Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hillary Clinton voitti niukasti Kentuckyssa

Välit Clintonin ja Sandersin kannattajien välillä ovat kärjistyneet vaarallisesti.

Ulkomaat
 
AARON P. BERNSTEIN / Reuters
Hillary Clinton otti maanantaina itsestään ja kannattajistaan selfien Transylvanian yliopistossa Kentuckyn Lexingtonissa.
Hillary Clinton otti maanantaina itsestään ja kannattajistaan selfien Transylvanian yliopistossa Kentuckyn Lexingtonissa. Kuva: AARON P. BERNSTEIN / Reuters

Washington

Entinen ulkoministeri Hillary Clinton voitti Kentuckyn esivaalit erittäin niukasti varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia, Clinton oli saanut 46,7 prosenttia Kentuckyn demokraattien äänistä. Hänen kilpakumppaninsa, senaattori Bernie Sanders, oli saanut 46,3 prosenttia.

Tulos ei keikauta kisaa, koska demokraattien valitsijamiehet jaetaan suhteellisen vaalitavan mukaisesti. Kun tulos on tasainen, molemmat saavat suunnilleen yhtä paljon valitsijamiehiä.

Tiistaina esivaalit järjestettiin Kentuckyn lisäksi myös länsirannikolla Oregonissa. Siellä Sandersin ennustettiin voittavan. Tuloksia odotettiin keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Clinton johtaa kuitenkin Sandersia kisassa kohti demokraattien presidenttiehdokkuutta niin ylivoimaisesti, että tämän on lähes mahdoton kiriä etumatkaa kiinni. Uutiskanava CNN laski ennen tiistain tuloksia, että Sandersin pitäisi saada 67 prosenttia kaikista jäljellä olevista valitsijamiehistä saavuttaakseen Clintonin. Se ei ole mahdotonta, mutta erittäin epätodennäköistä se on.

The New York Times -lehden laskujen mukaan Clintonilla oli 1 716 valitsijamiestä ja Sandersilla 1 433. Kun mukaan lasketaan puolueen supervalitsijamiehet, Clintonin kokonaistulos oli 2 240.

Demokraattien ehdokkuuteen tarvitaan 2 383 valitsijamiehen tuki. On todennäköistä, että Clinton saavuttaa tarvittavan määrän kesäkuun 7. päivään mennessä, jolloin äänestetään Kaliforniassa ja viidessä muussa osavaltiossa.

Eri asia on sitten, miten Sandersin sinnittely mukana kisassa vaikuttaa Clintonin kampanjaan esivaalien viimeisen kuukauden aikana.

Sanders on arvostellut Clintonia toistuvasti tämän yhteyksistä Wall Streetin raharikkaisiin ja vaalituista, joita Clinton on saanut kampanjaansa yritysmaailmalta.

Clinton on jo siirtynyt Sandersin perässä vasemmalle esimerkiksi suhtautumisessaan minimipalkkaan ja vapaakauppaan. Hän tarvitsisi Sandersin nuorten kannattajien tukea varsinaisissa vaaleissa syksyllä.

Monien Sandersin kannattajien mielestä Clinton on kuitenkin korruptoitunut ehdokas, jota puolueen sisäpiiri suosii epäoikeudenmukaisesti. Välit Sandersin ja Clintonin kannattajien välillä ovatkin kärjistyneet vaarallisesti. Viime lauantaina kannattajat joutuivat Nevadassa jonkinlaiseen käsirysyyn valitsijamiesten laskutavasta syntyneen riidan seurauksena.

Clinton voitti Nevadan esivaalit helmikuussa, mutta Sanders oli saanut enemmän edustajia osavaltion vaalikokoukseen, jossa valitsijamiehet jaettiin lauantaina.

The Washington Post -lehden mukaan Nevadassa riideltiin määrällisesti vain neljästä valitsijamiehestä suuntaan tai toiseen. Sandersin kannattajat kuitenkin katsoivat, että kokouksen järjestäjät suosivat Clintonia. He buuasivat Clintonia tukevalle senaattorille, ja Nevadan demokraattipuolueen johtaja sai puhelimitse tappouhkauksia.

Riita ei ennusta hyvää yritykselle yhdistää puolue republikaanien Donald Trumpia vastaan.

Trump on kruunaamista vaille valmis republikaanien ehdokas, koska kaikki muut ovat jo vetäytyneet kisasta.

Tiistaina järjestettiin myös republikaanien esivaali Oregonissa, jossa Trumpin ennustettiin voittavan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat