Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelin pääministeri sivuutti vasemmiston – puuhaa hallitusyhteistyötä oikeistopopulistin kanssa

Vasemmiston Isaac Herzog varoitti Netanjahun valinneen ”sotien ja hautajaisten tien”.

Ulkomaat
 
BAZ RATNER / Reuters
Avigdor Lieberman ja Benjamin Netanjahu Jerusalemissa marraskuussa 2012.
Avigdor Lieberman ja Benjamin Netanjahu Jerusalemissa marraskuussa 2012. Kuva: BAZ RATNER / Reuters

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu käynnisti keskiviikkona keskustelut hallitusyhteistyöstä nationalistisen ja oikeistopopulistisen Avigdor Liebermanin kanssa, uutistoimistot kertovat.

Siirto oli yllättävä, sillä viime päivinä Israelin lehdistössä oli ehtinyt levitä raportteja, joiden mukaan Netanjahu kaavailisi hallitusyhteistyön käynnistämistä vasemmistolaisen Isaac Herzogin kanssa. Monien arvioiden mukaan Herzogin nousu hallitukseen olisi saattanut edistää rauhanprosessin käynnistymistä palestiinalaisten kanssa.

Herzog kertoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa, ettei vasemmisto voi lähteä mukaan hallitukseen, jossa Lieberman on mukana.

Herzogin mukaan Netanjahulla oli historiallinen mahdollisuus valita ”sotien ja hautajaisten tie” Liebermanin kanssa tai valita polku, joka olisi tuonut ”toivon kaikille kansalaisille”, uutistoimisto AFP kertoo.

Herzog on työväenpuolueen johtaja, joka kannattaa itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamista.

Työväenpuole muodosti kaksi vuotta sitten keskustalaisen Hatnuah-puolueen kanssa Sionistiliitoksi kutsutun puolueliiton. Sionistiliitto kuitenkin hävisi vaalit, ja oikeistolaista Likud-puoluetta johtava Netanjahu jatkoi pääministerinä Israelin historian oikeistolaisimmassa hallituksessa.

Hallituspuolueilla on kuitenkin vain kapea enemmistö parlamentissa, mikä on vaikeuttanut hallituksen työskentelyä. Niinpä Netanjahu on pyrkinyt laajentamaan hallituspohjaa pyytämällä mukaan oppositioon jääneitä puolueita.

Netanjahu on tarjoamassa oikeistolaisen Yisrael Beiteinu -puolueen johtajalle Liebermanille puolustusministerin salkkua.

Lieberman kannattaa kovaa linjaa Gazaa hallitsevaa islamistijärjestö Hamasia vastaan ja on käyttänyt kovaa kieltä Israelissa asuvista arabeista. Hän asuu siirtokunnassa Israelin miehittämällä alueella.

Kansainvälinen yhteisö pitää 1967 alkaneen Länsirannan ja Itä-Jerusalemin miehityksen jatkumista yhtenä keskeisenä syynä sille, että rauhanprosessit ovat kaatuneet.

Muita keskeisiä syitä on palestiinalaisjärjestöjen kuten Hamasin pitäytyminen väkivallassa ja palestiinalaisten eripuraisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat