Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rooman historia on myös Suomen historiaa – Nurmijärvellä kasvanut Marko Halonen penkoo työkseen Vatikaanin arkistoja

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Marko Halonen tutkii roomalaisia keskiaikaisia kalentereita muun muassa Pietarinkirkon kupeessa sijaitsevissa Vatikaanin arkistoissa ja kirjastoissa.
Marko Halonen tutkii roomalaisia keskiaikaisia kalentereita muun muassa Pietarinkirkon kupeessa sijaitsevissa Vatikaanin arkistoissa ja kirjastoissa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Vielä talvella oman työpaikan näki paremmin.

Historiantutkija Marko Halonen viittilöi ikkunasta horisonttiin, läpi lehteen puhjenneiden oksistojen. Niiden takana, runsaan kilometrin päässä, siintää Pietarinkirkon valtava kupoli.

”Kävi sikäli huono tuuri, että talon toiselta sivustalta näkisi koko Rooman yli”, Halonen, 30, sanoo asuinhuoneessaan Suomen Rooman-instituutissa renessanssihuvila Villa Lantessa.

Tarkkaan ottaen Halosen työmaa ei ole Pietarinkirkossa vaan sen kupeessa Vatikaanin arkistoissa ja kirjastoissa – ja muissa Rooman vanhoissa arkistoissa ja kirjastoissa.

”Lähdemateriaalin paljous on tukahduttava”, hän sanoo.

Halonen tutkii keskiaikaisia kalentereita, jotka kertovat muun muassa yhteisen kulttuurin leviämisestä katolisen kirkon pääpaikasta aina Pohjolaan asti.

Latinalaiset aakkoset, kristinusko, sen mukana nimet ja yhteiseurooppalainen arvopohja. Ja niin edelleen.

Jopa useimpiin nykyajan digitaalisiin kalentereihin on säilynyt roomalaisten tapa merkitä pyhäpäivät punaisella värillä. Lisäksi kalenterien välityksellä ovat levinneet kuukausien nimet lähes identtisinä useimpiin eurooppalaisiin kieliin – paitsi suomeen.

Horoskooppikalenteri, johon liittyviin ennustuksiin osa ihmisistä yhä uskoo, on pysynyt samanlaisena antiikin ajoista asti. Näin, vaikka Maan pyörimisakselin suunnan hitaan muuttumisen takia näkymä tähtitaivaalle ei enää täsmää horoskooppikalenterin kanssa.

Valmistuvassa väitöskirjassaan Halonen, 30, käsittelee nimenomaan pohjoismaisia keskiaikaisia kalentereita, mutta alkuvuodesta aloittaneessa työryhmässä Suomen Rooman-instituutissa hän keskittyy roomalaisiin kalentereihin.

Olivat ne pohjoismaisia tai roomalaisia, kalenterien ulkoasu, rakenne, kieli, sisältö ja tyyli ovat hyvin yhteneviä, peräisin samasta lähteestä.

”Toisin kuin yleisesti luullaan, Suomessakin on säilynyt paljon keskiaikaista materiaalia, vaikka meillä ei ole tuhansia keskiaikaisia kirkkoja niin kuin Italiassa. Materiaalia ei vain ole käyty kunnolla läpi, minkä takia se on unohdettu.”

Varjoisassa lehtimajassa Villa Lanten puutarhassa Halonen kaivaa esiin tablettinsa ja esittelee sen ruudulta monimutkaisia verkostokaavioita, jotka kuvastavat eri kalenterien yhteyksiä. Hän hyödyntää nykyaikaisia tutkimuskeinoja ja siirtää kalentereita digitaaliseen tietokantaansa, joka mahdollistaa tehokkaan tilastollisen tutkimuksen.

Löytämällä kalentereista yhteisiä tunnusmerkkejä Halonen voi esimerkiksi suurella todennäköisyydellä todentaa arvoitukseksi jääneitä kalenterien valmistuspaikkoja. Se saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kukaan ei ole tehnyt vastaavaa aiemmin.

Siksi Nurmijärven Klaukkalassa kasvanut ja historiasta Ressun lukiossa Helsingissä innostunut Halonen edustaa tieteenalallaan maailman kirkkainta kärkeä.

”Perinteisesti kalentereita ovat tutkineet lähinnä tähtitieteilijät ja uskonmiehet omista näkökulmistaan. Minulla on kokonaisvaltaisempi ote. Minua kiinnostaa, miksi kalenterit tehtiin sellaisiksi kuin tehtiin ja mitä niissä pidettiin tärkeänä”, Halonen sanoo.

Kalenteritutkimus ei ole ainoa Rooman historiantutkimuksen osa-alue, jossa tuleva kansainvälinen tutkimus rakentuu suomalaisen työn pohjalle. Suomen Rooman-instituutti on erityisen tunnettu epigrafien eli piirtokirjoitusten ja tiilileimojen tutkimuksestaan.

Instituutin johtaja Tuomas Heikkilä kertoo, että suomalaisten erikoistumista ovat määritelleet vaatimattomat edellytykset.

”Suomalaiset ovat tehneet ikään kuin köyhän miehen arkeologiaa digitaalisin metodein. Olemme olleet hyviä kehittämään tutkimusmenetelmiä, koska meillä ei ole ollut rahaa kalliisiin arkeologisiin kaivauksiin.”

Heikkilän mielestä ulkopuolisuudesta on kiistatta hyötyä.

”Italialaiset oppivat Rooman ja antiikin historian jo koulussa paremmin kuin me suomalaiset edes yliopistossa, mutta heillä siihen liittyy aika vahva kansallinen paatos. Suomalaiset suhtautuvat tutkimukseen kiihkottomammin, ilman ennakkoasenteita, ja pystyvät ehkä asettamaan erilaisia kysymyksiä”, hän sanoo.

”On sitä paitsi vaikea tehdä eroa kansallisen ja kansainvälisen välillä. Jos Marko saavuttaa kalenteriensa kanssa tärkeän tuloksen, siitä hyötyvät kaikkien maiden tutkijat.”

Halonen on tavallaan yhteiseurooppalaisuuden ytimessä sukkuloidessaan Helsingistä Roomaan kalenterien perässä. Rooman historiaa tutkivat italialaisten lisäksi lukemattomat ihmiset eri puolilta Eurooppaa, ja kaikki erikoistuvat eri asioihin.

Yli 30 maalla on tiedeinstituutti Roomassa, ja Halosen mukaan melkein joka päivä on tarjolla luentoja tai muita tapahtumia jossain instituutissa.

”On tärkeää, että eri maiden Rooman-instituuteilla on paljon yhteisiä tilaisuuksia. Siten pääsee mukaan Rooman kansainväliseen tutkimusverkostoon. Yleensä saa käyttää hyväkseen myös muiden instituuttien kirjastoja”, hän sanoo.

Halonen jakaa arkensa kolmen paikan välillä. Helsingissä hän tekee päätoimisesti väitöskirjaansa, Villa Lantessa kokoustaa tutkijoiden työryhmän kanssa ja Rooman arkistoissa kerää itsenäisesti kalenterimateriaalia.

Halonen kiittelee vuolaasti mahdollisuutta asua ja työskennellä Suomen Rooman-instituutissa, jossa hän on vieraillut eri projekteissa ja eri apurahoilla vuodesta 2011 – ja aikoo vierailla vastakin.

”On aivan eri asia lukea asioista kirjoista Suomessa kuin tulla tänne, nähdä ja kokea kaupunki, johon tutkimus liittyy”, Halonen sanoo.

”Täällä todella oppii ymmärtämään Euroopan kulttuuriperintöä.”

Juhani Niiranen / HS
Suomen Rooman-instituutti toimii renessanssihuvila Villa Lantessa keskustan länsilaidalla Gianicolo-kukkulalla.
Suomen Rooman-instituutti toimii renessanssihuvila Villa Lantessa keskustan länsilaidalla Gianicolo-kukkulalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat