Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallista epäonnistumista ei haluta muistella: Kiina vaikenee kulttuurivallankumouksen 50-vuotispäivänä

Kulttuurivallankumous oli Kiinan silloisen johtajan Mao Tsetungin aloittama poliittinen puhdistus, jonka tarkoituksena virallisesti oli porvarillisen ajattelun ja vanhojen tapojen kitkeminen Kiinasta.

Ulkomaat
 
Kim Kyung Hoon / Reuters
Puolisotilaalliset vartijat seisoivat Tiananmenin aukiolla maanantaina.
Puolisotilaalliset vartijat seisoivat Tiananmenin aukiolla maanantaina. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Peking

Maanantaina tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta Kiinan tuhoisan kulttuurivallankumouksen alkamisesta. Kiina on usein innokas viettämään erilaisia historiallisia vuosipäiviä etenkin tasavuosina, mutta tätä vuosipäivää ei Kiinassa noteerata.

Kulttuurivallankumouksen vaikutus on Kiinassa verrattavissa toiseen maailmansotaan, jonka päättymisen 70-vuotispäivää Kiina juhli viime syksynä muun muassa valtavalla sotilasparaatilla Pekingissä.

Maanantaina Kiinassa ei kuitenkaan järjestetty julkisia tapahtumia kulttuurivallankumouksen muistoksi, eikä valtion lehdistössä mainittu asiasta.

Kulttuurivallankumous oli Kiinan silloisen johtajan Mao Tsetungin aloittama poliittinen puhdistus, jonka tarkoituksena virallisesti oli porvarillisen ajattelun ja vanhojen tapojen kitkeminen Kiinasta. Maon omana motiivina oli kuitenkin tarve palauttaa oma johtoasemansa. Hän oli puolueessa tuolloin heikoilla, koska hänen aiempi kampanjansa, niin sanottu suuri harppaus, oli ajanut Kiinan kriisiin.

Kulttuurivallankumouksesta tuli sisällissodan kaltainen kaaos, jossa kiinalaiset surmasivat toisiaan. Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat runsaasta miljoonasta useisiin miljooniin. Kampanjassa myös tuhottiin paljon kiinalaisesta kulttuurista kertovia muinaismuistoja ja esineitä.

Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue julisti kulttuurivallankumouksen alkaneeksi 16. toukokuuta 1966. Kampanjan aktiivinen vaihe kesti noin kolme vuotta, mutta virallisesti se päättyi vasta, kun Mao oli kuollut vuonna 1976.

Maanantaina Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen äänenkannattaja Kansan päivälehti kertoi etusivullaan, että Hunanin maakunnassa syvennetään uudistuksia ja saavutetaan hyviä tuloksia. Pekingiläislehti Xin Jing Bao puolestaan kertoi internet-palvelusta, jolla jäljitetään kadonneita lapsia.

Kulttuurivallankumouksesta ei puhuttu näissä eikä muissakaan valtion medioissa. Internetin sosiaalisessa mediassa siitä oli yksittäisiä mainintoja, mikä kertoo, ettei aiheesta keskustelemista ollut kuitenkaan kokonaan kiellettyä.

Eri palveluissa muutamat jakoivat valokuvia kulttuurivallankumouksesta ja toivoivat, ettei virhettä toistettaisi.

”Se, mitä tapahtui viisikymmentä vuotta sitten tänä päivänä, on jättänyt meille tietämättömyyden ja vääriä käsityksiä”, kirjoitti yksi käyttäjä suositussa keskustelupalvelussa. ”Sukupolvi toisensa jälkeen jatkaa aivopesua. Ei tietoa. Hullua ja moukkamaista”, hän totesi.

Kiinan nykyinen johto välttää kulttuurivallankumouksesta puhumista lähinnä, koska se ei halua ihmisten puhuvan Maon roolista kulttuurivallankumouksen käynnistäjänä. Kiinaa johtaa yhä sama puolue, joka Maon johdolla sai aikaan kulttuurivallankumouksen.

Kiinaan kommunistipuolue on jo aiemmin todennut, että Mao ”teki virheitä”. Mao on silti erittäin keskeinen osa puolueen virallista oppijärjestelmää. Hänen muotokuvansa komeilee kunniapaikalla Pekingin Taivaallisen rauhan portin eli Tiananmenin yläpuolella. Hänen patsaitaan on eri puolilla Kiinaa.

Maon syntymän 120-vuotispäivänä vuonna 2013 Kiinan nykyinen johtaja Xi Jinping sanoi puheessaan, että Kiina tulee pitämään Maon lippua korkealla ”ikuisesti”. Samoin totesi aikoinaan Deng Xiaoping, joka johti Kiinan uudistusten tielle, kun Mao oli kuollut.

HS tapasi huhtikuussa entisen Mao-uskovaisen, josta kulttuurivallankumous teki teini-iässä tappajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat