Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikoista tullut zikavirus todettiin ensi kertaa Afrikassa

Latinalaisessa Amerikassa sikiöiden kehityshäiriöitä ja neurologisia ongelmia aiheuttava zikavirus on todettu ensi kertaa Afrikassa.

Ulkomaat
 
DANIEL BECERRIL
Zikavirus leviää hyttysten välityksellä.
Zikavirus leviää hyttysten välityksellä. Kuva: DANIEL BECERRIL

Latinalaisessa Amerikassa sikiöiden kehityshäiriöitä ja neurologisia ongelmia aiheuttava zikavirus on todettu ensi kertaa Afrikassa.

Asiasta kertoi perjantaina Maailman terveysjärjestö WHO.

Kap Verden saarivaltiossa leviävä zikavirus on osoittautunut olevan samaa kantaa, joka kiertää Latinalaisessa Amerikassa. Se on todennäköisesti tullut maahan Brasiliasta saapuneen matkailijan mukana.

Tämä on WHO:n mukaan ensimmäinen kerta, kun kyseistä zikaviruksen kantaa todetaan Afrikassa.

”Löydökset ovat huolestuttavia, koska ne todistavat, että tauti on leviämässä Etelä-Amerikan ulkopuolella ja että se on Afrikan kynnyksellä”, sanoi Matshidiso Moeti, WHO:n Afrikasta vastaava johtaja tiedotteessa.

Zikaviruksen niin sanottu aasialainen kanta on saattanut tartuttaa jopa 1,5 miljoonaa ihmistä pelkästään Brasiliassa. Arviot ovat kuitenkin väistämättä epätarkkoja, koska tauti on aikuisilla usein lievä tai oireeton eikä pikatestejä ei ole.

Zikaa pidettiin aiemmin suhteellisen vaarattomana tautina. Se todettiin alun perin Afrikassa vuonna 1947. Virus sai nimensä ugandalaisesta metsästä, jossa se ensi kertaa havaittiin. Sen jälkeen virus on levinnyt Afrikassa ja Aasiassa.

Viime aikoihin asti siihen kiinnitettiin kuitenkin vain vähän huomioita. Vasta hiljattain se on yhdistetty sikiöiden kehityshäiriöihin ja neurologisiin ongelmiin.

Latinalaisessa Amerikassa nyt leviävä zikavirus on aasialaista kantaa, ja tutkijoiden mukaan on mahdollista, että virus on muuntunut matkalla.

WHO:n asiantuntijoiden mukaan on vielä epäselvää, kuinka suuri uhka Amerikoista tullut zikavirus on Afrikassa. Monille afrikkalaisille on kehittynyt immuniteetti taudin paikallista kantaa vastaan. Tiedossa ei ole, suojaako se heitä uudelta kannalta.

WHO kehottaa kuitenkin varautumaan ”pahimman varalta”, ja etenkin raskaana olevia naisia suojautumaan hyttysiltä Kap Verdellä ja muissa riskimaissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat