Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella kävi tuuri, kun se sai Rooman-instituuttinsa renessanssihuvilaan kukkulan laelle – ”Kuin Suomi omistaisi Rooman”

Ulkomaat
 
Tommi Hannula Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Hyvä tuuri on suurin selitys sille, että Suomen valtio omistaa ehkä hienoimman mahdollisen näkymän Roomaan. Se avautuu Suomen Rooman-instituutin pylväsparvekkeelta renessanssihuvila Villa Lantesta, joka on Gianicolo-kukkulalla Rooman kantakaupungin länsipuolella.

Suomen Vatikaanin-asiainhoitaja Göran Stenius oli vuokralla Villa Lantessa toista maailmansotaa seuranneina vuosina. Hän sattui kuulemaan, että huvilan omistanut kenraali ei halunnut antaa sitä eteenpäin suvussaan ja oli siksi valmis myymään sen hyvin edullisesti.

Vasta 20-vuotias köyhä Suomi oli alkanut selvittää ulkomaaninstituutin perustamista Roomaan 1930-luvun lopussa. Mesenaatti Amos Anderson oli perustanut asiaa varten säätiön, mutta sota oli sotkenut suunnitelmia.

Yllättäen tarjolle tullut Villa Lante ostettiin Andersonin tuella Suomen omistukseen ja vihittiin säätiön ja instituutin käyttöön vuonna 1954. Sittemmin tuhannet suomalaiset taiteilijat, tutkijat ja opiskelijat ovat saaneet asua ja tehdä projekteja siellä, nykyään yli sata vuosittain.

Satunnaisen vierailijan käy heitä kateeksi.

”Tämähän on kuin Suomi omistaisi Rooman”, toinen tärkeä mesenaatti Antti Wihuri sanoi tarinan mukaan luodessaan ensi silmäyksensä Villa Lanten pylväsparvekkeelta.

Maisemien lisäksi asukkaiden innoittajana toimii 1500-luvun alussa rakennettu huvila itsessään ja sen nimekäs henkilöhistoria.

On kutkuttavaa miettiä, ketkä renessanssin suurmiehet ovat astelleet samoilla lattioilla ja katselleet samoja kattofreskoja antiikin legendoista.

Villa Lanten rakennuttajalla, paaveja ja vaikutusvaltaista Medici-sukua palvelleella Baldassare Turinilla oli läheiset suhteet aikakauden merkittävimpiin taiteilijoihin. Hän tilasi teoksia muiden muassa Leonardo da Vinciltä ja hyvältä ystävältään Rafaelilta, jonka oppilas Giulio Romano suunnitteli Villa Lanten.

Pääsalin öljymaalaus, ranskalaisen Valentin de Boulognen Historia d’Italia 1600-luvun alkupuolelta, lähtee syksyllä näyttelyyn New Yorkin Metropolitan Museum of Artiin ja paluumatkalla Pariisin Louvreen.

Silti on väärin kuvitella, että talon asukkaiden oltavat olisivat erityisen ylelliset. Yläkerrosten pelkistetyt asuintilat ovat kuin keskivertohostellista yhteisvessoineen ja -keittiöineen.

Puitteita arvokkaampia ovatkin poikkitieteelliset kohtaamiset, joita ei voisi suunnitella. Ne ovat johtaneet useisiin avioliittoihin.

Kaupunkilomalla Roomassa kannattaa ehdottomasti pistäytyä Villa Lantessa, jo pelkän maiseman takia. Rakennus on kaikkien suomalaisten omaisuutta.

Instituutti on auki yleisölle arkisin kello 9–12.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat