Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina harjoitteli maihinnousua Taiwanin vallanvaihdon alla

Aiempaa Kiina-kriittisempi presidentti ottaa ohjat Taiwanissa perjantaina

Ulkomaat
 
TYRONE SIU Reuters
Perjantaina virassaan aloittava Taiwanin uusi presidentti Tsai Ing-wen vieraili taipeilaisessa sairaalassa tiistaina.
Perjantaina virassaan aloittava Taiwanin uusi presidentti Tsai Ing-wen vieraili taipeilaisessa sairaalassa tiistaina. Kuva: TYRONE SIU Reuters

Peking

Kiina lataa paineita Taiwanin uudelle presidentille Tsai Ing-wenille, joka astuu virkaansa perjantaina. Tammikuun vaalit voittanut Tsai edustaa puoluetta, joka kannattaa Taiwanin julistautumista itsenäiseksi, ja Kiinalle ajatus Taiwanin itsenäisyydestä on kauhistus.

Kiina on tammikuun vaalien jälkeen tehnyt selväksi, ettei se aio suvaita uudelta hallinnolta minkäänlaista itsenäisyyden haikailua. Mahdollisesti tätä korostaakseen Kiina järjesti tällä viikolla sotaharjoituksen Taiwanin-vastaisella rannikollaan.

Kiinalaissotilaat ovat Kiinan valtiollisen median mukaan harjoitelleet esimerkiksi maihinnousua. Kiinan mukaan harjoitusta ei ole suunnattu mitään tiettyä tahoa vastaan, vaikka harjoitus sattuukin olemaan juuri ennen naapurisaaren vallanvaihtoa.

”Ne ovat rutiiniharjoitukset, jotka järjestetään vuosittaisen suunnitelman mukaan”, ilmoitti Kiinan puolustusministeriö verkkosivullaan.

Taiwan on 23 miljoonan asukkaan saari, joka toimii käytännössä kuin itsenäinen valtio. Kiinan mielestä Taiwan on osa Kiinaa, yksi sen maakunnista. Taiwan syntyi, kun kommunisteille hävinneet Kuomintangin joukot pakenivat sinne Kiinan sisällissodan lopulla vuonna 1949.

Taiwanin ja Kiinan suhteet ovat pysyneet viime vuodet melko vakaina, kun Taiwania on johtanut lämpimiä Kiina-suhteita kannattava Kuomintang-puolue. Suhteissa on kuitenkin tulenarka ulottuvuus, joka tulee entistä ajankohtaisemmaksi nyt, kun johdon ottaa itsenäisyysmielisen DPP-puolueen Tsai.

Kiina on antanut ymmärtää olevansa valmis jopa sotaan Taiwania vastaan, jos Taiwan julistautuu itsenäiseksi.

Uusi presidentti Tsai ei ole julkisesti tunnustanut niin sanottua yhden Kiinan politiikkaa, ja hänen virkaanastujaispuheestaan odotetaan mahdollista kannanottoa suuntaan tai toiseen.

Yhden Kiinan politiikka perustuu niin sanottuun vuoden 1992 konsensukseen, jossa Kiinan ja Taiwanin edustajat ovat sopineet, että on olemassa vain yksi Kiina. Konsensuksen mukaan voi kuitenkin olla erilaisia tulkintoja siitä, mitä yksi Kiina tarkoittaa.

Jos Tsai perjantaina tunnustaisi vuoden 1992 konsensuksen, jännite Taiwanin ja Kiinan välillä todennäköisesti lievenisi huomattavasti. Hänen on kuitenkin vaikea tunnustaa sitä, koska taiwanilaiset valitsivat hänet presidentiksi paljolti sen vuoksi, että he odottavat hänen pysyvän tiukkana Kiinalle.

Monia taiwanilaisia huolestuttaa Kiinan kasvava vaikutusvalta, jota se saa etenkin taloussuhteiden kautta.

Tsaille on myös riski olla antamatta puheessaan myönnytyksiä Kiinalle. Kiina-suhteen viileneminen voisi olla isku Taiwanin vaikeuksissa kamppailevalle taloudelle, joka tarvitsee esimerkiksi vientiä Kiinaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat