Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n uusi normaali ei ole normaalia

Republikaanien yritys kohdella Donald Trumpia tavanomaisena presidenttiehdokkaana naurattaisi, ellei se olisi tasavallalle vaaraksi, kirjoittaa HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Ulkomaat
 

Republikaanien yritys kohdella Donald Trumpia tavanomaisena presidenttiehdokkaana naurattaisi, ellei se olisi tasavallalle vaaraksi.

Näin aloitti Washington Post -lehdessä kolumninsa Robert Kagan, tunnettu amerikkalainen ulkopoliittinen ajattelija. Suomessa hänet muistetaan Irakin sodan aikaisesta luonnehdinnasta, jonka mukaan eurooppalaiset ovat Venuksesta, amerikkalaiset Marsista.

Kaganin mukaan Trump on onnistunut keräämään oman puolueensa ohi kannattajajoukon, joka on uskollinen vain hänelle. Syy on taloudellinen ahdinko, jota poliitikot eivät ole osanneet korjata. Siihen Trump ei tarjoa uskottavaa ratkaisua.

”Hän tarjoaa asenteen, raa’an voiman ja machoilun auran, ylpeän halveksunnan demokratiaa kohtaan, koska hän uskoo sen johtaneen Yhdysvaltain heikkouteen”, Kagan kirjoittaa.

Trumpin vihan kohde ovat ei-valkoiset, ulkomaalaiset, erilaiset. Eurooppalaisesta tämä kuulostaa tuskallisen tutulta.

Trump itse on vain egomaanikko, Kagan kirjoittaa. Voimat, jotka hän on saanut liikkeelle, ovat kuitenkin häntä suurempia.

”Näin fasismi tulee Amerikkaan, ei kiiltonahkasaappaissa ja käsitervehdyksissä, vaan television myyntimiehen, humpuukimiljardöörin ja egomaanikon myötä.”

Kaganin ennustus on pelottava, koska se on mahdollinen. Tähän asti Yhdysvallat on ollut vastavoima maailman Mussolineille ja Putineille. Entä jos johtava demokratia siirtyy autoritäärisen diktatuurin suuntaan?

Massachusettsin yliopiston tutkimuksen mukaan trumpilaisia yhdistää juuri auktoriteettiusko. Olen itsekin tavannut trumpilaisia, jotka ovat käydä 163-senttisen naisen päälle vain siksi, että kysyn, mikä ehdokkaassa vetoaa. Epäily on kiellettyä.

Fanaattisimmat trumpilaiset näkevät ehdokkaan pelastajana, joka panee kuriin korruptoituneen väliportaan eliitin – poliitikot, toimittajat, asiantuntijat – joka estää kansaa menestymästä.

Ikävä kyllä samankaltaista fanaattisuutta esiintyy myös joissain demokraatti Bernie Sandersin kannattajissa. Onneksi Sanders sentään tuomitsee väkivallan.

Tietysti – toivottavasti – Kaganin ennustus fasismin saapumisesta Yhdysvaltoihin voi olla liioittelua. Trump saattaa syödä sanansa. Hän voi hävitä. Ja jos hän pääsee valtaan, hänen lupaustensa mahdottomuus käy tuskallisen selväksi, kuten kaikkien populistien.

Mutta jos käy toisin, joku on varoittanut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat