Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelissa puuhataan uutta hallituspohjaa – rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa saamassa vauhtia

Oikeistopuolue Likud ja oppositiossa oleva keskusta-vasemmistolainen Sionistiliitto saattavat muodostaa yhteishallituksen. Samaan aikaan Egypti on vihjannut halustaan välittää rauhanneuvotteluja.

Ulkomaat
 
AMMAR AWAD / Reuters
Israelin pääoppositiopuolueen johtaja Isaac Herzog puhui Jerusalemissa keskiviikkona.
Israelin pääoppositiopuolueen johtaja Isaac Herzog puhui Jerusalemissa keskiviikkona. Kuva: AMMAR AWAD / Reuters

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja pääoppositiopuolueen johtaja Isaac Herzog saattavat olla pääsemässä yksimielisyyteen uudesta hallitusyhteistyöstä, israelilainen media kertoi keskiviikkona.

Jos oikeistolainen Likud ja keskusta-vasemmistolainen Sionistiliitto muodostavat yhteishallituksen, se voisi herättää henkiin rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa.

Israelilainen tv-kanava Channel 10 kertoi keskiviikkona, että pääministeri Netanjahu ja työväenpuolueen johtaja Herzog suunnittelevat yhteistä matkaa Kairoon tapaamaan presidentti Abdelfattah al-Sisiä. Matkan tarkoituksena on herättää henkiin rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa, sivusto kertoo.

Channel 10:n mukaan matkan tarkoituksena on myös ”oikeuttaa” Sionistiliiton liittyminen Likudin johtamaan hallitukseen.

Egyptin presidentti Al-Sisi sanoi tiistaina, että Egyptin ja Israelin välit voisivat muuttua lämpimämmiksi, jos rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa käynnistettäisiin uudelleen. Yhdysvaltain välittämät neuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä katkesivat tuloksettomina kaksi vuotta sitten.

”Saavutamme lämpimämmän rauhan jos ratkaisemme palestiinalaisten veljiemme ongelman”, al-Sisi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Aiomme tehdä kaikkemme auttaaksemme löytämään ratkaisun tähän ongelmaan”, hän jatkoi viitaten siihen, että Egypti voisi ottaa roolin rauhanvälittäjänä.

Isaac Herzogin johtama Israelin Työväenpuolue muodosti keskustalaisen Hatnuahin kanssa keskusta-vasemmistolaisen Sionistiliiton haastamaan oikeistolaisen Likudin ennen viime vaaleja. Likud kuitenkin voitti vaalit ja Netanjahu muodosti oikeistolaisten ja kansallismielisten pienpuolueiden kanssa maan historian oikeistolaisimman hallituksen.

Hallituksella on kuitenkin vain pieni enemmistö parlamentissa, mikä on vaikeuttanut sen toimintaa. Netanjahu on pyrkinyt laajentamaan hallituspohjaa.

Herzog kannattaa palestiinalaisvaltion muodostamista. Monet työväenpuolueen edustajat kuitenkin vastustavat yhteistyötä Likudin kanssa.

Netanjahu on käynyt keskusteluja hallitukseen liittymisestä myös oikeistolais-kansallismielisen Yisrael Beiteinu -puolueen kanssa, kertoo Jerusalem Post.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas toivotti tiistaina tervetulleeksi Egyptin rauhanvälitystarjouksen, kertoo The Times of Israel. Myös Gazaa hallitseva islamistijärjestö Hamas sanoi suhtautuvansa myönteisesti siihen, että Egypti haluaa auttaa palestiinalaisia löytämään yksimielisyyden, mutta järjestö ei tiedotteessaan maininnut Israelin ja palestiinalaisten välisestä rauhanprosessista.

Samaan aikaan Ranska ilmoitti, että se lykkää Pariisiin 30. toukokuuta suunniteltua tapaamista liittyen Lähi-idän rauhanprosessiin. Ranskan mukaan tapaaminen pidetään myöhemmin kesällä. Lykkäämisen syy johtuu Ranskan mukaan siitä, että Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ei pääse paikalle 30. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat