Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liftarit ovat katoavaa kansaa Venäjälläkin, selvisi HS-Ladan matkalla kohti Vladivostokia

HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla Venäjän halki Pietarista Vladivostokiin. Tähän mennessä Lada on poiminut kyytiinsä kolme liftaajaa. Ženjan kanssa käveltiin Siperian radan yli Baikalin rantaan.

Ulkomaat
 
Pyhä Baikal piristää ladamatkalla.
Pyhä Baikal piristää ladamatkalla.
HS-Ladan matka on edennyt Baikaljärven etelärannalle, jossa Siperian rata ja valtatie kulkevat vieretysten maailman syvimmän järven rantamia. Uutisissa järvi on yleensä ympäristöongelmien vuoksi, mutta vesi on kirkasta ja toukokuussa raikkaan kylmää. Paikallinen burjaattiväestö pitää järveä pyhänä ja ainakin pulahdus piristää väsynyttä autoilijaa. Toimittaja Pekka Hakala, kuvaus Pekka Hakala ja Ženja Vagin

Itä-Siperian kahden päivän hellekesä päättyi räntäsateeseen matkalla Irkutskista Baikaljärven eteläreunan ympäri kohti Venäjän Kaukoitää ja Ulan-Udea, Burjatian venäläistasavallan pääkaupunkia.

Tie kiemurteli serpentiininä matalille vuorille, ja räntä muuttui oikeaksi lumisateeksi. Viimein tie laskeutui kohti Kultukin pikkukaupunkia Baikaljärven läntisimmässä kärjessä.

Hyväkuntoinen tie seuraili Baikalin etelärantaa. Vidrinin tienoilla tien poskessa heilutti kättään maastopukuinen mies. Liftari! Harvinaista herkkua.

Kilometrejä Reeta-Ladan mittariin on kertynyt pian 8 000, mutta tällä matkalle on osunut vain kuusi liftaria. Liftareiden katoaminen on maailmanlaajuinen ilmiö, mistä käy syyttäminen internetiä. Kyytejä sovitaan sosiaalisessa mediassa.

Kolme liftaria olen ottanut kyytiin, muista ajoin ohi joko liikennetilanteen tai pahantuulisuuteni vuoksi.

Ensimmäinen kyytiläinen oli tataarityttö Tšeljabinskin alueella, ei puhua pukahtanut.

Pekka Hakala HS
Aurinko paistaa, Reeta-Lada Baikalin etelärannalla.
Aurinko paistaa, Reeta-Lada Baikalin etelärannalla.

Kemerovoon viemäni 20-vuotias Nikolai taas oli myrkkyä täynnä. Hän oli lähtenyt kolme kuukautta aikaisemmin Vladivostokin alueelta rakennushommiin Etelä-Venäjän Krasnodariin, melkein 9 000 kilometrin päähän kotoaan.

Houkuttimena oli ollut euroissa laskien yli tonnin kuukausipalkka, nelinkertainen kotipuolen liksoihin nähden. Valitettavasti palkkaa ei sitten maksettu penniäkään, ja Kolja-poika oli kotimatkalla rahattomana. Venäjässä hän ei ylipäätään jaksanut nähdä mitään hyvää.

”Ja kirjoita sinne lehteesi että venäläisiä työnantajia voi vetää. .  .”, nuori myös jupisi. Räpläsi hetken kännykkäänsä ja totesi alakuloisesti: ”Kotiin on vielä 4 000 kilometriä.”

Baikalin rannalla Vidrinissä kyytiin noussut maastopukumies, Ženja Vagin, 38, taas oli peruspositiivinen ihminen. Hän oli matkalla kotiinsa Kamenskin kylään runsaan 150 kilometrin päähän.

Pekka Hakala HS
Ženja Vagin lähteellä Siperian radan juurella.
Ženja Vagin lähteellä Siperian radan juurella.

Vagineiden suku asuu Surgutissa, Hanti-Mansian suurimmassa kaupungissa. Siis suomalaiskansojen keskellä. Siitä huolimatta Ženja väitti minua ensimmäiseksi tapaamakseen suomalaiseksi.

Ženja oli muuttanut tänne Baikalin eteläpuolelle isovanhempien luokse. Enkä ihmetellyt luontoa ja maisemia katsellessa. Liftari nimittäin paljastui varsinaiseksi luontoihmiseksi. Harvinaisen Baikalin norpankin kehui nähneensä viimeksi tänä kuluneena talvena.

Talvet kuluvat kuulemma metsurihommissa ja kesät sitten metsässä muuten vain: kalassa, sienessä ja marjassa.

Rupesin kyselemään, että missäs kohtaa pysähdytään, että pääsen Baikaliin uimaan, sillä on kuulemma ihmeitä tekevä vaikutus. Ženja mietti hetken ja ehdotti sitten paikkaa, jossa on hiekkaranta ja alikulku Siperian rautatien alitse. Rautatie nimittäin nuolee Baikalia rannan ja valtatien välissä.

Kyseisessä kohdassa oli tietyö, jonka tietämillä olin juuri ohittanut rivin rekkoja. Ei huvittanut juuri siihen pysähtyä, ja paikallisopas ehdottikin seuraavaa paikkaa Babuškinin pikkukaupungin länsipuolella.

Pekka Hakala HS
Lumipyry yllätti vuoristossa Irkutskin eteläpuolella.
Lumipyry yllätti vuoristossa Irkutskin eteläpuolella.

Sinne kun päästiin, niin selvisi, miksi paikka oli Ženjan mieleen: rautatien alta virtasi lähde, josta liftari tankkasi puhdasta vettä kaikki tienvarresta löytämänsä muovipullot täyteen. Parasta mahdollista kuulemma, ja lapsille terveellistä.

Mutta entäs politiikka?

”Nämä Putin ja Medvedev ovat kuin kaksi käpälää, vuorovedolla voivat jatkaa maailman loppuun asti”, Ženja arveli. Ja esitti sitten jotakuta toista viisasta siteeraten arvionsa: ”Venäjästä ei tule normaalia maata ennen kuin sen johdossa on nainen.”

Mietin puoli sekuntia ja ilmoitin olevani aivan samaa mieltä.

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: Vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Osa 11: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

Osa 12: Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta!

Osa 13: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki – Reeta-Lada pysähtyy kaupungissa, jonne Svinhufvud karkotettiin

Osa 14: Karhunlaukka on Siperian herkku – Vladimir myy niitä tienposkessa

Osa 15: HS-Lada pääsi remonttiin ja pesulle – Irkutskissa hitsausmaskiksi riittävät silmälasit

Pekka Hakala / HS
Ženja Vagin liftasi Ladan kyytiin Baikalin etelärannalla.
Ženja Vagin liftasi Ladan kyytiin Baikalin etelärannalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat