Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin takertuu valtaansa – uuden kansalliskaartin tehtävänä tukahduttaa protestit

Kremlissä tehdään hartiavoimin töitä, jotta Putinin valta ei horju talouskriisistä huolimatta. Muutokset ulottuvat Tšetšeniasta Moskovaan, kirjoittaa Anneli Ahonen.

Ulkomaat
 
Mikhail Klimentyev / Sputnik
Venäjän parlamenttivaalit järjestetään syyskuussa.
Venäjän parlamenttivaalit järjestetään syyskuussa. Kuva: Mikhail Klimentyev / Sputnik

Pietari

Kun presidentti Vladimir Putin ilmoitti maaliskuussa Venäjän vetäytyvän osittain Syyriasta, venäläisten kiinnostus televisiouutisten kärkiaiheena pysytelleeseen sotaan oli jo hiipunut. Oma toimeentulo alkoi kiinnostaa enemmän, sillä ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen reaaliansiot vähenevät suurella osalla venäläisistä.

Artikkeliin liittyvät

Noin 70 prosenttia venäläisistä pitää maan tilannetta ”jännittyneenä ja kriisiytyneenä”. Pelastajaksi he toivovat presidenttiä, johon luottaa 72 prosenttia Venäjän tiedeakatemian sosiologisen instituutin tutkimuksessa.

Nyt Venäjä valmistautuu Putinin johdolla tulevaan. Syyrian pommittamisen jälkeen seurasi liuta isoja sisäiseen turvallisuuteen ja talouteen liittyviä päätöksiä, jotka ulottuvat Tšetšeniasta Moskovaan. Katse kohdistuu syyskuun parlamenttivaaleihin ja sen yli, vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Jatkuvaa ratkomista kaipaa taloustilanne, joka on heikoissa kantimissa rakenteellisten ongelmien kuten öljyriippuvuuden, öljyn hinnan ja pakotteiden takia.

Liike-elämä ja kansa tarvitsevat takeita siitä, että tästä vielä noustaan.

Vappuaattona Putin nimitti entisen valtiovarainministeri Aleksei Kudrinin presidentin talousneuvoston varapuheenjohtajaksi ja hallituksen Strategisten uudistusten keskuksen johtajaksi. Arvostettu taloustuntija ja Venäjän sotilasmenojen arvostelija Kudrin oli ministerinä yksitoista vuotta, ja hänen paluutaan on odotettu. Nyt hänen tehtävänsä on työstää Venäjälle talousohjelma, jolla maa vedetään kuivalle maalle, vaikka öljyn hinta olisikin alhainen.

”Talous on niin syvissä vaikeuksissa, että liike-elämän voi vakuuttaa vain todellisilla muutoksilla. Eikä Kudrinista tullut ministeriä. Hänen kirjoittamaansa ohjelmaakaan ei välttämättä toteuteta lainkaan tai vain osin”, sanoo taloustutkija Dmitri Travin Pietarin Eurooppalaisesta yliopistosta.

Parlamenttivaalit järjestetään syyskuussa. Putinille ne ovat pieni välietappi matkalla presidentinvaaleihin. Hän ei ole virallisesti ilmoittanut lähtevänsä jälleen ehdolle. Kyselytutkimuksissa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kannatus lähentelee 50 prosenttia.

Kreml pyrkii siihen, että vaalit ja sitä myötä niissä valitut johtajat ainakin näyttäisivät laillisilta. Siksi vuoden 2011 vilpillisissä vaaleissa monien silmissä maineensa ryvettänyt keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Vladimir Tšurov sai tehdä tilaa ihmisoikeusvaltuutettuna toimineelle Ella Pamfilovalle.

Rehellisistä vaaleista ei Venäjällä voi puhua, koska tiedonvälitystä ohjataan eivätkä valtajärjestelmän haastajat pääse kampanjoimaan televisiossa, joka on kansalaisten päätiedonlähde.

Tulevaisuuteen tähyäminen näkyy valtion turvallisuuselinten ytimiin käyvässä muutoksessa, jossa Putin siirsi sisäministeriön sotilaita ja mellakkapoliiseja uuteen kansalliskaartiin.

Politiikantutkija Jekaterina Schulmann näkee kansalliskaartin merkittävänä muutoksena. Sillä haetaan tasapainoa eri turvallisuuselinten välisessä vallanjaossa. Mylläyksen juuret ulottuvat Tšetšeniaan saakka.

”Tehtävänä on saada Tšetšenian joukot Moskovan suoraan komentoon. Tosin on epäilty, miten tämä onnistuu”, Schulmann toteaa.

Sanomalehti Novaja Gazeta selvitti ensimmäisenä huhtikuussa, kuinka kaartin perustaminen siirtää iskukykyisimpiä joukkoja pois Tšetšenian johtajan Ramzan Kadyrovin vallasta.

Kadyrov on toiminut Putinille täysin uskollisena Tšetšenian vakauden takuuna. Hänen ja Moskovasta johdetun turvallisuuspalvelu FSB:n ja Venäjän tutkintakomitean välinen valtapiiritaistelu kiristyi varsinkin oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhan jälkeisen tutkimuksen aikana. Tämä herätti kysymyksen, pysyykö Kadyrov etnisten tšetšeenijoukkojensa kanssa ruodussa.

Kansalliskaarti onkin yksi tapa vahvistaa Moskovan selustaa Pohjois-Kaukasiassa.

Yksi kaartin tehtävistä on tukahduttaa mahdolliset kansan protestit, vaikka virallisesti se taistelee terrorismia vastaan. Noin 400 000 miehen armeijaa johtaa Viktor Zolotov, Putinin entinen henkivartija.

Kaartin rahoitus on taattu, vaikka ministeriöiden palkanmaksuissa tulisi ongelmia.

”Kansalliskaarti pysyy siten lojaalina Putinille, oli tilanne mikä hyvänsä”, Travin toteaa.

Yllättävän moni tavallinen venäläinen sanoo nyt, että Putin on haka ulkopolitiikassa, mutta sisäpolitiikassa Venäjällä menee huonommin. Putinia harva kuitenkaan syyttää taloustilanteesta, joten harhautus on onnistunut. Vika on siirretty ulkoisiin vihollisiin ja hallitukseen, joka kantaa venäläisten silmissä vastuuta taloudesta enemmän kuin Putin.

Niinpä Kremlissä tehdään kaikkensa, jotta venäläisten ajatukset eivät heittäisi kuperkeikkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat