Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Libyasta on kehittymässä Isisin uusi pääkallopaikka: Aseelliset ryhmät eivät pysty yhteisiin operaatioihin

Aseavun myöntäminen Libyan hallitukselle povaa kiihtyviä taisteluja Välimeren etelärannalla. Aseviennillä repaleiseen Libyaan on myös riskinsä.

Ulkomaat
 
Reuters
Libyan hallituksen joukot valvoivat sementtitehdasta huhtikuussa sen jälkeen kun hallituksen joukot olivat vallanneet sen Libyan kapinallisilta.
Libyan hallituksen joukot valvoivat sementtitehdasta huhtikuussa sen jälkeen kun hallituksen joukot olivat vallanneet sen Libyan kapinallisilta. Kuva: Reuters

Silmukka Isis-järjestön kaulalla Libyassa näytti kiristyvän maanantaina, kun joukko maailman suurimpia maita päätti myöntää aseapua Libyan kansainvälisesti tunnustetulle hallitukselle.

Päätös oli odotettu, sillä Libyasta on kaikessa hiljaisuudessa kehittynyt Isisin vahvin, elinkelpoisin ja monella tapaa uhkaavin sivuhaara Irakin ja Syyrian ulkopuolella.

Aseavun antaminen YK:n tunnustamalle Fayez al-Sarrajin johtamalle hallitukselle ei ole kuitenkaan riskitöntä.

Libya on yhä käytännössä jakautunut kahden kilpailevan hallituksen ja useiden aseellisten ryhmien kesken. Riski on, että mahdollinen aseapu joutuu väärin käsiin tai kiihdyttää entisestään konfliktia vallasta kilpailevien aseellisten ryhmien välillä.

Välimeren rannalla Pohjois-Afrikassa sijaitseva Libya ajautui sekasortoon 2011, kun kansannousu diktaattori Muammar Gaddafin hallintoa vastaan puhkesi. Naton ilmaiskut auttoivat opposition voittoon syksyllä 2011.

Naton väliintulo näytti alkuun estävän verisen sisällissodan, mutta Gaddafin kuoltua Libya ajautui täydelliseen hajaannuksen tilaan.

Poliittinen sopu kahden kilpailevan hallituksen välillä saatiin aikaan viime joulukuussa. Maan itäosissa toimivan kilpailevan hallinnon parlamentti ei ole kuitenkaan vielä hyväksynyt YK:n kätilöimää sopimusta.

Libyan kartalla on monta pelinappulaa. Yksi voimahahmoista on sotapäällikkö Khalifa Haftari.

Hänen johtamansa joukot ovat lähestyneet viime viikkoina rannikkokaupunki Sirteä, Gaddafin synnyinkaupunkia, joka on Isis-järjestön hallinnassa.

Haftar on aiemmin taistellut Libyan islamistisia asejoukkoja vastaan, mutta hänen uskotaan olevan tyytymätön YK:n välittämään sovintohallitukseen. Haftar saa tukea Egyptiltä ja Arabiemiraateilta.

Länsivallat ovat vaatineet, että Libyan kirjavat aseelliset ryhmät yhdistyisivät YK:n tunnustaman Tripolin hallituksen alaisuuteen taistelussa Isisiä vastaan.

Vaikka monet ryhmistä pitävät Isisiä verivihollisenaan, yhteisesti koordinoituja operaatioita jihadistijärjestöä vastaan ei ole nähty.

Osapuolet ehkä näkevät, että taistelu Isisiä vastaan on keino kohottaa omaa asemaa öljy- ja kaasuvarannoiltaan upporikkaassa maassa.

YK on varoittanut uuden sisällissodan puhkeamisesta kilpailevien ryhmien välille.

Euroopan näkökulmasta Libya on olennainen siitäkin syystä, että rannikkoseutu on tärkeä etappi Välimeren ylittävässä ihmissalakuljetuksessa.

Libyan vuosia jatkunut sekasorto on ollut onnenpotku jihadistijärjestö Isisille, joka pyrkii levittämään lonkeroitaan eri puolille islamilaista maailmaa.

Libyasta vallatut alueet eivät ole Isisille vain yksi haarakonttori muiden joukossa. Libya on Isisin tärkein etäpesäke tilanteessa, jossa kalifaatin keskusalueet luhistuvat Syyriassa ja Irakissa.

Libya onkin monessa mielessä oivallinen kohde terrorijärjestön tarkoituksiin: siellä on runsaat öljy- ja kaasuvarannot. Gaddafin jäljiltä aseita on mielin määrin.

Gaddafin murskatusta hallinnosta on saatu värvättyä entisiä turvallisuuskoneiston miehiä Isisin riveihin. Tilanne muistuttaa tässä suhteessa Irakia, missä Saddam Husseinin entiset tiedustelumiehet nousivat Isisin johtopaikoille.

Eteläosissa on huonosti valvotut rajat Nigerin, Tšadin ja Sudanin islamistialueille. Salakuljetusreitit Afrikan sydämeen rehottavat, ja reittejä pitkin virtaa jihadisteja pohjoiseen.

Lisäksi Libya sijaitsee aivan Euroopan kynnyksellä, vain lyhyehkön merimatkan takana.

Ainoa heikkous Libyassa on se, ettei alue näyttele merkittävää osaa Isisin uskonnollisessa ideologiassa, jossa al-Shamiin eli muinaiseen Suur-Syyriaan sijoittuvat paikat on nostettu maailmanlopun keskusnäyttämöksi.

Tässä mielessä vetäytyminen Libyaan merkitsisi Isisille merkittävää propagandatappiota.

Päätös kiertää YK:n asesaartoa Libyaan kielii siitä, että länsivallat on alkanut pitää Isisin Libyan-sivuhaaraa entistä suurempana uhkatekijänä.

Onkin todennäköistä, että aseelliset yhteenotot Isisiä vastaan Libyassa ja erityisesti Sirten tienoilla kiihtyvät lähiaikoina.

Isisin uhkan torjuminen on kuitenkin vaikeaa, elleivät Libyan hajanaiset joukot löydä yhteistä säveltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat