Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa tuhottu taas uusi tietoliikennemasto – tutkija epäilee jo hybridisotaa

Taas uusi epäilty isku maan tietoliikenteen häiritsemiseksi.

Ulkomaat
 
Adam Ihse / TT
Tietoliikennemastoja on rikottu Ruotsissa aiemminkin. Kuvassa Boråsissa sijaitseva katkennut masto viime maanantaina.
Tietoliikennemastoja on rikottu Ruotsissa aiemminkin. Kuvassa Boråsissa sijaitseva katkennut masto viime maanantaina. Kuva: Adam Ihse / TT

Ruotsissa on jälleen rikottu yksi tietoliikennemasto torstaina. Poliisi epäilee, että kyseessä on sabotaasi, kirjoittaa Dagens Nyheter.

Masto on romahtanut vesitornin päälle Stenstorpissa maan lounaisosissa, lähellä Falköpingin kaupunkia. Vielä ei tiedetä, miten tämä vaikuttaa tietoliikenteeseen.

Koska epäilty sabotaasi ei ole ensimmäinen lajissaan, pelastusviranomaiset järjestävät nyt hätäkokousta, johon kutsutaan myös Ruotsin suojelupoliisi Säpo.

Viime sunnuntaina 300-metrinen masto romahti Lounais-Ruotsin Boråsissa ja katkaisi televisiolähetykset 85 000 kotitaloudelta. Viranomaiset epäilivät tuolloin, että vahingonteon taustalla olisi paikallisia ääriaineksia tai jopa kansainvälisiä sabotöörejä.

Terrorismia tutkinut Hans Brun keksii tapahtuneelle Expressenissä kolme erilaista selitystä: kyseessä voi olla viestintäliikennealan tyytymätön työntekijä, ammattirikollinen tai sitten sekaantuminen Ruotsin asioihin maan rajojen ulkopuolelta. Jos kolmas osoittautuisi todeksi, ensimmäisenä tutkijalle tulee mieleen Venäjä.

Tiedusteluun perehtynyt professori Wilhelm Agrell toteaa Aftonbladetille, että hänestä näin isoihin mastoihin kohdistuvat vahingot eivät vaikuta onnettomuuksilta tai ilkivallalta, vaan ammattimaiselta sabotaasilta. Agrell puhuu jo hybridisodankäynnistä, jossa yhteiskunnan tärkeitä toimintoja pyritään horjuttamaan monin luovin tavoin.

Aiemmin toukokuussa samalta alueelta löytyi katkaistu kaapeli, joka johti pienempään mastoon. Tiistaina poliisin pommiryhmä kutsuttiin tutkimaan salaperäistä pakettia lähellä telemastoa Keski-Ruotsissa Gävlen lähellä, mutta tämä löytö osoittautui täysin vaarattomaksi.

Mastot ovat myös poliisin ja armeijan tietoliikennekäytössä, ja niitä käytetään julkisessa pelastus- ja hätäviestinnässä. Poliisilla ei ole erityisiä perusteita olettaa, että mahdolliset tekijät olisivat Ruotsin ulkopuolelta.

Torstaina Ruotsissa junalippujen myynti takkuili tunnin, koska järjestelmää ilmeisesti häirittiin. Ei ole vielä tiedossa, liittyykö häirintä jotenkin tapahtumiin Lounais-Ruotsissa. Ruotsin lentoliikenne oli niin ikään torstaina jumissa viestintään liittyvän ongelman vuoksi. Myös maan hätätiedotusjärjestelmässä oli vikaa.

Professori Agrell pitää ihan mahdollisena, että tapahtumien väliltä löytyisi yhteys. Hänestä laajempia johtopäätöksiä ei kuitenkaan vielä voi tehdä.

Sekä Ruotsin hallituksen että opposition poliitikot ovat jo ehtineet vaatimaan kattavaa tutkintaa tapahtuneesta.

 

Suomessa Ruotsin mallin mukainen mastosabotaasi erittäin epätodennäköinen

Suomessa isot mastot on suojattu sabotaasia vastaan. Ruotsissa epäillään parhaillaan, että ainakin kaksi isoa tietoliikennemastoa ja yhden maston kaapeli olisi rikottu tarkoituksella.

Suomen radio- ja tv-verkkoja hoitavalla Digitalla ei muisteta, että kotimaassa kukaan olisi koskaan edes yrittänyt vahingoittaa tahallaan isoa tv- tai radiomastoa, siis ainakaan Digitan omia mastoja.

”Pidän tällaista erittäin epätodennäköisenä”, sanoo Digitan operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala.

Turvallisuutta ei kuitenkaan ole jätetty pelkästään arvelujen varaan, vaan siitä huolehditaan kolmella tavalla: pääsyä lähelle rajoitetaan fyysisesti, niiden lähialueita valvotaan ja henkilökunnan sekä muiden mastolla töitä tekevien taustat tarkistetaan.

Mastojen ympärillä on tosiaan satojen metrien aidatut turva-alueet, joille ulkopuolisilla ei ole asiaa. Alueen laajuus vaihtelee maston korkeuden mukaan. Kyse ei tässä ole pelkästään laitteiden suojaamisesta vaan myös ihmisten: esimerkiksi tornista putoava jää voisi olla vaaraksi. Alueita valvotaan erilaisilla teknisillä keinoilla.

Digitan henkilökunnan taustat on tutkittu yhteistyössä suojelupoliisin kanssa.

”Meillä on töissä vain ihmisiä, joihin voimme sataprosenttisesti luottaa”, Ala-Hautala sanoo.

Ala-Hautala sanoo, että suurta mastoa ei olisi helppo saada rikki.

”Kyllä se on pyritty tekemään mahdollisimman hankalaksi. Mastojen pitää kestää muutenkin isoja jääkuormia ja tuulta, ne eivät saa kaatua missään olosuhteissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat