Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat ja muut länsivallat valmiita aseistamaan Libyan sovintohallitusta – asevientikieltoa halutaan höllentää

Uusi hallitus ei halua ulkovaltojen sotilasoperaatiota, vaan aseita ja koulutusapua Isisin kukistamiseen.

Ulkomaat
 
Leonhard Foeger / Reuters
Libyan pääministeri Fayez al-Sarraj (vas.), Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sekä Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni lehdistötilaisuudessa Wienissä maanantaina.
Libyan pääministeri Fayez al-Sarraj (vas.), Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sekä Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni lehdistötilaisuudessa Wienissä maanantaina. Kuva: Leonhard Foeger / Reuters

Yhdysvallat ja muut länsivallat haluavat höllentää Libyan asevientikieltoa ja ovat valmiita toimittamaan aseita maan uudelle sovintohallitukselle.

Länsivallat ja Libyan edustajat ilmoittivat asiasta maanantaina Itävallan Wienissä, jonne yli 20 diplomaattia kokoontui Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn ja Italian isännöimään Libya-kokoukseen. Aseistuksella on tarkoitus auttaa Libyan sovintohallitusta taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Kokouksen julistus oli vastaus Libyan sovintohallituksen esittämään avunpyyntöön. Libyan sovintohallitus on tyrmännyt ajatuksen ulkovaltojen sotilaallisesta interventiosta, mutta toivonut asevientikiellon lopettamista ja apua sotilaiden koulutukseen ja tiedusteluun.

YK määräsi Libyan asevientikieltoon vuonna 2011. Wienin kokouksen julistuksen mukaan Libyan sovintohallitus aikoo pyytää kieltoon pian poikkeusta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sovintohallituksen pääministeri Fayez al-Sarraj sanoi, että hän laatii pikaisesti listan tarvittavista aseista.

Terroristijärjestö Isis on onnistunut valtaamaan Libyassa muun muassa Sirten rannikkokaupungin, jossa on myös satama ja lentokenttä. Lännessä pelätään, että Isis voi käyttää Sirteä tukikohtana Eurooppaan suuntautuville iskuille.

Länsivallat uskovat, että YK:n tukemalla Serrajin sovintohallituksella on parhaat mahdollisuudet Isisin kukistamiseen ja maan tilanteen vakauttamiseen.

Aivan yksinkertaista tämä ei kuitenkaan ole. Hallitus saatiin muodostettua pitkällisten neuvotteluiden tuloksena, ja se saapui Tripoliin maaliskuun lopussa. Uusi hallinto on yrittänyt juurruttaa valtaansa, mutta sillä on edelleen kilpaileva hallitus maan itäosassa. Myöskään Libyan parlamentti ei ole vielä vahvistanut sovintohallitusta.

Euroopan johtajat toivovat, että sovintohallitus hillitsisi myös Eurooppaan Libyan rannikolta suuntautuvaa pakolaisten ja siirtolaisten muuttovirtaa.

Euroopan unioni käynnisti kesäkuussa 2015 Välimerellä merioperaation, jonka tavoitteena on ottaa kiinni salakuljettajia, pysäyttää heidän veneitään ja saada vaaralliset merimatkat loppumaan.

Britannian parlamentin viime viikolla julkaisema raportti toteaa, ettei Sofiaksi nimetty operaatio ole lainkaan onnistunut tavoitteessaan.

Italian viranomaiset ovat pidättäneet operaation puitteissa 69 ihmissalakuljettajaa, mutta pidätykset ovat kohdistuneet alemman tason toimijoihin.

Salakuljettajien alusten tuhoaminen on raportin mukaan puolestaan johtanut siihen, että nämä ovat siirtyneet käyttämään puuveneiden sijaan kumiveneitä, jotka ovat sitäkin vaarallisempia.

Operaatioon osallistuu italialaisen johtoaluksen lisäksi neljä muuta sotalaivaa Saksasta, Britanniasta ja Espanjasta sekä yhteensä seitsemän lentokonetta ja helikopteria. Operaation ongelmana on se, ettei se saa toimia kuin kansainvälisillä vesillä. Libyan vesillä operointiin tarvittaisiin kutsu Libyan hallitukselta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat