Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaaosta Bagdadissa: Neljä kuoli ja lähes sata loukkaantui mielenosoituksissa

Turvallisuusjoukot torjuivat hallintoalueelle tunkeutuneita mielenosoittajia luodein ja kyynelkaasulla.

Ulkomaat
 
Khalid Al Mousily / Reuters
Irakin turvallisuusjoukot vastasivat hallitusta vastustavien joukkojen protestointiin kyynelkaasulla ja laukauksin.
Irakin turvallisuusjoukot vastasivat hallitusta vastustavien joukkojen protestointiin kyynelkaasulla ja laukauksin. Kuva: Khalid Al Mousily / Reuters

Ainakin neljä mielenosoittajaa kuoli ja yli 90 loukkaantui Irakin pääkaupungissa Bagdadissa perjantaina, kun turvallisuusjoukot häätivät hallintoalueelle tunkeutuneita mielenosoittajia.

Turvallisuusjoukot käyttivät oikeita ammuksia ja kumiluoteja, vesitykkejä ja kyynelkaasua karkottaakseen mielenosoittajat Green Zonelta eli niin sanotulta vihreältä vyöhykkeeltä.

Uutistoimisto Reutersin sairaaloista ja ruumishuoneelta keräämien tietojen perusteella loukkaantuneiden lukumäärä on noussut 90:een. Luvussa on mukana ainoastaan ampumahaavoja saaneita, ei esimerkiksi kyynelkaasun aiheuttamia oireita.

Armeija julisti Bagdadiin ulkonaliikkumiskiellon, mikä myöhemmin kuitenkin kumottiin.

Tuhannet mielenosoittajat tunkeutuivat perjantaina vihreälle vyöhykkeelle, joka normaalisti on kovien turvatoimien ympäröimä.

Väkijoukko pyrki kohti pääministerin toimistoa ja parlamenttirakennusta. Bagdadin vihreällä vyöhykkeellä sijaitsee myös monia muita hallintorakennuksia ja ulkomaisia suurlähetystöjä.

Osa mielenosoittajista onnistui pääsemään sisään pääministerin kansliaan ja parlamenttiin. Turvallisuusjoukot kuitenkin ajoivat heidät pois käyttäen kyynelkaasua ja vesitykkejä.

Ne myös avasivat tulen. Turvallisuus- ja sairaalalähteet kertoivat uutistoimistojen mukaan, että kuolleet olivat saaneet surmansa luodeista.

Mielenosoittajien joukossa oli vaikutusvaltaisen shiiajohtajan Muqtada al-Sadrin kannattajia sekä muita hallitukseen tyytymättömiä. Al-Sadr tuomitsi voimankäytön mielenosoittajia vastaan.

Khalid Al Mousily / Reuters
Hallituksen vastaiset mielenosoittajat tunkeutuivat tarkoin vartioidulle vihreälle vyöhykkeelle Bagdadin keskustassa.
Hallituksen vastaiset mielenosoittajat tunkeutuivat tarkoin vartioidulle vihreälle vyöhykkeelle Bagdadin keskustassa.

Sosiaalisessa mediassa kiertävissä, vahvistamattomissa valokuvissa mielenosoittajat poseeraasivat Irakin lippujen kanssa pääministerin kanslian tiloissa.

Shiiajohtaja Muqtada al-Sadrin kannattajat ovat osoittaneet mieltään jo kuukausia vaatien hallinnon uudistuksia, parempaa turvallisuustilannetta ja loppua korruptiolle. Viime kuussa he valtasivat lyhytaikaisesti parlamentin päärakennuksen.

YK ilmaisi lauantaina ”syvän huolensa” tapahtumista. Se varoitti, että levottomuudet saattaisivat vaikeuttaa yrityksiä kukistaa terroristijärjestö Isis.

”Vain Irakin viholliset, Daesh eturivissä, hyötyy kaaoksesta”, YK:n erityislähettiläs Jan Kubiš sanoi tiedotteessa.

Hän käytti Isisistä sen arabiankielistä akronyymiä Daesh.

Poliittisen kriisin kiristymisen ohella Bagdadia on koetellut sarja pommi-iskuja, joissa on kuollut tässä kuussa yli 150 ihmistä. Isis on ilmoittanut olevansa iskujen takana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat