Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentoturman kytkös Pariisiin ja Kairoon viittaa Isisiin

Jihadistijärjestö Isis on uhkaillut erityisesti Ranskaa ja Egyptiä terrori-iskuilla.

Ulkomaat
 
Tämä tiedetään turmasta - Egyptairin onnettomuus minuutissa
Tämä tiedetään turmasta - Egyptairin onnettomuus minuutissa
Egyptairin kone putosi torstain vastaisena yönä Välimereen. HSTV tiivisti tiedot onnettomuudesta minuuttiin. Toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen, kuva: Reuters & Flightradar24.

Perjantai-iltaan mennessä ei ole varmuutta siitä, mikä pudotti egyptiläisen matkustajalentokoneen Välimereen.

Pariisista Kairoon matkalla ollut kone putosi varhain torstaina mereen noin 300 kilometriä Egyptin Aleksandriasta pohjoiseen. Puolityhjän koneen kaikki 66 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat.

Valtaosa uhreista oli egyptiläisiä ja muiden arabimaiden kansalaisia.

Egyptin merivoimat ilmoitti perjantaina löytäneensä ihmisten ruumiin osia, pudonneen koneen romua sekä matkustajille kuuluneita esineitä merestä. Etsintäpartio haravoi merialuetta yrittäen paikantaa koneen mustan laatikon.

Egyptairin Airbus A320 oli juuri saavuttanut Egyptin ilmatilan, kun se kääntyi jyrkästi menosuunnassa vasempaan, kaarsi sitten oikeaan ja putosi äkillisesti täydestä lentokorkeudestaan.

Eri maiden viranomaislähteet näyttävät kallistuvan sille kannalle, että terrori-isku on teknistä vikaa todennäköisempi syy turmalle.

Mikään terroristijärjestö ei perjantai-iltapäivään mennessä ollut ilmoittautunut tekijäksi. On kuitenkin olemassa aihetodisteita, joiden perusteella on mahdollista epäillä erityisesti jihadistijärjestö Isisiä mahdollisen terrori-iskun tekijäksi.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy koneen lentoreittiin välillä Pariisi–Kairo. Isis-järjestö on toistuvasti uhannut nimenomaan Pariisia ja Ranskaa terrori-iskuilla. Vaikka turma ei tapahtunut varsinaisesti Ranskassa, yhteys Ranskaan on selvä.

Äärijärjestö Isis on ottanut Ranskan erityistähtäimeensä uhittelevassa propagandassaan ja myös toteutetuissa iskuissa.

Isis teki viime marraskuussa Pariisissa tähän mennessä pahimman terrori-iskunsa Euroopan kamaralla. Terrorisolun yhtäaikaisissa iskuissa eri puolilla Pariisia kuoli 130 ihmistä.

Iskun jälkeen Isis on jatkanut Ranskan uhkailua.

Syy Ranskan uhitteluun voi olla se, että Ranska on ottanut muita EU-maita aktiivisemman roolin Isisin-vastaisessa taistelussa Syyriassa ja Irakissa. Ranska on toiminut aktiivisesti ääri-islamilaisia ryhmiä vastaan myös Afrikassa Sahelin alueella.

Jihadistisessa propagandassa Ranskaa on syytetty erityisen korruptoituneeksi ja ”islaminvastaiseksi” maaksi. Ranskaa on syytetty esimerkiksi kasvot peittävän huivin kieltävästä laista. Äärijärjestöt tulkitsevat lain islaminvastaiseksi.

Ranskassa elää myös Euroopan suurin muslimivähemmistö. Heistä moni kokee syrjäytyneensä ja moni on myös radikalisoitunut. Arviolta lähes puolet Euroopasta Isisin riveihin taistelemaan lähteneistä jihadisteista on ranskalaisia.

Iskuilla Isis houkuttelee radikalisoituneita riveihinsä ja samalla lietsoo eripuraa ranskalaisten välille.

Ranska-vihaa on herättänyt myös satiirilehti Charlie Hebdon pilakuvat, joissa on muiden uskontojen rinnalla pilkattu islamia.

Jihadistit iskivät lehden toimitukseen Pariisissa tammikuussa 2015. Iskun tekijät olivat tosin Isisin kilpailijan al-Qaidan terroristeja.

Ranskan tiedustelupalvelu varoitti viimeksi vain viikko sitten, että Isis pyrkii yhä iskemään Ranskassa. Ylipäätään läntisten turvallisuusanalyytikkojen riskikartoituksissa Ranska ja Pariisi on nostettu selvästi muita Euroopan maita ja kaupunkeja todennäköisemmäksi terrori-iskujen kohteiksi.

Myös turmakoneen koti- ja kohdekaupunki Kairo sopii Isisin terrorisuunnitelmiin.

Egypti käy parhaillaan taistelua Isisin sivuhaaran, Siinain provinssiksi itseään kutsuvan jihadistiryhmän kanssa.

Pohjois-Siinain lainsuojattomalle aavikkoalueelle pesiytynyt Siinain provinssi ilmoitti lokakuussa pudottaneensa venäläisen matkustajakoneen. 224 ihmistä kuoli, kun Egyptin Sharm el-Sheikhistä Pietariin matkalla ollut kone räjähti Siinain niemimaan yläpuolella.

Isis väitti myöhemmin salakuljettaneensa koneen ruumaan juomatölkin, joka oli täytetty räjähteillä ja varustettu ajastimella.

Egyptissä Isis pyrkii tuhoamaan kansantaloudelle tärkeän turismin ja synnyttämään sekasortoa, jonka varjolla ääri-islamilainen liike saisi enemmän jalansijaa Pohjois-Afrikassa.

Yleensä jihadistit ilmoittavat suhteellisen nopeasti iskun jälkeen osallisuutensa. Esimerkiksi lokakuussa Isis ilmoitti samana päivänä pudottaneensa venäläiskoneen.

Egyptairin koneen putoamista on seurannut hiljaisuus.

Sekin on mahdollista, että turman syyksi paljastuu harvinainen tekninen vika tai muu tapaturma.

Reuters
Egyptin merivoimien alus osallistui pudonneen matkustajakoneen etsintöihin Välimerellä torstaina. Egyptin puolustusvoimien kuvamateriaalia.
Egyptin merivoimien alus osallistui pudonneen matkustajakoneen etsintöihin Välimerellä torstaina. Egyptin puolustusvoimien kuvamateriaalia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat