Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko Eurooppaan heijastuva valinta: Itävallan presidentiksi nousee oikeistopopulisti tai vihreä ehdokas

Itävallan presidenttipeliä johtaa kovan linjan oikeistopopulisti. Ääripäiden kamppailu heijastelee koko Euroopan kehitystä.

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Itävallan vapauspuolueen presidenttiehdokas Norbert Hofer (oik.) kiivastui Grazin vaaliväittelyssä, kun toimittaja siteerasi häntä väärin. Vihreä ehdokas Alexander Van Der Bellen oli myös teroittanut sanan säilänsä.
Itävallan vapauspuolueen presidenttiehdokas Norbert Hofer (oik.) kiivastui Grazin vaaliväittelyssä, kun toimittaja siteerasi häntä väärin. Vihreä ehdokas Alexander Van Der Bellen oli myös teroittanut sanan säilänsä. Kuva: Zacharie Scheurer
Tästä on kyse

Itävallassa on presidentinvaalit sunnuntaina

 Itävallassa presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva kierros on sunnuntaina.

 Ehdokkaat ovat Vapauspuolueen Norbert Hofer, 45, ja vihreä, sitoutumaton ehdokas Alexander Van Der Bellen, 72.

 Hofer on Itävallan parlamentin kolmas puhemies. Koulutukseltaan hän on lentoteknikko, ja hän on myöhemmin suorittanut virkamiestutkinnon.

 Van Der Bellen on ekonomisti ja vihreiden entinen puheenjohtaja vuosilta 1997–2008.

Graz

Myrkkynuolia muistuttavat lauseet alkoivat suihkia Grazin konserttihallin vaalitilaisuuden ilmassa välittömästi, kun Itävallan presidenttiehdokkaat asettuivat tentattaviksi.

Sivalluksia ampuivat ilmoille oikeistopopulistisen vapauspuolueen Norbert Hofer ja vihreiden liittoutumaton ehdokas A lexander Van Der Bellen. Vastakkain ovat ääripäät. Tämä kamppailu heijastuu koko Eurooppaan, ei vain Itävaltaan.

Vaalien ensimmäinen kierros huhtikuussa oli maanjäristys. Suurten perinteisen puolueiden sosiaalidemokraattien (SPÖ) ja kansanpuolueen (ÖVP) ehdokkaat putosivat presidenttikilvasta pois.

Sunnuntain suorassa kansanvaalissa FPÖ:n Hofer edustaa Itävalta itävaltalaisille -politiikkaa, rajojen sulkemista ja islamin harjoittamisen rajoittamista. Van Der Bellen taas ajaa Itävallan pitämistä avoimena kaikille kulttuureille ja tiivistä eurooppalaista yhteistyötä. Hofer sai ensimmäisellä kierroksella 36 prosenttia äänistä.

Millaisia vaikutuksia voi Itävallan presidentin valinnalla olla koko EU:lle tai Schengenille?

Alppimaan vaalit mittaavat enemmän Euroopan oikeistopopulismin poliittista myötätuulta kuin sitä, kuka ottaa kuusi vuotta Wienin Hofburgin linnassa valtiovieraita vastaan. Moni näkee Itävallan EU:n rajapolitiikan laboratoriona.

Itävalta otti viime talvena pakolaispolitiikassa ohjat omiin käsiinsä. Se julisti ensimmäisenä tälle vuodelle turvapaikanhakijoille enimmäismäärän. Maa valmistautuu teknisesti sulkemaan Schengen-alueen sisäisen Brennerin rajanylityspaikan Italian vastaisella rajalla, jos rajasolasta tulee pakolaisten pääportti pohjoiseen. Italia ja Saksa vastustavat kiivaasti.

Zacharie Scheurer
Alexander Van der Bellen valmistautumassa vaaliväittelyyn Norbert Hoferia vastaan.
Alexander Van der Bellen valmistautumassa vaaliväittelyyn Norbert Hoferia vastaan.

Nahkasohvilla 700-päisen yleisön edessä istuvat ehdokkaat riitautuivat heti aluksi sanasta Heimat, jonka voi kääntää kotimaaksi. Se tarkoittaa monelle myös henkistä kotia, paikkaa jonka tuntee omakseen. Van Der Bellen lupasi ponnistella poliittisesti jakautuneen kotimaan yhdistämiseksi.

”Jos vihreä ehdokas mainostaa kotimaata, se on yhtä uskottavaa kuin minä vaatisin vapaita huumeita kaikille”, vastasi Hofer. Yleisö puhkesi ja-huutoihin ja aplodeihin.

Hoferin valinta olisi suuri voitto oppositiossa olevalle vapauspuolueelle ja sen arvoille. Voitto rohkaisisi myös FPÖ:n eurooppalaisia kumppaneita kuten Ranskan Front Nationalia.

Presidentti on Itävallan virallisessa protokollassa ensimmäinen. Hänellä on valta hajottaa hallitus ilman sen omaa pyyntöä. Käytännössä presidentti on pysytellyt päivän politiikassa taustalla ja liittokansleri johtanut maata.

Monen politiikan tutkijan mukaan oikeistopopulistinen presidentti saattaa viitoittaa vapauspuolueen tietä myös hallitukseen, ehkä jopa ennenaikaisissa vaaleissa.

Vaikka Itävalta on pieni EU-maa, on sen sijainti Schengen-alueella ja Euroopassa tärkeä.

Sunnuntaina vaaliuurnilla nähdään, kuinka jyrkästi Itävalta on jakautunut kahtia. Etenkin konservatiiviselle kansanpuolueelle (ÖVP) presidentinvaalit on kova pala. Ilman omaa ehdokasta jäänyt puolue on vaalikampanjassa jakautunut kahteen leiriin.

Kymmenen vuotta kansanedustajana toiminut ÖVP:n Hannes Zweytick ennustaa suuria muutoksia.

”Näemme ehkä jo ensi syksynä ennenaikaiset parlamenttivaalit. Hofer hajottaa tappelevien perinteisten puolueiden hallituksen.”

Zweytik on viinitilallinen Etelä-Steiermarkista ja siirtyi kampanjoimaan Van Der Bellenin taakse.´”Pelkään, että oikeistopopulistit eristävät Itävallan taloudellisesti muusta Euroopasta. Se olisi katastrofi”, hän sanoo.

Ääripäiden väittely Grazissa on edennyt loppulauseisiin.

”Minä pidän linjani. Voitte luottaa siihen, ettei se muutu”, vakuuttaa Hofer.

”Minä taas olen valmis muuttamaan mielipidettäni, jos kuulen parempia perusteluja”, sanoo Alexander Van Der Bellen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat