Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini kehui Suomen ja Ruotsin osallistumista Naton neuvoston kokoukseen

Yhteisesiintyminen avasi tietä osallistumiselle myös Naton huippukokoukseen Varsovassa. Nato-lähteiden mukaan kyseessä oli signaali yhteistyön merkityksestä.

Ulkomaat
 
Bryssel
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini (ps) osallistui perjantaina Naton neuvoston kokoukseen Brysselissä. Valokuva on otettu aiemmin tällä viikolla eduskunnassa.
Ulkoministeri Timo Soini (ps) osallistui perjantaina Naton neuvoston kokoukseen Brysselissä. Valokuva on otettu aiemmin tällä viikolla eduskunnassa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Nato valmistelee huippukokoustaan

 Pohjois-Atlantin liiton eli Naton seuraavan huippukokous järjestetään Varsovassa 8-9. heinäkuuta.

 Huippukokouksen pääteemoja ovat pitkän aikavälin puolustuskyvyn vahvistaminen Naton itäosissa ja vakauden lisääminen Välimeren ympäristössä.

 Nato on sijoittamassa kolmeen Baltian maahan ja Puolaan kuhunkin pataljoonan jäsenmaiden joukkoja. Mustallamerellä Nato lisää meri- ja ilmapartiointia.

 Kokouksessa on määrä allekirjoittaa Naton ja EU yhteistyöjulistus.

Osallistuminen Naton neuvoston kokoukseen perjantaina oli Suomelle hyödyllistä, arvioi ulkoministeri Timo Soini. Hän piti tärkeänä myös sitä, että Suomi ja Ruotsi olivat paikalla yhdessä.

”Tietysti on hyvä, että Suomi on mukana pöydissä, joissa meidän turvallisuusympäristöstämme puhutaan ja päätetään”, Soini sanoi Naton päättävän elimen eli Pohjois-Atlantin neuvoston kokouksen jälkeen.

Soini kuvaili hyvin pidättyväisesti kokousta, joka järjestettiin Brysselissä perjantaina aamupäivällä osana Naton ulkoministerikokousta. Aiemmin sen enempää Ruotsi kuin Suomikaan ei ole osallistunut ulkoministeritasolla Naton neuvoston kokouksiin, eikä niissä muutenkaan yleensä ole sotilasliiton ulkopuolisia maita.

Perjantain kokouksen teemana oli Naton ja EU:n yhteistyö. Soinin ja Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin lisäksi vieraana oli EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini, joka on läsnä Nato-kokouksissa melko säännöllisesti.

”Mielestäni on järkevää, että Nato ja EU ovat yhteistyössä, kun katsoo maahanmuuttokriisiä ja niitä turvallisuustekijöitä, joita sieltä tulee”, Soini sanoi suomalaisille toimittajille.

Nato-lähteiden mukaan kokouksessa muun muassa valmisteltiin Naton ja EU:n yhteistä julistusta, joka on määrä allekirjoittaa Naton huippukokouksessa Varsovassa

Julistuksen allekirjoittaisivat Naton pääsihteeri ja EU:n instituutioiden johtajat. Jäsenmaiden yksimielisyyden vaatimus voidaan ohittaa molemmissa järjestöissä, koska Turkki Natossa ja Kypros EU:sa haraavat virallista yhteistyötä vastaan.

Yhteistyöjulistus voisi johtaa huippukokouksessa vastaavaan Naton neuvoston kokoukseen, mutta seuraavaksi valtionpäämiesten tasolla.

Mukana olisivat presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Stefan Löfven, lähteet arvelevat. Soini ei kuitenkaan halunnut kommentoida huippukokouksen mahdollista ohjelmaa.

Muiden maiden kommenteissa Ruotsin ja Suomen kutsumista mukaan Naton neuvoston kokouksen yleisesti kiiteltiin.

”Yhteistyö Suomen ja Ruotsin kanssa on erittäin läheistä. Osallistuminen oli symbolista ja merkittävää”, sanoi Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius.

Muissakin kommenteissa osallistumista pidettiin poliittisena signaalina Ruotsin ja Suomen merkityksestä Natolle.

Linkevičius oli kuitenkin muita tiukemmalla linjalla arvioidessaan Venäjän kanssa käytävää dialogia, jota myös Soini kommenteissaan kannatti.

”Kyse ei ole dialogista vaan kahdesta monologista”, sanoi Linkevičius.

Vielä muutama vuosi sitten keskustelu yhteistyöstä EU:n kanssa oli Natossa pitkälti rituaalista.

Nykyään useissa kommenteissa nähdään todellisia mahdollisuuksia yhteistyölle maahanmuuttokriisin, terroriuhkien ja Venäjän horjutuskampanjoiden vuoksi. Näyttöä on kuitenkin vasta kyberoperaatioissa sekä yhteistoiminnassa Kreikan ja Turkin vesillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat