Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiwanin uusi presidentti lupasi turvata maansa itsemääräämisoikeuden

Tsai Ing-wen aikoo säilyttää rauhan ja vakauden suhteissa Kiinaan, hän sanoi virkaanastujaispuheessaan.

Ulkomaat
 
TYRONE SIU Reuters
Presidentti Tsai Ing-wen asteli varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa pitämään virkaanastujaispuhettaan.
Presidentti Tsai Ing-wen asteli varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa pitämään virkaanastujaispuhettaan. Kuva: TYRONE SIU Reuters

Peking

Taiwanin tammikuussa valittu presidentti Tsai Ing-wen vannoi virkavalansa presidentin palatsissa Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa perjantaiaamuna.

Virkaanastujaispuheessaan hän lupasi turvata Taiwanin itsemääräämisoikeuden. Taiwan tulee kuitenkin toimimaan vastuullisesti, jotta rauha ja vakaus säilyvät Taiwaninsalmen suhteissa, Tsai ilmoitti.

Taiwaninsalmen suhteet tarkoittavat Kiinan ja Taiwanin suhteita. Kiina on ollut erittäin huolissaan siitä, että Tsain puolue DPP voitti tammikuussa sekä presidentin- että parlamenttivaalit, sillä DPP on perinteisesti kannattanut Taiwanin itsenäisyyttä. Väistyvän presidentin Ma Ying-jeoun Kuomintang-puolue on ajanut läheisempiä suhteita suuren naapurin kanssa.

Virallinen itsenäisyysjulistus Taiwanilta olisi Kiinalle kauhistus. Sen uskotaan olevan valmis jopa sotaan Taiwania vastaan, jos Taiwan julistautuu itsenäiseksi.

Tsai kuitenki puhui virkaanastujaispuheessaan sovittelevaan sävyyn.

”Olemme halukkaita vuoropuheluun salmen toisen puolen kanssa, jotta voimme yhdessä vastata alueen haasteisiin.”

Tsain virkaanastujaisseremonia puheineen näytettiin suorana lähetyksenä useilla verkkosivustoilla. Videopalvelu YouTubessa lähetys keräsi Tsain puheen aikana runsaat 60 000 katsojaa.

Tsai joutuu tasapainoilemaan Taiwanin ja Kiinan välisissä suhteissa. Hänet valittiin virkaansa lähinnä, koska taiwanilaiset ovat huolissaan Taiwanin itsemääräämisoikeudesta. Taiwanilaiset ovat panneet merkille, että Kiinan vaikutusvalta kasvaa ja se vaikuttaa halukkaalta myös käyttämään valtaansa.

Taiwaniin Kiinalla on valtaa etenkin talouden kautta. Kaksi vuotta sitten Taiwanissa oli suuria mielenosoituksia, kun silloinen hallinto oli solmimassa Kiinan kanssa kauppasopimusta, joka olisi helpottanut kiinalaisyritysten pääsyä Taiwanin markkinoille.

Vaikka Tsai edustaa itsenäisyysmielistä DPP-puoluetta, hänelle olisi suuri riski korostaa itsenäisyyttä liikaa. Se voisi pilata suhteet Kiinaan, ja Taiwanin talous on paljolti riippuvainen kauppasuhteista Kiinan kanssa. Talouskasvun käynnistäminen on yksi Tsain suurimmista haasteista.

Uusi presidentti Tsai, 59, on Taiwanin ja koko kiinankielisen maailman ensimmäinen naispuolinen presidentti.

Presidentin virkakausi on neljä vuotta. Tsai on Taiwanin kolmas presidentti sen jälkeen, kun Taiwanissa alettiin vuonna 1996 valita presidentti suoralla kansanvaalilla.

Tsai muistutti puheessaan, että ensimmäisestä suorasta presidentinvaalista on kulunut 20 vuotta. Virkaanastujaisseremoniassa korostettiin muutenkin sitä, että Taiwan on demokratia. Tässä se eroaa Manner-Kiinasta.

Taiwan syntyi vuonna 1949, kun Kiinan sisällissodan hävinneen Kuomintang-puolueen joukot pakenivat sinne. Kiina pitää Taiwania kapinallisena Kiinan maakuntana, joka on osa Kiinaa.

TYRONE SIU
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen esiintyi sovittelevasti ja vältti provosoimasta Kiinaa virkaanastujaispuheessaan varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen esiintyi sovittelevasti ja vältti provosoimasta Kiinaa virkaanastujaispuheessaan varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat