Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtolaisten salakuljetuksessa liikkuu valtavia summia: viime vuoden tuotto miljardeja euroja

Europolin ja Interpolin yhteisessä raportissa kerrotaan, että viime vuonna yli 90 prosenttia EU-alueelle saapuneista siirtolaisista on salakuljetettu.

Ulkomaat
 
Murad Sezer / Reuters
Pakolaisia lähti matkalle kohti Kreikan Lesboksen saarta Turkin rannikkokaupunki Dikilistä huhtikuun alussa.
Pakolaisia lähti matkalle kohti Kreikan Lesboksen saarta Turkin rannikkokaupunki Dikilistä huhtikuun alussa. Kuva: Murad Sezer / Reuters

Siirtolaisten salakuljetus on osoittautunut merkittäväksi bisnekseksi. Euroopan poliisiviraston Europolin ja kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin tuoreessa raportissa arvioidaan salakuljettajien hyötyneen siirtolaisten avustamisesta vuonna 2015 yhteensä 5–6 miljardia dollaria (noin 4,4–5,3 miljardia euroa).

Siirtolaiset maksoivat salakuljetuksesta keskimäärin 3 000–6 000 euroa, yleisimmin käteisellä.

Raportin mukaan yli 90 prosenttia Euroopan unionin alueelle viime vuonna saapuneista siirtolaisista oli salakuljetettu. Taustalla oli useimmiten rikollisverkosto. Prosenttiluvun uskotaan kasvavan entisestään, kun useat maat ovat tiukentaneet rajavalvontaansa.

Vaikka siirtolaisten saapumisessa Eurooppaan on ollut havaittavissa tiettyjä pääreittejä, olosuhteiden muuttuminen on saanut salakuljettajat etsimään yhä enemmän vaihtoehtoisia reittejä.

Raportissa todetaankin, että EU joutunee lähitulevaisuudessa perustamaan uusia järjestelykeskuksia.

Salakuljettajat ovat useiden eri kansalaisuuksien edustajia. Heitä on yli sadasta maasta, joista osa on EU-maita. Salakuljettajat tarjoavat palvelujaan tyypillisesti siirtolaisille, jotka ovat kotoisin samasta maasta kuin he itse.

Monet salakuljettajista ovat syyllistyneet muihinkin rikoksiin, kuten huumeiden salakuljetukseen ja asiakirjojen väärentämiseen. Myös useat viranomaiset ovat osoittautuneet korruptoituneiksi: salakuljettajien työ on helpottunut, kun he ovat lahjoneet esimerkiksi poliiseja ja tullihenkilöstöä.

Europol ja Interpol kertovat, että siirtolaisia uhkaa usein pakkotyö tai seksuaalinen hyväksikäyttö, jos he eivät pysty maksamaan salakuljettajille. Myös hyväksikäytön uhan uskotaan kasvavan edelleen.

Lisäksi on pelättävissä, että terroristit hyödyntävät salakuljettajia tavoitteidensa saavuttamiseen ja saapuvat EU-alueelle suurten siirtolaismäärien mukana.

Europolin johtaja Rob Wainwright kertoo Interpolin tiedotteessa olevansa tyytyväinen Interpolin kanssa tehtyyn raporttiin.

”Se kuvastaa järjestäytyneen rikoksen verkostojen suurta roolia siirtolaiskriisissä sekä osoittaa selvästi EU:lle ja sen jäsenvaltioille, että näitä verkostoja vastaan on taisteltava kovimmilla mahdollisilla keinoilla.”

Myös Interpolin pääsihteeri Jürgen Stock uskoo raportista olevan hyötyä siirtolaisuuteen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa.

”Vaikka näiden siirtolaisten kohteena on Eurooppa, kriisiä ei voida ratkaista vain eurooppalaisten viranomaisten ja päättäjien voimin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat