Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato kaavailee merioperaatiota Libyan edustalla pakolaiskriisin hallitsemiseksi

USA:n ulkoministerin John Kerryn mukaan Natosta löytyy tukea uudelle operaatiolle, mutta jäsenmaat kiistelevät sotilasliiton roolista Välimerellä.

Ulkomaat
 
Bryssel
Ismail Zetouni / Reuters
Mereltä pelastetut pakolaiset nukkuivat laivaston tukikohdassa Libyan Tripolissa viime joulukuussa.
Mereltä pelastetut pakolaiset nukkuivat laivaston tukikohdassa Libyan Tripolissa viime joulukuussa. Kuva: Ismail Zetouni / Reuters

Nato voi laajentaa tukitoimiaan pakolaiskriisin hallitsemisessa Turkin edustalta myös Libyan ja Italian välisille merialueille, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry. Hän esitti arvionsa Naton ulkoministerikokouksessa Brysselissä torstaina.

”Natolla voi olla rooli EU:n tukena. Sille on kannatusta jäsenmaiden keskuudessa”, Kerry sanoi.

Mahdollinen toiminta Välimeren alueella sekä pakolaiskriisissä että terrorismin torjunnassa on yksi suurista avoimista kysymyksistä, kun Naton huippukokoukseen Varsovassa on aikaa enää 50 päivää. Ulkoministerikokouksen linjauksista voi aika pitkälle päätellä, mitä asioista voidaan lopulta sopia valtionpäämiesten kesken.

Samaan aikaan kun Naton vahvistamisesta sen itärajalla ja Mustallamerellä on selvät konseptit, ovat sotilasliiton toimintaedellytykset humanitaarisessa kriisissä ja terrorismin torjumisessa melko uusi ongelma.

”Natolla on selkeä valtuutus, jonka mukaan meidän pitää olla pyydettäessä valmiina tukemaan uutta hallitusta Libyassa”, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kokouksen alla.

Libyan auttaminen on nousut ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun maalle on saatu muodostettua yksi hallitus aiemman kolmen asemesta. Sekä Libya että Nato kuitenkin sanovat, että varsinainen sotilasoperaatio Libyan maaperällä on pois suljettu.

Kunnianhimoisimpien versioiden mukaan Nato voisi laajentaa nykyistä partiointiaan Turkin ja Kreikan välillä siten, että sillä olisi koko Välimeren kattava humanitaarinen operaatio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat