Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siperiasta katsottuna Suomi on syrjäseutua – Pekka Hakala vastasi lukijoiden kysymyksiin Lada-matkastaan Venäjän halki

HS:n Moskovan kirjeenvaihtaja kertoi, että hän on Siperiassa nautiskellut särkikaloja ja nähnyt maailman suurimman Leninin pään.

Ulkomaat
 
Venäjän halki Ladalla matkaava Pekka Hakala vastaa lukijoiden kysymyksiin
Venäjän halki Ladalla matkaava Pekka Hakala vastaa lukijoiden kysymyksiin
HS:n Moskovan-kirjeenvaihtajalta Pekka Hakalalta ajaa parhaillaan Reeta-Ladalla Venäjän halki Suomenlahdelta Tyynellemerelle. Parhaillaan hän on Ulan-Udessa, Itä-Siperiassa.HSTV:n erikoislähetyksessä Hakala kertoilee matkastaan ja vastailee lukijoiden kysymyksiin.

Jos Siperia jotain opettaa, niin Pekka Hakalalle se on opettanut, että Suomi on syrjässä ja ruutana sopii erinomaisesti hienostoravintolan ruokalistalle.

”Tässä alkaa entistä enemmän vakuuttua siitä, että Suomi ja Suomen rajaseutu ovat syrjässä”, Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Hakala sanoi torstaina HSTV:n suorassa lähetyksessä.

Hakala oli torstaina Itä-Siperiassa Burjatin tasavallan pääkaupungissa Ulan-Udessa, ja vastaili sieltä käsin HS:n lukijoiden kysymyksiin Lada-matkastaan Venäjän halki. Matkaa reissun alkupisteestä Viipurista oli kertynyt mittariin jo 7 800 kilometriä.

Lukija Esa Peltosen kalastusaiheiseen kysymykseen Hakala kehaisi, että Siperiasta saa hyvää, paikallista kalaa.

”Siperiassa kalaa kannattaa kyllä tilata. Valikoima on laajempi kuin Suomessa, koska täällä käytetään sellaisia särkikaloja, joita suomalainen ei oikein suostu syömään. Hyvässä ravintolassa saattaa nauttia ruutanaa, eikä se ole yhtään huono homma”, Hakala sanoi.

Hakala taittaa matkaa Venäjän halki Reetaksi nimeämällään Ladalla. Matka alkoi 24. huhtikuuta Viipurista Suomenlahden rannalta, ja sen olisi ensi viikolla tarkoitus päättyä Vladivostokiin Tyynenmeren rannalle. Juttusarjan osat ovat luettavissa täällä.

Kipinä matkaan syttyi Hakalan mukaan yli kymmenen vuotta sitten.

”Presidentti Putin ilmoitti jossain yhteydessä, että maan halki kulkeva valtatie on nyt kaikin puolin valmis ja liikennöitävässä kunnossa. Silloin tietysti ensimmäinen ajatus oli että näinköhän, että pitäisi käydä katsomassa.”

Lukija Harri Carlson Turusta tiedusteli, voisiko saman matkan taittaa myös pyörällä. Hakalan mukaan se on mahdollista.

”99-prosenttisella varmuudella uskallan vastata tuohon, että siitä vaan fillarin selkään. Kyllä sieltä sadan kilometrin välein mehutankkausta löytyy. Ja sitten jos siitä reitiltään pikkuisen johonkin kylään poikkeaa, niin siellä on yleensä vastassa vieraanvaraisuutta sen verran, että ei tarvitse pelätä nälkään ja janoon kuolevansa.”

Hakalan matkan tarkoituksena on ollut tutkia toisenlaista Venäjää Moskovan ja Pietarin ulkopuolella. Maaseudun todellisuus ei ole kuitenkaan yllättänyt, sillä takana on 20 vuotta könyämistä pitkin Venäjää.

Matkan hankalin tilanne on liittynyt teiden kuntoon, Hakala sanoi vastauksena lukija Matti Laitisen kysymykseen.

”Pohjoisen 600 kilometrin huonot tieosuudet oli kovin koettelemus. Siitä noin puolet olisi voinut välttää pienellä reittimuutoksella.”

Reeta-Lada on kuitenkin kestänyt hyvin matkan koettelemukset, ja Hakala valitsisi edelleen Ladan kaverikseen kyseiselle matkalle. Myös Ilja-navigaattori on hoitanut tehtävänsä kiitettävästi, vaikka välillä onkin tullut erimielisyyksiä karttojen päivittämisestä.

Hakalaa on hämmästyttänyt liftareiden vähyys reitin varrella.

”Tällä koko 8 000 kilometrin matkalla tien varressa on laskujeni mukaan ollut yhteensä kuusi liftaria. Kolme heistä olen ottanut kyytiin”, Hakala vastasi Markku Lindroosin ja Putte Korpelan esittämiin kysymyksiin liftareista.

”Tämä on hämmentävää, miten globaali asia tämä liftareiden katoaminen teiden varsilta on. Internet on tähän syyllinen.”

Lukija Jarmo Lehtonen tiedusteli Hakalalta siitä, kasvaako presidentti Vladimir Putinin kannatus itään päin ajaessa ja onko havaittavissa kaipausta Neuvostoliittoon.

”En ole mitään tällaista maantieteellistä ilmiötä huomannut. Putinin kannatus on minun mielestäni aika tasaisen korkeaa koko maassa”, Hakala sanoi.

”Mitä Neuvostoliiton kaipuuseen tulee, niin se on enemmän sukupolvikysymys, toisekseen yhteiskuntaluokkakysymys, ei maantieteellinen. Pikemminkin Siperiasta löytyy aika paljon sellaista Moskovan ja vallan vastaisuuttakin.”

Pirkko Perävainio kysyi, onko toimittaja nähnyt Venäjän halki ajaessaan Putinin, Josif Stalinin ja Vladimir Leninin patsaita. Hakala sanoi, että kahdesta ensimmäisestä ei patsaita ole.

”Mutta jos katsoo venäläisiä kaupunkeja, niin lähes jokaisessa on Leninin katu, Leninin valtakatu, Leninin aukio ja siellä Leninin patsas.”

”Täällä Ulan-Udessa on itseasiassa maailman suurin Leninin pää. Se on valtava Leninin pää, joka on tuossa aukiolla keskellä kylää.”

Hakalalla on vielä nelisentuhatta kilometriä ajomatkaa edessä Vladivostokiin. Siellä hän aikoo yrittää myydä uskollisen kumppaninsa Reeta-Ladan.

Jäähyväisistä on tulossa haikeat.

”Eilen viimeksi katsoin ennen nukkumaanmenoa tuohon alas hotellin parkkipaikalle, jossa Reeta-parka yksin oli nukkumassa ja täytyy sanoa, että tuli vähän haikea mieli.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat