Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuelassa uhmattiin poikkeustilaa

Mielenosoitukset antavat vihiä, miten tiukkoihin toimiin turvallisuusjoukot ovat valmiita.

Ulkomaat
 
CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS
Nicolás Maduro puhui lehdistötilaisuudessa presidentinpalatsissa Caracasissa tiistaina.
Nicolás Maduro puhui lehdistötilaisuudessa presidentinpalatsissa Caracasissa tiistaina. Kuva: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Turvallisuusjoukot ampuivat keskiviikkona kyynelkaasua protestoijien niskaan, jotka osoittivat mieltään talousahdingon nujertaman Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tuhannet olivat lähteneet kaduille uhmaamaan hallinnon julistamaa poikkeustilaa ja vaatimaan kansanäänestyksen järjestämistä sosialistipresidentti Nicolás Maduron viraltapanosta. Kansalliskaartin sotilaat kuitenkin estivät heidän pääsynsä aukiolle, jolla mielenosoituksen oli määrä tapahtua.

”Venezuelalaiset ovat väsyneitä ja nälissään”, sanoi mielenosoittaja Alfredo Gonzalez, 76, Reutersille. Hän piti suunsa edessä huivia ja kertoi saaneensa päällensä pippurisumutetta.

Venezuelan oppositio on kerännyt 1,8 miljoonaa allekirjoitusta aloitteeseen, joka vaatii kansanäänestyksen järjestämistä Maduron asemasta. Maduro, jonka virkakausi kestää vuoteen 2019, väittää aloitteen perustuvan väärennyksiin ja yrittää viivytellä sen etenemistä.

Jos kansanäänestys järjestetään vasta ensi vuonna, maassa ei lain mukaan tarvitse järjestää uusia presidentinvaaleja, vaan johtoon nousee varapresidentti Aristóbulo Istúriz. Siinä tapauksessa valta säilyisi käytännössä samoissa käsissä.

Oppositio saavutti enemmistön parlamenttipaikoista joulukuun vaaleissa, mutta hallitusta johtava Maduro on estänyt parlamentin esitykset ohjailemansa oikeuslaitoksen avulla.

Kyselyjen mukaan Maduroa kannattaa vain neljäs- tai viidesosa venezuelalaisista. Maa on kärsinyt jo pitkään ruoka- ja lääkepulasta, hyperinflaatiosta ja väkivaltaisuuksista.

Taloudellista murentumista on nopeuttanut öljyn matala maailmanmarkkinahinta, sillä Venezuela on riippuvainen öljyviennistä. Maduro syyttää kriisistä Yhdysvaltojen lietsomaa taloussotaa.

”Tämä hallitus tulee kaatumaan”, mielenosoittajat huusivat Reutersin mukaan Caracasissa keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat