Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa laittanut pakolaisia töihin yhden euron tuntipalkalla – Suomessa ”Saksan mallia” pidetään arkaluonteisena

Tavoitteena luoda 100 000 ”trampoliinityöpaikkaa”. Suomessa työllistäminen on arkaluonteinen asia.

Ulkomaat
 
Fabrizio Bensch / Reuters
Afganistanilainen Haidari Ahmad Siar näytti osaamistaan Siemensin järjestämällä työpajalla huhtikuussa Berliinissä.
Afganistanilainen Haidari Ahmad Siar näytti osaamistaan Siemensin järjestämällä työpajalla huhtikuussa Berliinissä. Kuva: Fabrizio Bensch / Reuters

Saksa on laittanut maahan tulleet turvapaikanhakijoita töihin yhden euron tuntipalkalla, kertoo uutistoimisto AFP. Töiksi on annettu esimerkiksi polkupyörien korjaamista, kasvien istuttamista ja katujen lakaisua.

Niin sanottujen ”yhden euron töiden” on katsottu toimivan ponnahduslautana turvapaikanhakijoiden integroitumiselle saksalaiseen yhteiskuntaan. Järjestelmää on käytetty Saksassa aiemminkin pitkäaikaistyöttömien auttamiseksi.

Esimerkiksi 23-vuotias irakilainen Zaid on saanut ”yhden euron työn” ruoan jakelijana turvapaikanhakijoille. Zaidin töihin kuuluu muun muassa pöydän kattaminen, leivän leikkaaminen sekä siivoaminen. Hänen työaika on rajoitettu 20 tuntiin viikossa.

Zaid saa toimeentulorahaa 143 euroa. Siihen nähden vajaan sadan euron lisäansio kuukaudessa on hänelle merkittävä lisätulo.

”Työ antaa minulle mahdollisuuden olla yhteydessä saksalaisiin avustustyöntekijöihin ja puhua saksaa. Eikä minun tarvitse seisoskella vastaanottokeskuksessa tyhjän panttina”, Hillasta paennut Zaid kertoi.

Saksassa viranomaisilla saattaa kestää kuukausia, ennen kuin pakolaiset saavat tietää turvapaikkapäätöksestä. Koska he eivät muutoin saisi tehdä töitä, on ”yhden euron työt” otettu kiitollisena vastaan.

Berliinin kaupunki on työllistänyt jo lähes 4 000 pakolaista euron tuntipalkalla 75 eri pakolaiskeskuksessa. Baijerissa pakolaisia on työllistetty jo 9 000. Työ- ja sosiaaliministeri Andrea Nahlesin mukaan tarkoituksena on luoda kaikkiaan 100 000 vastaavaa ”trampoliinityöpaikkaa”.

”Lyhyellä aikavälillä tämä on järkevää, koska muutoin turvapaikanhakijat eivät voisi tehdä töitä. Työn antaminen on myös hyvä poliittinen viesti”, totesi ekonomisti Ronald Bachmann uutistoimisto AFP:lle.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriössä Saksan mallia pidetään arkaluonteisena muun mussa työmarkkinoiden vuoksi. Siksi Saksan kaltaista toimintamallia euron tuntipalkasta ei Suomessa ole suunnitteilla.

Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen kuitenkin kertoo suunnitelmista, joiden mukaan ainakin 2 000 turvapaikanhakijaa yritetään työllistää yhteistyöyritysten kanssa. Niin sanotussa nopean työllistymisen kokeilussa turvapaikanhakijoille maksetaan työehtosopimusten mukaista palkkaa.

”Tähän on ollut paljon kiinnostusta esimerkiksi palvelualoilla, rakennusteollisuudessa, kiinteistönhuollossa sekä hoiva- ja ravintola-aloilla”, Hämäläinen kertoo.

Maahanmuuttovirasto muistuttaa, että turvapaikanhakijoiden työskentelyä ei ohjata erillisillä laeilla, vaan pakolaisia koskevat samat lait kuin muitakin Suomessa työskenteleviä. Ainoa ero viraston mukaan on se, että vastaanottolaissa määritellään velvollisuus osallistua työ- ja opintotoimintaan.

Korjaus 16.5. kello 23.37: Jutun aiemmassa versiossa puhuttiin Baijerin sijaan Bavariasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat