuoli kansanmurhan aikana huhtikuun ja heinäkuun välillä 1994.

Oikeus katsoi, että tuomittu 61-vuotias mies osallistui tuolloin laajoihin väkivaltaisuuksiin ja toimi epävirallisen johtajan roolissa kotikaupungissaan ja lähialueilla Etelä-Ruandan Butaressa.

Oikeuden mukaan mies oli osallistunut viiteen hyökkäykseen, muun muassa iskuun Nyamuren vuorella, missä tuhansia siviilejä kuoli.

”Hän määräsi heitä tappamaan ja oli mukana tappamassa kuten muutkin”, sanoi jo aiemmin tapahtumista vankeuteen tuomittu rikollinen kuulusteluissa uutistoimisto TT:n mukaan.

Mies tuomittiin kansanmurhasta ja törkeistä kansainvälisen oikeuden vastaisista rikoksista mukaan lukien murha, murhan yritys ja sieppaus.

Oikeuden mukaan todisteet vahvistavat, että iskujen tarkoituksena oli kokonaan tai osittain tuhota Ruandan tutsi-vähemmistö. Todistusaineisto koostuu pääosin silminnäkijälausunnoista. Havainnot ovat noin 20 vuoden takaa ja ne on tehty hyvin tunteellisessa tilassa. Oikeus piti kuitenkin lausuntoja luotettavina.

”Käräjäoikeus on arvioinut todistajalausunnot tarkoin. Oikeus on huomioinut, että ihmiset muistavat yleensä paremmin kasvot, jotka ovat olleet heille tuttuja jo silloin, kun havainnot on tehty. Useimmat todistajista tunsivat vastaajan ja ihmiset yleisesti muistavat hyvin tapahtumat, jotka ovat aiheuttaneet suuria tunteita yhteydessä traumaattiseen tilanteeseen”, kirjoittaa oikeuden puheenjohtaja tuomari Tomas Zander tiedotteessa.

Syyttäjä pitää tapausta merkittävänä, koska se lähettää kansainvälisesti viestin siitä, etteivät vakavat rikokset jää rankaisematta.

”Rankaisemattomuus ei voi olla vaihtoehto”, sanoo pääsyyttäjä Tora Holst TT:lle.

Oikeus määräsi vahingonkorvauksia 15 kansanmurhan uhrille. Korvaussummat vaihtelevat kolmen ja kymmenen miljoonan Ruandan frangin, eli runsaan 3 300 euron ja noin 11 000 euron välillä. Kyseessä on käräjäoikeuden mukaan ensimmäinen kerta, kun ruotsalainen oikeus on määrännyt vahingonkorvauksia kansanmurhasta.

Oikeudenkäynti alkoi syyskuussa ja se järjestettiin osin Ruandassa. Ruotsissa on langetettu jo kerran aiemmin tuomio Ruandan kansanmurhasta. Käräjäoikeus tuomitsi ruandalaistaustaisen miehen elinkautiseen vankeuteen kansanmurhasta kesällä 2013. Hovioikeus vahvisti myöhemmin tuomion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat