Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boriksen nousu, uho – ja tuho?

Ulkomaat
 
Andrew Yates / Reuters
Boris Johnson esiintyi EU:n vastustajien kampanjatilaisuudessa Manchesterissa sunnuntaina.
Boris Johnson esiintyi EU:n vastustajien kampanjatilaisuudessa Manchesterissa sunnuntaina. Kuva: Andrew Yates / Reuters

Lontoo

Lahjonta, uhkailu ja kiristys ovat perinteiset lastenkasvatuksen keinot. Kun niihin lisää pelottelun ja natsikortin heiluttelun, noustaan – tai laskeudutaan – aikuisten tasolle eli Britannian EU-kansanäänestyskampanjointiin.

Britannian kansanäänestykseen EU-jäsenyyden tulevaisuudesta on enää runsas viisi viikkoa. Samalla peli ja kielenkäyttö kovenevat. Mikään ei ole pyhää.

Brexit-leirin kansikuvapoika eli Lontoon entinen pormestari Boris Johnson veti viikonloppuna Hitlerin avukseen taistelussaan EU-eron puolesta.

Konservatiivipuoluetta lähellä olevalle The Sunday Telegraph -lehdelle antamassaan haastattelussa Johnson sanoo, että Eurooppaa on yritetty saada yhteisen hallinnon alle kerta toisensa jälkeen viimeisen 2 000 vuoden aikana.

”Napoleon, Hitler ja monet muut ovat yrittäneet sitä, ja lopputulokset ovat olleet traagiset – –  EU kuuluu samaan sarjaan, mutta eri keinoin”, hän sanoi.

Hitlerin ja EU:n rinnastaminen herätti odotetusti kohun jopa Britanniassa, jossa sietokyky kärkeville lausunnoille on paljon korkeampi kuin esimerkiksi Suomessa.

Johnsonin kohdalla kyse on silti tuskin mistään lipsautuksesta. Johnson on liian kokenut kehäkettu päästääkseen suustaan mitä tahansa. Tai pikemminkin: hänen imagonsa ydin on olla päästelevinään suustaan mitä tahansa.

Britanniassa pelkällä etunimellä tunnettu Johnson on maan suosituimpia poliitikkoja. Mielipidemittauksia tekevän YouGov-yhtiön mukaan Johnson on myös poliitikko, jonka EU-näkemyksiin brittiäänestäjät luottavat eniten.

Johnsonia pidetään näin jopa luotettavampana EU-kommentaattorina kuin konservatiivipääministeriä David Cameronia.

Johnsonin uskottavuudesta on kuitenkin sulanut vajaassa kuukaudessa kuusi prosenttiyksikköä, viikko sitten maanantaina julkistetut YouGov-yhtiön luvut kertovat.

Kampanjoinnin kiristyessä Johnson on pantu entistä tiukemmalle asiakysymyksissä. Hyvä supliikki ei enää riitä, jos faktat ovat hatarat.

EU-jäsenyyden jatkoa kannattavan Cameronin luotettavuus ei sen sijaan ole muuttunut suuntaan eikä toiseen.

Hitler-lausuntokaan ei silti välttämättä syö Johnsonin kannatusta ja Brexit-leirin tulevia ääniä.

Natsivaltakunnan vetäminen EU-kampanjaan herätti toki arvostelua, mutta samalla se tuo Johnsonille lisää julkisuutta. Ja mitä enemmän julkisuutta Johnson saa, sitä enemmän hänellä on tilaa julistaa EU:n epäonnistumista.

Tämä näkyy eräänlaisena Boris-kehänä: Johnsonin kärkevät lausunnot saavat paljon huomiota, mikä synnyttää lisää kärkeviä lausuntoja ja lisää huomiota. Lopulta julkisuuden keskipisteenä on Johnson, ja muut poliitikot ankeine lausuntoineen jäävät marginaaliin.

Pitää myös muistaa, että EU-äänestystä ei voiteta faktoilla. Tunteet ovat avainasemassa, sillä EU-eron taloudellisista tai poliittisista seurauksista on mahdotonta sanoa mitään varmasti.

Siksi Johnsonin nousu kansansuosikiksi ja uho EU:ta vastaan ei mitä todennäköisimmin päätykään tuhoon.

Johnsonin tukileiri on muistuttanut, että osaa se pääministerikin pelottelun. Cameron varoitti äskettäin, että Britannian EU-ero vaarantaa koko Euroopan turvallisuustilanteen, mikä taas heijastuisi Britanniaankin.

Britannian EU-väittelyä seuratessa huomaa, että kipakointa sananvaihtoa ei suinkaan käydä EU-vastaisen Brexit-leirin ja EU-jäsenyyttä kannattavan Remain-leirin välillä. Verisintä väittely on konservatiivipuolueen sisällä: EU-eron kannattajat vastaan jäsenyyden puoltajat.

Näin EU-kampanjointikin tiivistyy kahteen mieheen eli Johnsoniin ja Cameroniin. Johnson on myös vahva ennakkosuosikki Cameronin seuraajaksi konservatiivipuolueen johtoon ja Britannian pääministeriksi. EU-kampanjoinnin tuoksinassa hänellä on tilaisuus kiillottaa omaa kuvaansa entisestään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat