Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkasta kadonneen koneen sijainti selviää yleensä nopeasti – malesialaiskoneen mysteeri on poikkeus

Malayasian airlinesin lento Kuala Lumpurista katosi tutkasta maaliskuussa. Koneen ja yli 200 ihmisen epäiltiin uponneen mereen, mutta laajoista etsinnöistä huolimatta koneen kohtalo ei ole vieläkään selvinnyt.

Ulkomaat
 
Prisca Bigot / Reuters
Ranskalaiset poliisit tutkivat viime heinäkuussa isoa lentokoneen osaa, joka löytyi Intian valtamerellä sijaitsevalta Réunion-saarelta. Osan epäiltiin olevan peräisin Malaysian Airlinesin kadonneesta lentokoneesta.
Ranskalaiset poliisit tutkivat viime heinäkuussa isoa lentokoneen osaa, joka löytyi Intian valtamerellä sijaitsevalta Réunion-saarelta. Osan epäiltiin olevan peräisin Malaysian Airlinesin kadonneesta lentokoneesta. Kuva: Prisca Bigot / Reuters

Jos lentokone katoaa tutkasta, tavallisesti sen kohtalo selviää nopeasti. Joskus harvoin asian selvittäminen vie päiviä – tai jopa vuosikymmeniä.

Tämän hetken tunnetuin mysteeri on vuodelta 2014. Malayasian airlinesin lento Kuala Lumpurista katosi tutkasta maaliskuussa. Koneen ja yli 200 ihmisen epäiltiin uponneen mereen, mutta laajoista etsinnöistä huolimatta koneen kohtalo ei ole vieläkään selvinnyt.

Asian selvittämistä saattavat auttaa vielä tänä vuonna Etelä-Afrikasta ja Mauritiukselta löydetyt kaksi koneen osaa, jotka ovat ”melko varmasti” koneen osia. Toisaalta vääriä hälytyksiä on ollut aiemminkin.

Samana vuonna toisen malesialaiskoneen kohtalo selvisi hyvinkin nopeasti, kun kone katosi tutkasta. Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkannut malesialaiskone löytyi nopeasti Itä-Ukrainasta. Hyvin pian kävi ilmi, että kone ja liki kolmesataa kyydissä ollutta ihmistä on ilmeisesti ammuttu alas.

Joulukuun lopussa 2014 myrskyssä Jaavanmereen syöksyneen Air Asian lentokoneen etsinnät kestivät myös päiviä, vaikka onnettomuudesta ei ollutkaan epäilystä. Koneen osat varmistettiin löydetyiksi tammikuun alussa, mutta kolmannes matkustajista hävisi kokonaan.

Air Francen kone putosi vuonna 2009 Atlantin valtamereen. Myös sen koneen kohtalo oli pitkään epävarma: koneen kohtalosta kertovien mustien laatikoiden löytyminen vei kaksi vuotta.

Onnettomuuden syyksi valmistui, että koneen antureita oli jäässä. Lentäjät saivat väärää tietoa ja toimivat siksi väärin koneen sakatessa.

Kadonnut malesialaiskone ja Air Francen turma ovat saaneet aikaan muutoksia myös koneiden tekniikkaan. Ilmailuviranomaiset ovat vaatineet, että lentokoneisiin aletaan kehittää ja asentaa laitteita, joiden avulla ne on helpompi löytää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat