Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa pakolaiset työllistyvät nopeasti – miten se on mahdollista?

Yhdysvallat ottaa tänä vuonna satatuhatta pakolaista. Kaikki ovat käyneet lähtömaassa tai pakolaisleireillä läpi 2–4 vuoden seulonnan, jossa tarkistetaan terveys ja tausta, mutta ei koulutusta.

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Pakolaisjärjestön kouluttaja David Gooze auttaa Yousif ja Ibrahim Mohammedia löytämään töitä. Hän pyytää veljeksiä nostamaan nyrkkinsä ilmaan ja huutamaan: ”Yes, I can!” (Kyllä minä pystyn.)
Pakolaisjärjestön kouluttaja David Gooze auttaa Yousif ja Ibrahim Mohammedia löytämään töitä. Hän pyytää veljeksiä nostamaan nyrkkinsä ilmaan ja huutamaan: ”Yes, I can!” (Kyllä minä pystyn.) Kuva: Dermot Tatlow
Fakta

USA ottaa vähemmän syyrialaisia kuin Eurooppa

 Yhdysvallat vastaanottaa tänä vuonna enemmän pakolaisia kuin viime vuonna, noin 100 000.

 Presidentti Barack Obama on luvannut, että syyrialaisia otetaan 10 000. Kongressi vastustaa, koska se pelkää terrorismia.

 Yhdysvaltojen rajoilla otetaan vuosittain kiinni noin 340 000 Väli-Amerikan maista tulevaa siirtolaista. Luvatta maahan pääsee arviolta 200 000–300 000 siirtolaista joka vuosi.

Silver Spring

Kolme viikkoa sitten veljekset Ibrahim, 19, ja Yousif Mohammed, 23 saapuivat ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin. He olivat viettäneet lähes koko elämänsä pakolaisleirillä Sudanissa, jossa he kävivät kolme luokkaa koulua. He eivät osaa sanaakaan englantia.

Nyt he sitten istuvat tässä, pakolaisjärjestön odotushuoneen nuhjuisilla tuoleilla Washingtonin esikaupungissa. Yousifilla on mustat varvastossut, Ibrahimilla vihreät. Jalat vispaavat jännityksestä.

”Miksi on tärkeää tehdä työtä täällä Yhdysvalloissa?” kysyy pakolaisjärjestö ECDC:n kouluttaja David Gooze. Tulkki kääntää kysymyksen arabiaksi.

”Kun tekee työtä, rakentaa omaa tulevaisuuttaan”, vastaa Yousif Mohammed.

”Tuosta vastauksesta pidän”, Gooze sanoo.

Sitten Gooze pyytää veljeksiä nousemaan ylös ja tekemään perässä. Hän taputtaa käsiään, kohottaa nyrkkinsä ilmaan ja huutaa ”Yes, I can!”

Se tarkoittaa ”kyllä minä pystyn”, selittää tulkki.

Elämä Yhdysvalloissa on alkanut.

Yhdysvallat ottaa tänä vuonna satatuhatta pakolaista. Kaikki ovat käyneet lähtömaassa tai pakolaisleireillä läpi 2–4 vuoden seulonnan, jossa tarkistetaan terveys ja tausta, mutta ei koulutusta.

Verovaroin rahoitettu ECDC ja kahdeksan muuta yhdysvaltalaista pakolaisjärjestöä jakavat tulijat keskenään. Monet pyritään sijoittamaan alueille, joilla on jo pakolaisia samasta maasta. Siksi Minneapolisissa on paljon somaleita, Omahassa kongolaisia ja Washingtonissa etiopialaisia.

Suuri ero Yhdysvaltain ja Euroopan välillä on pakolaisten työllistyminen. Yhdysvalloissa pakolaiset haetaan lentokentältä ja heille järjestetään koulut ja asunnot, mutta vuokra maksetaan vain muutaman kuukauden ajan. Noin puoli vuotta maahan saapumisen jälkeen pakolaisen odotetaan elättävän itsensä.

”Kahdeksan kuukauden kuluttua saapumisestaan 85–90 prosenttia pakolaisistamme tulee toimeen omillaan”, Gooze kertoo.

Turvapaikanhakija sen sijaan ei voi mennä töihin yhtä nopeasti, koska hän vasta hakee lupaa jäädä maahan. Työlupaa voi hakea noin puolen vuoden kuluttua saapumisesta.

Gooze tietää, että Pohjoismaissa työluvan saaminen on vaikeampaa.

”Teillä on – mikä sen nimi olikaan? – sosialistinen järjestelmä. Mutta Yhdysvallat perustuu rahaan. Täällä ei voi olla laiska.”

Monet pakolaiset saapuvat Yhdysvaltoihin sodan keskeltä ja pakolaisleireiltä.

Yksi kongolaislapsi oli nähnyt, kuinka perhe oli tapettu. Somalityttö oli kulkenut koulumatkat revityissä vaatteissa, jotta näyttäisi siltä, että hänet oli jo raiskattu.

Ei ole pakolaista, jolla ei olisi traumoja, Gooze sanoo. Siksi hän ei kysy niistä.

”Paras tapa päästä eteenpäin on löytää töitä, koska se antaa ihmisille motivaatiota ja tarkoituksen”, Gooze sanoo.

Miten sitten on mahdollista, että Yousifin ja Ibrahimin kaltaiset kielitaidottomat pakolaiset pääsevät töihin?

Vastaus ovat Yhdysvaltain valtavat, monen kerroksen työmarkkinat. Työttömyysaste on viisi prosenttia.

”Meillä on suullinen sopimus kuuden tehtaan kanssa siitä, että he työllistävät pakolaisia. Pakolaiset ovat haluttua työvoimaa, koska he ovat ahkeria”, Gooze sanoo.

Monet aloittavat minimipalkalla. Kun he ovat todistaneet 3–4 kuukaudessa suoriutuvansa aikatauluista ja hommistaan, Gooze auttaa heitä hakemaan parempia töitä.

Sitä Gooze yrittää Yousifin ja Ibrahimin kanssa. Hän näyttää heille kuvia sihteeristä, pakkaajasta, tarjoilijasta, kokista ja hotellisiivoojasta. Veljesten on lajiteltava kuvat kahteen ryhmään sen mukaan, pystyisivätkö he näihin töihin vai eivät. Pakkaaja, siivooja ja kokki päätyvät kyllä-pinoon, sihteeri ja tarjoilija ei-pinoon.

”Mutta myöhemmin, kun opitte englantia ja käyttämään tietokonetta, kyllä”, Gooze sanoo.

Gooze ottaa huomioon sen, että veljekset ovat muslimeita. Hän kysyy, voisivatko nämä käsitellä työssään sianlihaa tai tarjoilla alkoholia. Molemmat nyökkäävät.

”Amerikassa aika on rahaa. Teille annetaan tehtaalta aikataulu, ja teidän odotetaan noudattavan sitä”, Gooze sanoo.

ECDC:n toimistolle on tulossa suklaatehtaan edustaja. Ensi viikolla veljekset luultavasti työskentelevät tehtaalla 40 tuntia viikossa 8,50 dollarin tuntipalkalla. Tehtaan bussi hakee heidät kotoa kello viisi aamulla.

”Pitää löytää englanninkurssi, jota voi käydä iltaisin”, Yousif Mohammed huolehtii.

Kouluttamattomilla afrikkalaispakolaisilla ei ole suuria odotuksia. Siksi heidän työllistymisensä sujuu nopeasti, Gooze kertoo.

Enemmän vaikeuksia on Lähi-idästä tulleilla pakolaisilla, joilla on yliopistotutkinto ja kielitaitoa. He eivät haluaisi mennä pikaruokalan kassalle.

”Yritän selittää heille, että tässä maassa 500 ihmistä hakee samaa työpaikkaa kuin he. Teidän on aloitettava pohjalta ja edettävä askel askeleelta. On parempi olla taloudellisesti itsenäinen duunari kuin ylpeä koditon”, Gooze sanoo.

Yleensä menee pari kuukautta ennen kuin tulijat hyväksyvät tilanteen. Jos koulutetut pakolaiset kieltäytyvät työstä, heiltä saatetaan viedä tuet. Yksin tulleelle pakolaiselle maksetaan ECDC:ssä 288 dollaria kuukaudessa ja pariskunnalle 503 dollaria 8 kuukauden ajan.

”Jos on varaa kieltäytyä työstä, sittenhän ei tarvitse rahaakaan”, Gooze sanoo.

Goozen mukaan kolmannes pakolaisista etenee vähitellen sille alalle, jolla he työskentelivät lähtömaassaan. Iranilaisesta ydintutkijasta tuli koulun kemianopettaja. Harvat kuitenkaan pääsevät vastaaviin töihin kuin kotimaassaan.

”Perheelliset hyväksyvät aika pian, että heidän elämänsä Yhdysvalloissa on työtä lasten tulevaisuuden eteen. Lapset voivat sitten käydä kouluja ja päästä yliopistoon. Amerikkalainen unelma toteutuu seuraavan sukupolven kohdalla.”

Goozen mielestä pakolaisia ei silti pidä sääliä.

”Ei missään nimessä! Meidän hoitaa asiat periamerikkalaiseen tyyliin. Olet täällä, joten nyt aletaan töihin.”

Goozen mielestä se tekee pakolaisista tasa-arvoisia.

”Kaikki täällä ovat siirtolaisia. Minun isoisäni tuli Venäjältä. Siitä hetkestä alkaen, kun pakolaiset astuvat tämän maan kamaralle, he ovat yhtä amerikkalaisia kuin mekin.”

Lopuksi hän pyytää vielä kerran Yousifia ja Ibrahimia nousemaan ylös. Kaikki yhdessä, nyrkit ilmaan!

”Yes, I can!”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat