Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Terrori-isku luultavin syy egyptiläiskoneen putoamiseen

Sekä koneen lähtömaa Ranska että kohdemaa Egypti ovat olleet islamististen terroristien tähtäimessä viime kuukausina.

Ulkomaat
 
Tämä tiedetään turmasta - Egyptairin onnettomuus minuutissa
Tämä tiedetään turmasta - Egyptairin onnettomuus minuutissa
Egyptairin kone putosi torstain vastaisena yönä Välimereen. HSTV tiivisti tiedot onnettomuudesta minuuttiin. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen, kuva: Reuters & Flightradar24.

Egyptiläisen koneen putoamiselle Välimereen torstai-aamuna on monta mahdollista selitystä, mutta todennäköisin on terrori-isku, sanovat ranskalaiset ilmailuasiantuntijat.

”Tekninen vika, tulipalo tai moottorivika ei aiheuta yhtäkkistä onnettomuutta. Miehistöllä on aikaa reagoida. – – Tässä tapauksessa he eivät sanoneet mitään”, sanoo Jean-Paul Troadec, joka on johtanut Ranskan ilmailuturvallisuuden tutkintavirastoa (Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la sécurité de l’aviation civile, BEA), Europe 1 -radiokanavalle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Gérard Feldzer, entinen lentäjä ja Ranskan ilmailumuseon entinen johtaja, pitää pommi-iskun mahdollisuutta ilmeisenä.

”Pommin vieminen koneeseen Roissyssa [Charles de Gaullen lentoasemalla Pariisissa] tai Kairossa on mahdollista, koska lentoasemasta on vaikea saada sataprosenttisen ’vesitiivis’, jopa niinkin tarkkaan valvotusta lentoasemasta kuin Roissysta”, Feldzer sanoo AFP:lle.

”Kyseessä on moderni lentokone. Tapahtuma sattui kesken lennon erittäin vakaissa olosuhteissa. Huollon ja koneen laadukkuutta ei voi tässä tapauksessa kyseenalaistaa.”

Feldzer muistuttaa, että vuonna 2003 käyttöön otettu Airbus A320 -kone oli ”suhteellisen uusi”. Lisäksi konetyyppiä pidetään yhtenä maailman turvallisimmista. Feldzerin mukaan A320-kone nousee ilmaan tai laskeutuu jossain päin maailmaa keskimäärin 30 sekunnin välein.

”Emme voi sulkea pois mahdollisuutta, että toinen ilma-alus ampui sen alas vahingossa, mutta todennäköisesti tietäisimme siitä jo.”

Uutiskanava CNN:n terroriasiantuntija Paul Cruickshank sanoo, että ranskalaiset viranomaiset keskittyvät tutkimaan muun muassa matkustajalistaa ja selvittämään uhkatekijöitä lentoon kytkeytyvien henkilöiden taustoista.

”Missä kone oli edeltävinä tunteina? Tiedämme, että se kävi Eritreassa, Tunisissa ja Kairossa ennen paluuta Ranskaan. Näissä paikoissa valvonta saattaa olla heikompaa kuin Pariisissa”, Cruickshank sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että mikään terroristiryhmä ei ole kertonut tehneensä iskua, mikä saattaa lisätä teknisen vian todennäköisyyttä selityksenä.

Egyptairin kone oli lähtenyt puolenyön aikaan Pariisista. Se oli matkalla Kairoon mukanaan 56 matkustajaa ja 10 miehistön jäsentä, kun se katosi tutkasta likimain matkalentokorkeudessa juuri saavuttuaan Egyptin ilmatilaan.

Sekä Egypti että Ranska ovat olleet islamististen terroristien tähtäimessä viime kuukausina.

Lokakuussa Sharm el-Sheikhistä Egyptistä kohti Pietaria lähtenyt venäläisen Kogalymavia-yhtiön Airbus A321 -kone putosi Siinain niemimaalle. Kaikki kyydissä olleet 224 ihmistä kuolivat. Syynä oli ilmeisesti koneessa räjähtänyt pommi. Syylliseksi ilmoittautui jihadistijärjestö Isisiin kytköksissä oleva egyptiläisryhmä.

Vuonna 2015 islamistiset terroristit tekivät kaksi suurta iskua Pariisin seudulla. Tammikuussa hyökkääjät tappoivat yhteensä 17 ihmistä muun muassa satiirilehti Charlie Hebdon toimituksessa ja juutalaisessa kosherkaupassa. Marraskuussa hyökkääjät tappoivat eri puolilla Pariisia 130 ihmistä, joista 89 konserttisali Bataclanissa.

Ranskalaislehti Le Figaron mukaan Pariisin lentoasemalla tehdään nyt varotoimia Egyptairin koneen putoamisen vuoksi. Lehti haastatteli lentokentän turvallisuudesta vastaavia lähteitä nimettöminä.

Nyt käydään läpi esimerkiksi kadonneen koneen turvatarkastuksiin osallistuneita henkilöitä.

”Täytyy selvittää, ketkä olivat vastuussa matkalaukkujen tarkastuksesta ja lastista, ja katsoa kaikki videot alueilta, jotka niihin liittyvät”, sanoi lentokentän korkea turvallisuustyöntekijä lehdelle.

Lähde Ranskan rajapoliisista sanoo, että on vielä kerran varmistuttava siitä, ettei koneen lastauksen kanssa ollut tekemisissä henkilöitä, joilla on ”riskiprofiili”. Riskiprofiili voi tarkoittaa, että ihminen tukee väkivaltaista tai radikaalia liikettä.

”Esimerkiksi salafisteja on aiemminkin löydetty niiden joukosta, joilla on pääsy koneiden lastausalueelle”, rajapoliisi muistutti Le Figarolle.

Salafismi on islamin uskon radikaali suuntaus, joka painottaa Koraanin kirjaimellista tulkintaa.

Samalla ranskalaiset turvallisuuslähteet painottavat, että turman syistä ei tiedetä vielä mitään. Terrori-iskun mahdollisuus on kuitenkin otettava vakavasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat