Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansan päivälehti myöntää: Kulttuurivallankumous oli valtava katastrofi

Kiina aikoo jatkaa omintakeista sosialismiaan.

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää
Vastavallankumoukselliseksi leimattua miestä nöyryytetään kulttuurivallankumouksen aikaan Kiinassa. Kuva on Kiinan ensimmäisestä kulttuurivallankumouksesta kertovasta museosta Shantoun kaupungin laidalla.
Vastavallankumoukselliseksi leimattua miestä nöyryytetään kulttuurivallankumouksen aikaan Kiinassa. Kuva on Kiinan ensimmäisestä kulttuurivallankumouksesta kertovasta museosta Shantoun kaupungin laidalla. Kuva: Sami Sillanpää

Kiinaa yksinvaltaisesti johtavan kommunistisen puolueen pää-äänenkannattaja Kansan päivälehti myöntää, että Mao Tsetungin johtama kulttuurivallankumous oli paha virhe. Kulttuurivallankumouksen alkamisesta tuli maanantaina kuluneeksi 50 vuotta.

Aiemminkin Kiinassa on myönnetty, että puhemies Mao teki myös virheitä. Kulttuurivallankumouksen vuosipäivän aikaan aiheesta on kuitenkin vaiettu tähän asti.

Nyt englanninkielinen Kansan päivälehti ja sen sisarlehti, niin ikään englanninkielinen Global Times ovat julkaisseet historialliset virheet myöntävän kirjoituksen, joka on otsikoitu ”Yhteiskunta torjuu vakaasti kulttuurivallankumouksen”.

”Keskustelu Kiinan kulttuurivallankumouksesta on herättänyt keskustelua internetissä. Vuosikymmenen kestänyt sisäinen kaaos oli valtava katastrofi – – Vuosikymmenen kestänyt onnettomuus aiheutti merkittäviä tuhoja ja aiheutti pysyvää tuskaa useille kiinalaisille”, lehti kirjoitti.

”Olemme sanoneet jäähyväiset kulttuurivallankumoukselle. Tänään voimme todeta jälleen, ettei kulttuurivallankumous voi tulla takaisin. Sellaiselle ei ole sijaa tämän päivän Kiinassa.”

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio muistuttaa, ettei kulttuurinvallankumous ole ollut tabu Kiinassa vuosikymmeniin.

”Puolueelle se on kuitenkin hankala asia, koska kyseessä on maan korkeimman johtajan eli puhemies Maon aloitteesta syntynyt liike. Maon perintö on Kiinassa edelleen tärkeää, ja puolue joutuu olemaan kieli keskellä suuta siitä miten ja missä kulttuurivallankumousta käsitellään”, Kallio toteaa.

Kulttuurivallankumous oli Maon aloittama poliittinen puhdistus, jonka tarkoituksena oli virallisesti porvarillisen ajattelun ja vanhojen tapojen kitkeminen Kiinasta. Kulttuurivallankumouksella Mao pyrki myös pönkittämään omaa asemaansa.

Kulttuurivallankumouksesta tuli sisällissodan kaltainen kaaos, jossa kiinalaiset surmasivat toisiaan. Arviot kuolleiden määrästä vaihtelevat runsaasta miljoonasta useisiin miljooniin. Kampanjassa myös tuhottiin paljon kiinalaisesta kulttuurista kertovia muinaismuistoja ja esineitä.

Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue julisti kulttuurivallankumouksen alkaneeksi 16. toukokuuta 1966. Kampanjan aktiivinen vaihe kesti noin kolme vuotta, mutta virallisesti se päättyi vasta, kun Mao oli kuollut vuonna 1976.

Kansan päivälehti kuitenkin muistutti, että Kiina jatkaa tulevaisuudessakin omintakeista sosialismiaan.

”Uudistukset ovat tuoneet Kiinan globalisaation eturintamaan. Oli kyse sitten korruption vastaisesta kampanjasta, lainvoimaisuuden kehittämisestä, kansalaisten elinympäristön parantamisesta tai sosiaalisen kuilun kaventamisesta, meidän on pysyttävä sosialismin tiellä kiinalaisin erityispiirtein”, lehti linjasi.

Maon kannattajia vuodelta 1968.
Maon kannattajia vuodelta 1968.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat