Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-Lada pääsi remonttiin ja pesulle – Irkutskissa hitsausmaskiksi riittävät silmälasit

Helsingin Sanomien ladamatka läpi Venäjän on edennyt Irkutskiin. Matkaa Viipurin Monrepos-puistosta on kertynyt mittariin 7 200 kilometriä.

Ulkomaat
 
HS-Lada pääsi perusremonttiin
HS-Lada pääsi perusremonttiin
Helsingin Sanomien ladamatka Viipurista Vladivostokiin on edennyt Irkutskiin, jossa Reeta-Lada sai perusteellisen remontin ja huollon, muun muassa uudet iskunvaimentimet. Remontin jälkeen Reeta vietiin pesulle ja renkaisiin lätkäistiin uudet ja kiiltävät pölykapselit. Matka jatkuu kohti Ulan Udea. Toimittaja ja kuvaaja Pekka Hakala, leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Viipurista Vladivostokiin

 HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Ladan, jolla hän ajaa koko Venäjän halki Suomenlahdelta Tyynellemerelle.

 Matkaa Viipurista Vladivostokiin kertyy 10 500 kilometriä. Matkaan on tarkoitus käyttää ainakin 24 vuorokautta.

 Hakala raportoi matkalla näkemästään HS:n lukijoille lähes päivittäin. Sarjan ideana on tehdä tutkimusmatka siihen ”toiseen Venäjään”, jota ei Moskovassa ja Pietarissa näe.

Irkutskissa Reeta-Lada pääsi viimein sinne, mihin se olisi pitänyt viedä jo monta sataa kilometriä sitten: korjaamolle. Ahkera matkanteko ja venäläiset maantiet olivat tehneet tehtävänsä, ja kuusi vuotta vanhan Lada 2105:n iskunvaimentimet olivat lopussa.

Irkutskin vajaan 600 000 asukkaan kaupunki on alueensa hallintokeskus ja Baikaljärven etelärannan helmi. Keskusta on remontoituine, vanhoine asuntokantoineen todella kaunista katseltavaa. Ihmisiä vain näkyy puuttuvan: illalla keskustassa ei liiku yksinkertaisesti juuri kukaan.

”Rahat ovat lopussa, ja hinnat vain nousevat”, sanoo automekaanikko Fjodor Ištšenko. Ukrainalainen sukunimi on peräisin esivanhemmilta, jotka tänne aikoinaan karkotettiin.

Pekka Hakala / HS
Fjodor Ištšenko vaihtaa iskunvaimentajaa.
Fjodor Ištšenko vaihtaa iskunvaimentajaa.

Ištšenko työskentelee Avtodelo-korjaamossa Irkutskin keskustan tuntumassa ja otti tehtäväkseen Reeta-Ladan määräaikaishuollon. Ensimmäisenä repäistiin pois vanhat iskunvaimentimet, jotka olivat täysin virattomat. Tilalle Reeta sai neljä uutta kaasuvaimenninta.

Etuiskunvaimentimien alakiinnikkeiden pultit olivat poikki, ja niihin hitsattiin vanhojen tynkien poikkirälläköinnin jälkeen uudet jatkot. Irkutskissa tuiki tavalliset silmälasit näyttävät hyvin käyvän hitsausmaskista.

Mutterit kiinni, ja Reetalla on pitkästä aikaa oikeat iskarit. Ajo-ominaisuudet paranivat huomattavasti.

Pekka Hakala / HS
Iskunvaimentajien kiinnitys vaati hitsausta.
Iskunvaimentajien kiinnitys vaati hitsausta.

Muuhun huolto-ohjelmaan kuuluivat öljyt niin koneeseen, vaihteistoon kuin perävoimansiirtoonkin. Uuden öljynsuodattimen lisäksi auto sai uuden polttoaineen suodattimen, sillä matkan varrella on tullut tankattua myös saastaista bensiiniä.

Tarpeen oli myös uusi pissapojan säiliö, sillä entiseen oli hankautunut reikä. Jäähdytysnestettä lisättiin litra ja jarrunestettä runsas desi. Ja ilmeni sekin, ettei öljyä ole loppujen lopuksi kulunut Vologdassa tehdyn lisäyksen jälkeen nimeksikään.

Pekka Hakala / HS
Fireus pesi Reetan vanteet.
Fireus pesi Reetan vanteet.

Perinteiset takavetoladat alkavat olla Irkutskissa jo harvinainen näky. Ei niitä suurissa kaupungeissa juuri muutenkaan Venäjällä näy, mutta maaseudulla kyllä. Irkutskin pituusasteilla tämäkin asia alkaa muuttua: Japanista käytettyinä tuodut ajoneuvot ovat kotimaista perustuotantoa suositumpia niin maalla kuin kaupungeissakin.

Toistaiseksi lainsäätäjä on antanut käytettyjen japanilaisautojen kuljettajien ajella ratti oikealla.

”Japanilaisen otan seuraavaksi”, sanoi Aleksandr Ivanov, joka oli tuonut oman 19-vuotiaan farmariladansa huoltoon samaan aikaan Reetan kanssa. ”Hinnat ja varaosien hinnat ovat korkeammat, mutta laadusta kannattaa maksaa.”

Reetaa Ivanov kuitenkin tarkasteli selvästi kiinnostuneena, kun kerroin aikovani myydä auton Vladivostokissa.

”2010-mallia, ruiskukone ja kaikki kunnossa, paljonko kilometrejä? Kyllä tuosta 150 000 ruplaa pitää pyytää ja 120 000 saadakin.”

Herran tähden, maksoin 85 000 ja siinä oli mielestäni kolmekymppiä ylihintaa, ainakin moskovalaisittain ajatellen.

”No se oli Pietarissa”, Ivanov tuumi.

Saa nähdä, tuleeko tästä elämäni ensimmäinen autokauppa, jossa pääsen voiton puolelle.

Korjausten ja huollon jälkeen Reeta-Lada matkasi läheiseen autopesulaan ensimmäiselle pesulle yli kolmeen viikkoon. Samalla putsattiin myös sisätilat, jotka olivat reissun jäljiltä vastenmielisessä kunnossa. Kaiken kukkuraksi ajoneuvon teräsvanteisiin lätkäistiin uudet pölykapselit: entisistä kaksi on lentänyt matkan aikana tien sivuun.

Tähän venäläisillä on muuten varma menetelmä: jokainen pölykapseli kiinnitetään vanteeseen kahdella nippusiteellä. Pysyvät ainakin tallessa.

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: Vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Osa 11: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

Osa 12: Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta!

Osa 13: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki – Reeta-Lada pysähtyy kaupungissa, jonne Svinhufvud karkotettiin

Osa 14: Karhunlaukka on Siperian herkku – Vladimir myy niitä tienposkessa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat