Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin pääministeriksi vankkumaton konservatiivi Binali Yıldırım

Tuleva pääministeri korosti heti lojaalisuuttaan presidentti Erdoğania kohtaan.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS
Binali Yıldırım
Binali Yıldırım Kuva: UMIT BEKTAS

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vahvistaa entisestään valtaansa, kun maan pääministeriksi noussee hänen läheinen liittolaisensa.

Turkkia hallitseva Oikeus ja kehitys -puolue (AKP ) nimesi torstaina ehdokkaaksi tehtävään nykyisen liikenneministerin Binali Yıldırımin.

Hän on ollut Erdoğanin liittolainen 1990-luvulta asti. Hän korvaa kenkää käytännössä saaneen Ahmet Davutoğlun, joka väistyi tehtävästä ajauduttuaan kahnaukseen itsevaltaisen presidentin kanssa.

Tuleva pääministeri korosti heti lojaalisuuttaan Erdoğania kohtaan.

”Me työskentelemme täydellisessä harmoniassa puoluetovereidemme kanssa kaikilla tasoilla, alkaen perustajastamme ja johtajastamme”, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Puolueen odotetaan nimittävän hänet virallisesti puheenjohtajakseen sunnuntaina, jolloin hänestä tulee automaattisesti myös pääministeri.

Lain mukaan presidentti Erdoğan on periaatteessa puoluepolitiikan ulkopuolella ja valtahierarkiassa pääministerin jälkeen. Käytännössä uuden nimityksen katsottiin typistävän pääministerin asemaa.

”Presidentistä tulee hallituksen johtaja. Pääministeristä tulee sen ratas”, sanoi Fuat Keyman, ajatuspaja Istanbul Policy Centerin johtaja uutistoimisto AFP:lle.

Yıldırım on vankkumaton konservatiivi. Hän torjui taannoin paikan yhdessä Turkin arvostetuimmista yliopistoista, koska hän vastusti eri sukupuolten opiskelua yhdessä, kertoo The New York Times.

”Olin tyrmistynyt nähdessäni nuoria ihmisiä, tyttöjä ja poikia, istumassa yhdessä nurmikolla”, hän sanoi vuonna 2013.

Torstaina hän vannoi puheessaan kitkevänsä terrorismin Turkin maaperältä.

Vanhan liittolaisen valinta pääministeriksi nähtiin tärkeänä askeleena Erdoğanin suunnitelmassa keskittää valtaa presidentille.

Perjantaina Turkin parlamentti hyväksyi myös kiistellyn lain, joka poistaa kansanedustajien syytesuojan.

Vastustajien mukaan lakimuutos tähtää etenkin kurdimielisten oppositiopoliitikkojen erottamiseen parlamentista.

Presidentti Erdoğan ylisti äänestystä historialliseksi.

”Kansani ei tahdo nähdä syyllisiä lainsäätäjiä tässä parlamentissa, ei etenkään separatistisen terrorijärjestön tukijoita”, hän sanoi televisioidussa puheessaan.

Hän viittasi kurdimieliseen HDP-puolueeseen, jota hallitus pitää kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen eli PKK:n poliittisena siipenä. HDP:n mukaan lakimuutoksen tarkoitus on häätää sen kansanedustajat parlamentista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat