Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pudonnut egyptiläiskone edelleen kateissa – HS:n yhteenveto kertoo, mitä katoamisesta tiedetään

Egyptair-yhtiön Pariisista Kairoon matkalla ollut kone katosi tutkasta Välimeren yllä varhain torstaina. Sekä Egyptin ilmailuministeriön että ranskalaisten asiantuntijoiden mukaan terrorismi on todennäköisempi syy kuin tekninen vika. HS kertoo tässä yhteenvedossa viimeisimmät tiedot koneen katoamisesta.

Ulkomaat
 
Tämä tiedetään turmasta - Egyptairin onnettomuus minuutissa
Tämä tiedetään turmasta - Egyptairin onnettomuus minuutissa
Egyptairin kone putosi torstain vastaisena yönä Välimereen. HSTV tiivisti tiedot onnettomuudesta minuuttiin. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen, kuva: Reuters & Flightradar24.
Mitkä ovat viimeiset tiedot kadonneesta koneesta?

Varhain torstaiaamuna kadonnut egyptiläiskone on edelleen kateissa. Egyptair tiedotti aiemmin Twitterissä, että kone olisi löytynyt, mutta kreikkalaisviranomaisten mukaan Välimerestä löydetyt muoviosat eivät kuulu kateissa olevaan koneeseen.

Myöhään illalla myös Egyptairin edustaja vahvisti, että konetta tai sen osia ei ole löydetty vaan etsinnät jatkuvat edelleen.

Aiemmin illalla kreikkalaisviranomaiset kertoivat, että merestä on löydetty pelastusliivejä sekä kaksi kelluvaa muoviosaa, joissa oli punaista ja valkoista. Löydetyt osat ovat kuitenkin erivärisiä kuin Egyptairin sinivalkoiset koneet, Reuters kertoo.

Kyseessä oli merialue, josta oli aiemmin saatu lähetinsignaaleja.

Pudonnut matkustajakone oli matkalla Pariisista Kairoon. Sen kyydissä oli 66 ihmistä, 55 matkustajaa ja 10 miehistön jäsentä.

Varmuutta koneen putoamispaikasta ei kuitenkaan ole, ja etsinnät ovat yhä käynnissä.

 

Tärkeimmät tiedot kadonneesta koneesta tiivistetysti

– Egyptin ilmailuministeriön mukaan Egyptairin koneen putoamisen todennäköisin syy on terrorismi.

– Kone oli matkalla Pariisista Kairoon. Se katosi tutkasta varhain torstaina kello 3.30 Suomen aikaa.

– Koneessa oli 66 henkilöä, 56 matkustajaa ja kymmenen miehistön jäsentä.

– Koneessa olleista 30 oli Egyptistä ja 15 Ranskasta. Lisäksi mukana oli 10 muun maan kansalaisia. Mukana oli myös kolme lasta, joista kaksi vauvaa.

 

Ministeriö: Terrorismi todennäköisempää kuin tekninen vika

Egyptair-yhtiön matkustajakone katosi tutkasta Välimeren yllä varhain torstaina. Koneessa oli 56 matkustajaa ja kymmenen miehistön jäsentä.

Ranskan presidentti François Hollande vahvisti aiemmin päivällä, että viranomaisten keräämien tietojen perusteella voi jo todeta koneen pudonneen, vaikka sitä ei ollut vielä löydetty.

Kreikkalainen siviili-ilmailulähde arvioi, että kone olisi pudonnut avomerelle Egyptin ilmatilassa, noin 240 kilometrin päässä Kreikkaan kuuluvasta Karpathoksen saaresta, kertoo uutistoimisto AFP. Karpathos sijaitsee likimain Kreetan ja Rodoksen puolivälissä.

Tapahtuneen syytä ei tiedetä. Ranskalaiset ilmailuasiantuntijat pitävät AFP:n mukaan terrori-iskua todennäköisimpänä selityksenä.

Myös Egyptin ilmailuministeriö arvioi iltapäivällä, että terrorismi on todennäköisempi syy kuin tekninen vika. Ministeriö tosin muistutti, että vielä on liian aikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä.

 

Kone teki äkillisiä käännöksiä ennen syöksyä

Lento MS804 lähti Pariisista keskiviikkona kello 23.09 paikallista aikaa eli Suomen aikaa torstaina kello 0.09 Suomen aikaa.

Kone katosi tutkasta kello 3.30 Suomen aikaa saavuttuaan juuri Egyptin ilmatilaan.

Kreikan puolustusministeri Panos Kammenos sanoi tiedotustilaisuudessa, että viranomaisten käsityksen mukaan kone alkoi tehdä matkalentokorkeudessa äkillisiä käännöksiä ja syöksyä alemmas.

Michalis Karagiannis / Reuter
Kreikan puolustusministeri Panos Kammenos piti tiedotustilaisuuden Ateenassa torstaina.
Kreikan puolustusministeri Panos Kammenos piti tiedotustilaisuuden Ateenassa torstaina.

”Kone kääntyi 90 astetta vasemmalle ja sitten 360 astetta oikealle ja putosi 37 000 jalasta [11,3 kilometristä] 15 000 jalkaan [4,6 kilometriin]. Signaali katosi noin 10 000 jalassa [3,0 kilometrissä]”, Kammenos sanoi AFP:n mukaan.

Toinen puolustusministeriön lähde kertoi Reutersin mukaan, että alueella liikkuneen kauppalaivan kapteeni oli kertonut ”liekeistä taivaalla”.

 

Hätäsignaaleista ristiriitaista tietoa

Koneesta välitetyistä hätäsignaaleista on esitetty ristiriitaisia tietoja.

Alustavien tietojen mukaan lentäjät eivät antaneet hätäkutsua, mutta Egyptairin edustaja kertoi AFP:lle, että hätäkutsu olisi annettu joitain minuutteja ennen koneen katoamista tutkasta.

Kreikan siviili-ilmailujohtaja Kostas Litzerakis sanoi Reutersille, että viimeisessä keskustelussa lennonjohdon kanssa koneen kapteeni ei kertonut mistään ongelmista.

Egyptairin mukaan armeija olisi vastaanottanut hätäsignaalin koneen laitteistosta lähes kaksi tuntia katoamisen jälkeen, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan armeija kiisti tiedon.

Lentokoneissa on useita hätälähettimiä, jotka välittävät sijaintitietoja löytämisen helpottamiseksi. Koneissa on sekä manuaalisesti käynnistettäviä että automaattisia lähettimiä, jotka aktivoituvat esimerkiksi suuren kiihtyvyyden tai veteen joutumisen myötä, kertoo Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

 

Matkustajista valtaosa egyptiläisiä ja ranskalaisia, kapteeni kokenut lentäjä

Egyptairin mukaan matkustajista 30 oli Egyptistä, 15 Ranskasta ja kaksi Irakista. Algeriasta, Britanniasta, Belgiasta, Kanadasta, Kuwaitista, Portugalista, Saudi-Arabiasta, Sudanista ja Tšadista oli kustakin yksi matkustaja.

Joukossa oli kolme lasta, joista kaksi oli vauvoja.

Egyptair ja Ranskan liikenneministeri Alain Vidalies ovat vahvistaneet, että koneessa ei ollut mukana rahtia.

Egyptairin mukaan kone lensi yli yhdentoista kilometrin korkeudessa eli likimain matkalentokorkeudessa, kun se katosi tutkasta.

Trafin ilmailujohtaja Henttu sanoo, että toistaiseksi saatavilla olleista tiedoista on hyvin vaikea päätellä, mitä koneelle on tapahtunut. Katoaminen tutkasta matkalentokorkeudessa viittaa johonkin hyvin äkilliseen tapahtumaan.

Yiannis Kourtoglou / Reuters
Kadonnut kone oli malliltaan Airbus A320.
Kadonnut kone oli malliltaan Airbus A320.

Lentokone oli malliltaan Airbus A320, ja se oli valmistettu vuonna 2003. Pariisista Kairoon suuntautunut iltalento oli koneen viides lentomatka keskiviikkona. Sanomalehti The Guardianin mukaan kone oli käynyt aiemmin päivällä Eritreassa ja Tunisiassa.

Koneen kapteeni oli kokenut lentäjä. Egyptairin mukaan hänellä oli takanaan 6 275 lentotuntia, joista 2 101 Airbus A320:llä. Perämiehellä oli kokemusta 2 766 lentotunnin verran.

 

Egypti johtaa tutkimuksia

Egypti ja Kreikka ovat lähettäneet ilma-aluksia ja laivoja etsimään konetta merestä. Katoamista tutkimaan perustetaan virallinen tutkimusryhmä, jota johtaa Egypti. Ranskalla on myös edustus tutkimusryhmässä, ja sekä Kreikka että Britannia ovat tarjonneet apuaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uutiskanava CNN:n meteorologin Michael Guyn mukaan lento-olosuhteet olivat hyvät: sää oli kirkas ja tyyni, kun lentokone ylitti Välimerta.

Egyptin ulkoministeriön mukaan Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault ilmaisi osanottonsa Egyptairin pudonneen koneen johdosta ja Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukry niiden ranskalaisten puolesta, jotka olivat koneessa.

Surevia omaisia on kerääntynyt Kairon lentokentälle, mutta BBC:n mukaan omaiset eivät ole saaneet juuri mitään tietoja tapahtuneesta.

MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Lentoyhtiön virallisella tilillä julkaistussa tweetissä kerrotaan, että lento MS804 lähti Pariisista 23.09 illalla paikallista aikaa, kunnes ”se suuntasi kohti Kairoa ja katosi tutkasta”.
Lentoyhtiön virallisella tilillä julkaistussa tweetissä kerrotaan, että lento MS804 lähti Pariisista 23.09 illalla paikallista aikaa, kunnes ”se suuntasi kohti Kairoa ja katosi tutkasta”.
Amr Dalsh / Reuters
Lennolla matkustaneiden surevia omaisia Kairossa torstaina.
Lennolla matkustaneiden surevia omaisia Kairossa torstaina.
Kuvakaappaus Flightradar24-sivustolta. Kuvasta näkyy, kuinka Egypt Airin lento MS804 katosi Välimeren yllä tutkasta.
Kuvakaappaus Flightradar24-sivustolta. Kuvasta näkyy, kuinka Egypt Airin lento MS804 katosi Välimeren yllä tutkasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat