Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuelalaiset uhmaavat presidentin asettamaa poikkeustilaa – turvallisuus­joukot hajottivat mielen­osoituksen kyynelkaasulla

Mielenosoitukset antavat vihiä, miten tiukkoihin toimiin turvallisuusjoukot ovat valmiita.

Ulkomaat
 
CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS
Nicolás Maduro puhui lehdistötilaisuudessa presidentinpalatsissa Caracasissa tiistaina.
Nicolás Maduro puhui lehdistötilaisuudessa presidentinpalatsissa Caracasissa tiistaina. Kuva: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Talousahdingon nujertamaan Venezuelaan odotettiin keskiviikoksi laajoja mielenosoituksia ympäri maata.

Uutistoimisto Reuters kertoi, että keskipäivän jälkeen paikallista aikaa usean tuhannen mielenosoittajan joukko lähestyi pääkaupunki Caracasin hallintokortteleita. Hallituksen turvallisuusjoukot hajottivat ryhmän ampumalla väkijoukkoon kyynelkaasua.

Joukko ei pystynyt kokoontumaan suunnittelemassaan paikassa, vaan se hajaantui lähikaduille heilutellen protestiplakaatteja.

Oppositio on kehottanut ihmisiä vastustamaan sosialistipresidentti Nicolás Maduron säätämää poikkeustilaa, joka lisää hänen itsensä sekä sotilaiden ja poliisien toimivaltaa.

”Jos Maduro haluaa soveltaa säädöstään, hänen täytyy turvautua ilmavoimiin ja panssarivaunuihin”, oppositiojohtaja Henrique Capriles sanoi tiistaina AFP:n mukaan.

Mielenosoituksissa vaaditaan, että viranomaiset suostuvat järjestämään kansanäänestyksen presidentin viraltapanosta. Oppositio on kerännyt sitä varten 1,8 miljoonaa allekirjoitusta. Maduro, jonka virkakausi kestää vuoteen 2019, väittää aloitteen perustuvan väärennyksiin.

Maduro yrittää viivytellä allekirjoitusten todentamista, koska jos äänestys saataisiin järjestettyä aikaisintaan ensi vuonna, lain mukaan ei pitäisi järjestää uusia presidentinvaaleja vaan maan johtoon nousisi varapresidentti Aristóbulo Istúriz. Siinä tapauksessa valta säilyisi käytännössä samoissa käsissä.

Kyselyjen mukaan Maduroa kannattaa vain neljäs- tai viidesosa venezuelalaisista. Maa on kärsinyt jo pitkään ruoka- ja lääkepulasta, hyperinflaatiosta ja väkivaltaisuuksista.

Taloudellista murentumista on nopeuttanut öljyn matala maailmanmarkkinahinta, sillä Venezuela on riippuvainen öljyviennistä. Maduro syyttää kriisistä Yhdysvaltojen lietsomaa taloussotaa ja ennustaa ulkomaiden sotilaallista väliintuloa.

Oppositio saavutti enemmistön parlamenttipaikoista joulukuun vaaleissa, mutta hallitusta johtava Maduro on estänyt parlamentin esitykset muun muassa ohjailemansa oikeuslaitoksen avulla.

”Parlamentti on menettänyt poliittisen oikeutuksensa. On ajan kysymys, koska se lakkaa olemasta”, Maduro sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Parlamentti äänesti tiistaina poikkeustilaa vastaan, mutta korkein oikeus saattaa kumota parlamentin päätöksen.

”Mitä tapahtuu, jos demokraattinen tie suljetaan?” oppositiojohtaja Capriles kysyi Reutersin mukaan.

”Emme halua Venezuelaan sosiaalista räjähdystä emmekä sotilaallista ratkaisua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat