Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio antoi Puolalle poikkeuksellisen kovan varoituksen – oikeusvaltion rapautuminen huolestuttaa unionia

Ulkomaat
 
KACPER PEMPEL / Reuters
Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jarosław Kaczyński rinnastettiin Pohjois-Korean Kim Jong-uniin mielenosoituksessa Varsovassa.
Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jarosław Kaczyński rinnastettiin Pohjois-Korean Kim Jong-uniin mielenosoituksessa Varsovassa. Kuva: KACPER PEMPEL / Reuters

Euroopan unionin kanssa törmäyskurssille ajautunut Puola sai keskiviikkona poikkeuksellisen kovan varoituksen EU-komissiolta, joka epäilee maan rikkoneen unionin oikeusvaltioperiaatteita.

Komissio uhkasi ottaa seuraavan askeleen niin kutsutussa oikeusvaltiomenettelyssä, jolla Puolaa ohjataan takaisin ruotuun rangaistuksen uhalla. Äärimmillään rangaistus voi olla jopa äänioikeuden menetys Euroopan unionissa.

Viime syksynä vaalit voittanut konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) on tehnyt useita omaa valtaansa pönkittäviä muutoksia, jotka ovat nostattaneet kulmakarvoja Brysselissä ja muissa EU-maissa.

Komission keskiviikkoinen uhkaus liittyy maan perustuslakituomioistuimen tilanteeseen. Pian vaalivoittonsa jälkeen PiS laittoi perustuslakituomioistuimen tuomareita vaihtoon ja ajoi läpi tuomioistuimen toimintaa määrittelevän lakimuutoksen, joka on kyseenalaistanut sen mahdollisuuden arvioida uutta lainsäädäntöä.

Tilanteesta huolestunut EU-komissio käynnisti tammikuussa Puolaa vastaan oikeusvaltiomekanismin, ja on siitä lähtien käynyt tiiviitä mutta tuloksettomia keskusteluja maan johdon kanssa tilanteen ratkaisemiseksi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU-komissio puuttuu jäsenvaltion toimintaan vuonna 2014 perustetun oikeusvaltiomekanismin avulla.

Menetelmä on monivaiheinen, ja komissio on nyt ottamassa siinä seuraavaa askelta. Käytännössä komissio uhkaa, että se lähettää Puolalle ensi maanantaina oman virallisen tilannearvionsa, jos maa ei osoita ”merkittävää edistystä” asian ratkaisemiseksi ennen tätä.

”Tämä mielipide toimii varoituksena jäsenvaltiolle, ja antaa kyseiselle jäsenvaltiolle mahdollisuuden vastaamiseen”, komission tiedotteessa selitetään.

Puolalla on komission mukaan kaksi viikkoa aikaa vastauksen antamiseen. Jos yhteisymmärrystä ei synny, EU-komissio voi seuraavaksi antaa Puolalle suosituksia vaadittavista toimista ja määrätä aikataulun tilanteen korjaamiseksi.

Jos Puola laistaa myös tästä, edessä voi olla niin kutsutun seitsemännen artiklan aktivoiminen. Se mahdollistaa jäsenmaan äänioikeuden viemisen unionissa.

Näin järeisiin toimiin ryhtyminen ei tosin ole kovin todennäköistä. Osa jäsenmaista pelkää, että äänioikeuden vieminen lietsoisi EU-vastaisia voimia paitsi Puolassa myös muualla Euroopassa.

Edellisessä EU-komissiossa oikeusasioista vastannut komissaari Viviane Reding kuvailikin seitsemättä artiklaa vuonna 2013 ”atomipommiksi”, jonka käyttöä tulee harkita tarkoin.

Puolaa hallitseva PiS on periaatteessa EU-myönteinen puolue. Sen johtajat tietävät, että Puola on hyötynyt paljon EU:n koheesiovaroista.

PiS on kuitenkin ajanut uhmakkaasti monia kyseenalaisia uudistuksia, joita EU:ssa ei välttämättä katsota hyvällä. Tuomareiden lisäksi vaihtoon ovat menneet monet muut keskeiset vallankäyttäjät. Myös media on joutunut valtiovallan tiukkaan otteeseen ja aborttioikeuteen on tulossa ankaria tiukennuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat