Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO: Kansainvälinen eliniänodote on noussut viidellä vuodella vuosituhannen alusta

Vuonna 2015 syntyneen lapsen keskimääräinen eliniänodote on yli 71 vuotta. Suurimmat parannukset ovat tapahtuneet Afrikassa taistelussa tauteja vastaan.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
Thomas Mukoya / Reuters
Erityisesti hiviä vastaan tarkoitettujen antiretroviraalisten lääkkeiden laajentunut saanti on nostanut eliniänodotetta Afrikassa. Kuvassa antiretroviraalisia lääkkeitä sairaalassa Kenian Nairobissa syyskuussa 2015.
Erityisesti hiviä vastaan tarkoitettujen antiretroviraalisten lääkkeiden laajentunut saanti on nostanut eliniänodotetta Afrikassa. Kuvassa antiretroviraalisia lääkkeitä sairaalassa Kenian Nairobissa syyskuussa 2015. Kuva: Thomas Mukoya / Reuters

Eliniänodote on noussut kansainvälisesti viidellä vuodella tällä vuosituhannella, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO uutistoimisto AFP:n mukaan. Eliniänodotteen paranemisesta saa WHO:n mukaan kiittää Afrikassa tehtyä edistystä taistelussa hiviä, aidsia ja malariaa vastaan.

Vuonna 2015 syntyneen lapsen keskimääräinen eliniänodote on 71,4 vuotta. Naisten odotetaan elävän lähes 74-vuotiaiksi ja miesten noin 69-vuotiaiksi. Tulokset selviävät WHO:n julkaisemasta vuoden 2016 maailman terveystilastosta.

Suomessa keskimääräinen eliniänodote vuonna 2015 syntyneelle lapselle on WHO:n terveystilaston mukaan noin 81 vuotta. Suomi on sijalla 16 Euroopan maiden vertailussa.

Korkein vuonna 2015 syntyneen naispuolisen lapsen eliniänodote on japanilaisnaisilla, jotka elävät keskimäärin 87-vuotiaiksi. Miespuolisen lapsen korkein eliniänodote on sveitsiläismiehillä, jotka elävät keskimäärin 81-vuotiaiksi. Sierra Leone pitää perää sekä miehissä että naisissa. Naisten eliniänodote Sierra Leonessa on noin 51 vuotta ja miesten 49 vuotta.

WHO:n pääjohtaja Margaret Chan sanoi, että tautien ehkäisemisessä ja hoitamisessa on otettu suuria harppauksia. Erityisesti hiviä vastaan tarkoitettujen antiretroviraalisten lääkkeiden laajentunut saanti on ollut Chanin mukaan edistysaskel. Viimeiset 15 vuotta ovat WHO:n mukaan parantaneet 1990-luvun taantuman, jolloin aidsepidemia laski terveysindikaattoreita koko Afrikan mantereella.

Maailman köyhimpien maiden kehityksestä huolimatta teollisuusmaiden ja kehittyvien maiden eliniänodotteiden välillä on eroja. WHO:n mukaan kehityksen avainalueita ovat tupakkaa polttavat 1,1 miljardia ihmistä ja puhtaan veden tarjoaminen 1,8 miljardille ihmiselle, jotka juovat säännöllisesti saastunutta vettä. Näiden parantaminen nostaisi eliniänodotetta entisestään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat