Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat ja Kiina sanasodassa siitä, lensivätkö hävittäjät liian läheltä

Etelä-Kiinan merellä kiinalaishävittäjät häiritsivät Yhdysvaltojen mukaan tiedustelukonetta.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
US NAVY / Reuters
Etelä-Kiinan meri kiinnostaa nyt kaikkia alueella. Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean merivoimat osallistuivat yhteisiin sotaharjoituksiin Korean niemimaan merialueella viime maaliskuussa.
Etelä-Kiinan meri kiinnostaa nyt kaikkia alueella. Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean merivoimat osallistuivat yhteisiin sotaharjoituksiin Korean niemimaan merialueella viime maaliskuussa. Kuva: US NAVY / Reuters

Yhdysvallat ja Kiina kiistelevät parhaillaan siitä, häiritsivätkö kiinalaiset hävittäjät yhdysvaltalaista tiedustelukonetta Etelä-Kiinan merellä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti keskiviikkona, että kaksi kiinalaishävittäjää lensi tiistaina niin läheltä yhdysvaltalaiskonetta, että tämä vaaransi turvallisuuden. Lähimmillään koneet olivat yhdysvaltalaisten mukaan noin viidentoista metrin päässä amerikkalaiskoneesta. Kiina kiistää etäisyyden olleen liian lyhyt.

Yhdysvaltain mukaan välikohtaus sattui kansainvälisellä alueella, Kiinan mukaan lähellä Kiinan Hainanin saarta. Välikohtauksen tarkkaa tapahtumapaikkaa ei ole kerrottu.

Yhdysvaltain rannikkovartioston kone oli rutiinilennolla. Maa vaati Kiinalta selvitystä välikohtauksesta. Kiinan ulkoministeriön edustaja puolestaan vaati, että Yhdysvallat lopettaisi tiedustelulennot alueella.

Kiista ei ole ensimmäinen lajissaan. Aiemmin toukokuussa Kiinan hävittäjät lensivät läheltä yhdysvaltalaista merivoimien laivaa, joka liikkui niin ikään Etelä-Kiinan merellä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama matkustaa Kaakkois-Aasiaan tällä viikolla. Hän vierailee esimerkiksi Japanissa ja Vietnamissa.

Kiina pitää suurinta osaa Etelä-Kiinan merestä omana alueenaan. Filippiinit, Vietnam, Malesia, Taiwan ja Brunei ovat vahvasti eri mieltä Kiinan vaatimuksista.

Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa siitä, että se pyrkii aseistamaan merialueen esimerkiksi rakentamalla keinotekoisia saaria. Kiina suunnitelee myös kelluvia ydinvoimaloita alueelle. Kiina puolestaan on arvostellut Yhdysvaltoja siitä, että se on lisännyt partiolentoja ja sotaharjoituksia alueella.

Etelä-Kiinan meri on tärkeä rahtilaivojen reitti. Alueella lienee myös runsaasti öljyä ja kaasua. YK selvittää edelleen välitystuomioistuimessaan kiistaa. Haagissa ei päätetä kenelle meri kuuluu, mutta verrataan kiistakysymyksiä kansainvälisiin sopimuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat