Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismi todennäköisin syy – kadonneen egyptiläiskoneen jäänteiden etsintä jatkuu

Pariisista Kairoon matkalla ollut matkustajalentokone katosi torstain vastaisena yönä ja sen uskotaan pudonneen Välimereen.

Ulkomaat
 
Khaled Desouki / AFP
Kadonneessa koneessa olleiden omaisia saapui Kairon lentokentälle torstaina.
Kadonneessa koneessa olleiden omaisia saapui Kairon lentokentälle torstaina. Kuva: Khaled Desouki / AFP

Välimereen syöksyneen Egyptair-lentoyhtiön jäänteitä etsittiin Välimerestä torstai-iltana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kreikan viranomaiset kertoivat, että Kreetan kaakkoispuolella merestä oli löytynyt muovinpalasia ja kaksi pelastusliiviä.

Aluksi kerrottiin, että ne olisivat olleet Egyptairin lentokoneesta. Kreikan viranomaiset sanoivat myöhemmin, että löytyneet osat eivät ole kadonneesta koneesta.

Pariisista Kairoon matkalla ollut matkustajakone katosi tutkasta Välimeren yllä varhain torstaina.

Koneessa oli 56 matkustajaa ja kymmenen miehistön jäsentä. Matkustajien joukossa oli kolme lasta.

Todennäköisimpänä selityksenä lentokoneen mereensyöksyyn pidettiin terrori-iskua. Iskun tekijäksi ei torstai-iltaan mennessä ollut kuitenkaan ilmoittautunut kukaan.

Kreikan puolustusministeri Panos Kammenos kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että kone teki äkillisiä käännöksiä ennen kuin se katosi tutkasta. Hieman ennen maahansyöksyä Kreikan lennonjohto oli ottanut koneeseen yhteyttä, mutta ei saanut vastausta.

”Tekninen vika, tulipalo tai moottorivika ei aiheuta yhtäkkistä onnettomuutta. Miehistöllä on aikaa reagoida. Tässä tapauksessa he eivät sanoneet mitään”, sanoi Ranskan ilmailuturvallisuuden tutkintavirastoa johtanut Jean-Paul Troadec uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myös Egyptin ilmailuministeriöstä arvioitiin torstaina, että terrorismi on putoamiselle todennäköisempi syy kuin tekninen vika.

Egyptin ulkoministeriön mukaan Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault ilmaisi osanottonsa turman johdosta ja Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukry niiden ranskalaisten puolesta, jotka olivat koneessa.

Surevia omaisia alkoi kerääntyä Kairon lentokentälle torstaina etsimään tietoa läheisistään.

”Meille ei ole kerrottu mitään”, sanoi koneessa olleen lentoemännän äiti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ranskasta keskiviikkoiltana kello 23.09 lähtenyt Airbus A320 lentokone katosi tutkasta runsasta kahta tuntia myöhemmin juuri saavuttuaan Egyptin ilmatilaan noin 280 kilometrin päässä maan rannikosta.

Uutiskanava CNN:n meteorologin mukaan lento-olosuhteet olivat hyvät, sillä sää oli kirkas ja tyyni lentokoneen ylittäessä Välimerta.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Hentun mukaan torstaina saatavilla olleista tiedoista on hyvin vaikea päätellä, mitä koneelle on tapahtunut.

Katoaminen tutkasta matkalentokorkeudessa viittaa hänen mukaansa kuitenkin johonkin äkilliseen tapahtumaan.

Koneen hätäsignaaleista esitettiin torstaina ristiriitaisia tietoja. Kreikan siviili-ilmailujohtaja Kostas Litzerakis sanoi uutistoimisto Reutersille, ettei koneen kapteeni kertonut viimeisessä lennonjohdon kanssa käymässään keskustelussa minkään olleen vialla.

Christophe Morin / Bloomberg
Egyptairin koneen putoaminen sai ranskalaisviranomaiset ryhtymään varotoimiin Pariisin lentoasemalla torstaina.
Egyptairin koneen putoaminen sai ranskalaisviranomaiset ryhtymään varotoimiin Pariisin lentoasemalla torstaina.

Lentoyhtiö Egyptairin edustaja sanoi kuitenkin uutistoimisto AFP:lle, että koneesta olisi lähetetty hätäkutsu joitain minuutteja ennen kuin se katosi tutkasta. Egyptairin edustajan mukaan armeija olisi lisäksi vastaanottanut koneen laitteiston lähettämän hätäsignaalin kaksi tuntia sen katoamisen jälkeen, mutta armeija kiisti väitteen.

Lentokoneissa on useita hätälähettimiä, jotka helpottavat muun muassa koneen löytymistä onnettomuuden jälkeen, Trafin Henttu kertoo. Osa lähettimistä käynnistyy automaattisesti esimerkiksi silloin, kun kone joutuu veteen, ja osa taas vaatii manuaalisen käynnistämisen.

Egyptairin mukaan koneessa olleista ihmisistä 30 oli Egyptistä, 15 Ranskasta ja kaksi Irakista. Lisäksi matkustajia oli Algeriasta, Britanniasta, Belgiasta, Kanadasta, Kuwaitista, Portugalista, Saudi-Arabiasta, Sudanista ja Tšadista, yksi kustakin maasta.

Koneen kapteenin kerrotaan olleen kokenut lentäjä, jolla oli takanaan yli 6 000 lentotuntia ja näistä yli 2 000 kyseisellä konemallilla.

Myös perämiehellä lentotunteja oli lähes 3 000.

 

Airbus A320 on yleisyytensä takia usein uutisissa

Airbus A320-sarjan koneet ovat maailman toiseksi yleisintä matkustajakonesarjaa.

Tästä pitkälti johtuu, että sarjan koneet ovat olleet viime vuosina jatkuvasti otsikoissa, kun on tapahtunut lento-onnettomuuksia ja kaappauksia. Konetyyppiä ei varsinaisesti pidetä mitenkään epäluotettavana.

A320-sarjaan kuului esimerkiksi Germanwingsin kone, jonka lentäjä ohjasi tahallaan päin vuorta Ranskassa surmaten 150 ihmistä maaliskuussa 2015.

Samassa kuussa Airbusilla sattuneista onnettomuuksista muistetaan esimerkiksi kiitotieltä suistuminen Halifaxissa Kanadassa, jossa loukkaantui parikymmentä ihmistä.

Joulukuussa 2014 Airbus 320 putosi Jaavanmereen huonon sään vuoksi ja 162 ihmistä kuoli.

A320-koneella lensi myös pilotti, joka teki hätälaskun Hudsonjokeen New Yorkissa ja pelasti näin matkustajat konevian jälkeen vuonna 2009, kertoo airsafe.com-sivusto.

Tänä vuonna A320-sarja oli uutisissa huhtikuun alussa, kun egyptiläismies kaappasi Aleksandriasta Kairoon matkanneen koneen valepommin avulla.

Pariisissa huhtikuussa Airbus A320 vältti onnettomuuden täpärästi, kun yli kahden kilometrin korkeudessa lentänyt lennokki aiheutti vaaratilanteen.

Ensimmäiset A320-sarjan koneet otettiin käyttöön 1980-luvulla. Nykyään mallin eri muunnelmia käyttävät lukuisat lentoyhtiöt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat