Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hitler ja Mussolini tapasivat Brennerissä 1940

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Ötzi löytyi vuonna 1991.
Ötzi löytyi vuonna 1991.

Brennerin solasta on löydetty kivikaudelta peräisin olevia polkuja. Noin 50 kilometrin päästä solasta löytyi Ötziksi nimetty muumio, jonka on arvioitu eläneen 3 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Roomalaiset käyttivät Brenneriä osana Via Imperiitä, joka oli yksi valtakunnan tärkeimmistä kulkuväylistä.

 

1786

Johann Wolfgang von Goethe pistäytyy kylässä matkallaan ihailemaansa Italiaan.

1919

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Brenneriin vedetään Italian ja Itävallan välinen raja.

1940

Maaliskuussa Saksan ja Italian diktaattorit Adolf Hitler ja Benito Mussolini tapaavat Brennerin asemalla. Mussolini halusi tietää, koska Hitler aikoo laajentaa hyökkäystä. Se alkoi länsirintamalla toukokuussa. Toisen maailmansodan jälkeen rajan eteläpuolinen, lopulta sodassa osana natsi-Saksaa ollut Etelä-Tiroli haluaa liittyä Itävaltaan. Se kuitenkin jää osaksi Italiaa.

1960–70-luku

Brenneriin rakennetaan moottoritie. Kylä on Italiasta kotiin ajaville itävaltalaisille ja saksalaisille viimeinen paikka kuluttaa loput liirat. Monet ostavat mortadella-kinkkua ja viiniä. Kylä kukoistaa.

1995

Itävalta liittyy Euroopan unioniin ja kaksi vuotta myöhemmin 1997 Schengen-alueeseen. Ennen tätä kylässä on työskennellyt lähes 300 rajavirkamiestä. Nyt yhä useampi ajaa nopeasti moottoritietä pitkin ohi ja rekkojen määrä kasvaa.

Schengen-aika

Brennerin kylä on kuihtunut. Asukkaita on nyt 350. Muutamat ravintolat täyttyvät rajapoliiseista, konduktööreistä ja rekkakuskeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat