Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vessanpönttökauppiaan hätäpäissään antama lahja muutti maailman

1930-luvulla muutama britti, amerikkalainen ja uusiseelantilainen seikkaili Arabian niemimaalla. He muuttivat maailmaa. Sarjassa HS yrittää ostaa tynnyrillisen raakaöljyä. Osa 3/5.

Ulkomaat
 
Universal History Archive
Saudiarabialainen öljylähde vuoden 1940 tienoilla. Öljy teki köyhästä Saudi-Arabiasta rikkaan maan.
Saudiarabialainen öljylähde vuoden 1940 tienoilla. Öljy teki köyhästä Saudi-Arabiasta rikkaan maan. Kuva: Universal History Archive

Vessanpönttökauppias Charles Crane oli perin kiusallisessa tilanteessa. Mitä tarjota vastalahjaksi Arabian kuninkaalle, joka on juuri lahjoittanut kaksi ensiluokkaista arabialaista oria?

Hätäpäissään herra Crane keksi tarjota kuninkaalle apua veden ja mineraalien etsimisessä.

Helmikuussa 1931 Jeddassa Punaisenmeren rannalla tapahtunut lahjanvaihto on yksi ratkaisevista hetkistä, joiden vuoksi maailma on nykyään sellainen kuin on. Cranen tarjous oli alku kehitykselle, jonka tuloksena Saudi-Arabia nyt pumppaa miljoonia barreleita öljyä ja pitelee Lähi-idän lankoja käsissään.

Muutama Arabian aavikoilla 1930-luvulla liikkunut amerikkalainen, brittiläinen ja uusiseelantilainen mies oli ratkaisevassa asemassa.

Ennen kaikkea tarvittiin miehiä, jotka ymmärsivät arabeja. Arabišeikkien telttaan ei kävelty kuin torppaan. Esimerkiksi Charles Cranen isä oli tullut miljonääriksi kylpyhuonekalusteiden myyjänä, mutta poika oli kiinnostuneempi Arabian kulttuurista ja sen kielestä.

1930-luvun alussa Lähi-itä ei olisi maailmaa juuri vähempää voinut kiinnostaa. Maailma oli syvässä lamassa, ja vasemmalla nousivat kommunistit, oikealla fasistit.

Arabian niemimaa oli rutiköyhä. Pääkaupunkiin Riadiin ei johtanut tietä, ja siellä oli asukkaitakin vain 27 000.

Yhtä keidasta hallitsi yksi šeikki, seuraavaa keidasta toinen.

Sitten kuningas Abd al-Aziz ibn Abd al-Rahman al-Saud oli 1920-luvulla vallannut valtaosan Arabian niemimaasta. Hän antoi yhdistämälleen valtiolle oman nimensä. Vuonna 1932 alueesta tuli Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia ei ollut vain köyhä, se oli korviaan myöten veloissa. Sillä ei ollut muuta myytävää kuin pyhyytensä. Mekka ja Medina houkuttelivat muslimeita kaikkialta maailmasta. Pyhiinvaellusverot olivat valtion ainoat tulot.

Lama pakotti hurskaatkin muslimit pysymään kotona. Vuoden 1930 jälkeen pyhiinvaeltajien määrä putosi 100 000:sta noin 20 000:een ja Saudi-Arabian tulot romahtivat.

Maailma oli 1920-luvulla alkanut havahtua siihen, että öljy todella pyöritti sitä.

Kun autonvalmistaja Henry Ford pani T-mallin tuotannon lopullisesti hyllylle 1929, liukuhihna oli sylkenyt maailmaan 15 miljoonaa T-mallin Fordia. Ne olivat polttaneet taivaalle miljardeja litroja bensiiniä.

Amerikkalaiset öljy-yhtiöt alkoivat havahtua häämöttävään öljypulaan.

Britanniallakin oli öljy-yhtiö, joka tajusi pelin hengen ja oli mukana kilpailemassa öljysopimuksista saudien kanssa.

Peli kääntyi lopulta Yhdysvalloille. Viimeinen ja ratkaiseva henkilö oli kuitenkin britti.

St. John Philby oli vanhan liiton brittiläinen seikkailija, samppanjasosialisti ja elostelija, joka oli oppinut Cambridgessa sujuvaa urdua, punjabia, balutšia, farsia ja arabiaa.

Hänet lähetettiin Bagdadiin tiedustelutehtäviin 1915. Philby rakastui arabikulttuuriin ja kääntyi islamiin vuonna 1930. Hän pääsi saudihoviin ja lopulta Ibn al-Saudin neuvonantajaksi.

Hän peluutti brittien ja amerikkalaisten öljy-yhtiöitä toisiaan vastaan, kunnes britit putosivat pelistä. Öljyn etsintäoikeudet annettiin amerikkalaiselle Socal-yhtiölle.

Siitä hyötyi hyvän diilin saanut Ibn al-Saud, mutta myös Philby itse.

St. John Philbyn poika Kim Philby oli Britannian salaisessa palvelussa ollut kaksoisagentti, joka loikkasi Neuvostoliittoon 1963.

Länsimaiden tunkeutuminen islamin pyhille paikoilla leimasi öljykisaa alusta asti. Oli toinenkin suuri kysymys: Palestiina.

Juutalaisviha yhdisti useaa Arabian hovissa seikkaillutta miestä. Charles Crane oli avoin antisemiitti, joka tiesi tarkalleen mitä Adolf Hitler teki – ja hyväksyi sen.

Juuri St. John Philby esitteli Cranen kuninkaalle 1930-luvun alussa Jeddassa. Philbyä itseäänkin on kuvattu antisemiitiksi.

Joka tapauksessa hän vastusti kiivaasti brittien antamaa Balfourin julistusta. Siinä luvattiin juutalaisille oma valtio Palestiinasta – vaikka arabeilta ei ollut kysytty mitään.

Öljyä löytyi viiden vuoden porausten jälkeen Saudi-Arabian koillisosista maaliskuussa 1938. Ensimmäinen öljyalus lähti matkaan seuraavan vuoden toukokuussa.

Maailma oli jo seilaamassa täyttä höyryä kohti katastrofia. Toinen maailmansota alkoi syksyllä. Sota herätti valtiotkin hamuamaan lisää öljyä.

Britannia ja Yhdysvallat alkoivat kosiskella saudeja kyynärpäät heiluen. Kuningas al-Saud arvosti vanhoja suhteita Britanniaan, mutta pelkäsi, että Britannian kolonialistit haluaisivat valloittaa Arabian.

Lopullisesti öljypelin kortit lyötiin pöytään helmikuussa 1945. Toisen maailmansodan voittajavaltiot jakoivat maailman Jaltan konferenssissa.

Vasta neuvottelujen päätyttyä Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt tuli maininneeksi Britannian pääministerille Winston Churchillille, että hän aikoi pistäytyä kotimatkalla Ibn al-Saudin juttusilla. Churchill raivostui ”epäurheilijamaisesta” tempusta.

Roosevelt oli sairas ja väsynyt mies. Hänellä oli elinaikaa alle kaksi kuukautta, kun hän kohtasi Ibn al-Saudin yhdysvaltalaisen laivan kannelle pystytetyssä teltassa.

Roosevelt oli kuitenkin tilanteen tasalla. Hän oli ketjupolttaja, mutta al-Saudia kunnioittaakseen maailman mahtavin mies kävi kiskaisemassa tupakan salaa kulman takana aina kun tilanne salli.

Roosevelt yritti saada al-Saudilta lupausta juutalaisvaltion perustamiselle Palestiinaan, mutta Al-Saudin mielestä Saksa sai maksaa omat sotkunsa.

Lopulta päästiin sopuun. Roosevelt vakuutti, että Saudi-Arabiaa ei vallattaisi eikä Palestiinasta tehtäisi päätöksiä kysymättä arabeilta.

Kolmen päivän kuluttua saapunut Churchill oli auttamatta myöhässä. Hän oli neuvotteluissa oma itsensä.

”Hänen Majesteettinsa uskonto kenties vaatii häntä pidättäytymään nautinnoista. Minulla on sitä vastoin elämässäni ehdottoman pyhä rituaali polttaa sikareita ja nauttia alkoholia ennen ja jälkeen, ja tarpeen vaatiessa aterioiden aikana, ja niiden välisillä tauoilla”, Churchill tuhahti.

Saudi-Arabian ja Yhdysvaltain sopimus on pitänyt 71 vuotta.

Lähteet: Al-Rasheed: A History of Saudi Arabia; Holden & Johns: The House of Saud; Vassiliev: The History of Saudi Arabia

Bettmann
Öljytynnyreitä Arabian niemimaan etelärannikolla sijaitsevassa Mukullan satamassa vuonna 1956. Tynnyrit kuljetettiin veneissä.
Öljytynnyreitä Arabian niemimaan etelärannikolla sijaitsevassa Mukullan satamassa vuonna 1956. Tynnyrit kuljetettiin veneissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat