Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Om-äänne ärsyttää Intian muslimijoogaajia

Muslimiryhmät syyttävät Intian hallitusta ”hinduagendan tyrkyttämisestä” Kansainväliseen joogapäivään

Ulkomaat
 
Anne Salomäki
Adnan Abidi / Reuters
Intian pääkaupungissa New Delhissä osallistuttiin kansainväliseen joogapäivään viime vuoden kesäkuussa.
Intian pääkaupungissa New Delhissä osallistuttiin kansainväliseen joogapäivään viime vuoden kesäkuussa. Kuva: Adnan Abidi / Reuters

Intiassa muslimiryhmät kiivastuivat keskiviikkona hallituksen suunnitelmista sisällyttää pyhä om-äänne Kansainvälisen joogapäivän tapahtumaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan muslimiryhmät pitävät mantraa uskontonsa vastaisena ja syyttävät maata johtavaa Bharatiya Janata -puoluetta kovan linjan hinduagendan tyrkyttämisestä.

”Emme ole joogaa vastaan, mutta Intia on maallistunut maa eikä valtiolla ole uskontoa”, All India Muslim Personal Law Board -järjestöä edustava Zafaryab Jilani sanoo AFP:n haastattelussa.

Kansainvälistä joogapäivää vietetään 21. kesäkuuta. Intian jättijoogatapahtuman järjestämisestä vastaava Ayush-ministeriö on India Times -lehden mukaan ehdottanut, että 45-minuuttinen joogaus aloitetaan kaksiminuuttisella, om-äänellä alkavalla rukouksella. Muslimijohtajat ovat huomauttaneet, ettei uskontoon viittaavia sanoja voi soveltaa kaikkiin kansalaisiin.

”Tämä on uskoamme vastaan ja vallan väärinkäyttöä”, muslimijohtaja Shafique Qazmi sanoo India Timesissa.

Toinen muslimijohtaja Khalid Rashid Firangi Mahali puolestaan vaatii ehdotuksen perumista perustuslain vastaisena sekä siksi, että se ”herättää epävarmuutta vähemmistöissä”.

Press Trust of India -uutistoimisto kertoo Ayush-ministeriön korostaneen, että viime vuoden protokollaan ei ole tehty muutoksia, eli om-sanan käyttö on edelleen vapaaehtoista.

Tänä vuonna toista kertaa järjestettävä Kansainvälinen joogapäivän massatapahtuma on yksi keino Intian pääministerin Narenda Modin urakassa palauttaa jooga osaksi Intian kulttuurihistoriaa. Hindunationalistinen Modi on aiemmin todennut, että miljardien dollareiden bisnekseksi muuttunut jooga on ”menetetty lännelle”.

Viime vuonna vastaava kiista syntyi, kun hallitus otti aurinkotervehdyksen osaksi tapahtumaa. Muslimiryhmien mukaan myös tietyt jooga-asennot ovat islaminuskon vastaisia.

Viime vuonna Kansainvälisen joogapäivän tapahtumia järjestettiin ympäri maailman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat