Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin arvokuljetusryöstöjä tehtaillut Toni Tuunainen muistelee entistä elämäänsä – ”Onhan se aina mukava onnistua työelämässä”

Toni Tuunainen oli yksi kovista tekijöistä Ruotsia ravistelleen arvokuljetusryöstöaallon taustalla. Nyt hän haluaa kertoa tarinansa auttaakseen muita.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Toni Tuunainen muutti pois kaupungista, kun hän koetti päästä eroon rikoksista. Vanhoilla kulmilla oli liikaa muistoja ja rikospiirien tuttuja. ”Kyllähän sitä välillä edelleen tulee sellainen olo, että olihan se mukavaa elämää, mutta en vain jaksanut enää rikoksia”, Tuunainen sanoo. Vierellä Simo-koira.
Toni Tuunainen muutti pois kaupungista, kun hän koetti päästä eroon rikoksista. Vanhoilla kulmilla oli liikaa muistoja ja rikospiirien tuttuja. ”Kyllähän sitä välillä edelleen tulee sellainen olo, että olihan se mukavaa elämää, mutta en vain jaksanut enää rikoksia”, Tuunainen sanoo. Vierellä Simo-koira. Kuva: Magnus Laupa

Hölö

”Poliisi ampui ryövärin”, ”Suomalaisryöstäjän hurja pakomatka”, ”Poliisi: He ovat hyvin vaarallisia”.

Toni Tuunainen selaa vanhojen iltapäivälehtien otsikoita vastavalmistuneen omakotitalonsa olohuoneessa, Hölön pikkukylässä Tukholman ulkopuolella.

Täällä – metsän ja peltojen keskellä – elämä on nykyään rauhallista.

Toisin oli vielä 2000-luvun alussa, kun Tuunainen eli elämää, josta otsikot ovat muistutuksia.

Hän elätti itseään aikuisuuden kynnykseltä yli kolmikymppiseksi ammattirikollisena Tukholman seudun alamaailmassa.

Tuunainen oli muun muassa yksi joukosta, joka 2000-luvun alkuvuosina pyöritti rajua arvokuljetusryöstöjen aaltoa Ruotsissa. Kiinni hän ei jäänyt kuin yhdestä tapauksesta.

Nyt hän haluaa kertoa tarinansa, jotta voisi auttaa muita pois rikolliselta polulta.

”Haluan näyttää ihmisille, että elämänsä pystyy kääntämään, olipa missä tilanteessa tahansa. Että asiat voivat mennä hyvin.”

Tuunainen kaivaa esiin rikosrekisterinsä poliisin valkoisesta kuoresta ja asettaa sen keittiön pöydälle.

Lista ulottuu neljälle A4-kokoiselle paperiarkille.

Elämä alkoi mennä väärille raiteille viimeistään 1990-luvun alkupuolella, hän kertoo. Silloin isäpuoli teki itsemurhan viinalla ja pillereillä.

Arki oli ollut rikkonaista jo pikkupojasta.

Rovaniemellä syntynyt Tuunainen jäi isoäitinsä hoiviin pikkupoikana, kun hänen nuori äiti lähti Ruotsiin paremman elämän toivossa.

Äiti haki poikansa parin vuoden päästä. Kotona oli odottamassa uusi mies. Hän löi äitiä vuosia.

Perhe asui Tukholman kupeessa Botkyrkassa.

Tuunainen löysi pian tiensä Norsborgin lähiön rikollisiin piireihin.

Ensin poikajoukko varasteli jäätelöä ja karkkia kioskeista. Sitten kassakaappeja, tupakkaa, tietokoneita ja korukauppoja.

”Teki mieli rahaa. Kokeilin rakennustöitäkin, mutta huomasin, että rikollisuus oli helpompaa ja mukavampaa elämää. Siinä oli vapautta.”

Rikosrekisterissään Tuunaisella on muun muassa törkeä ryöstö, pahoinpitely, ampuma-aserikos ja huumerikoksia.

Magnus Laupa
Toni Tuunainsella on yhä tallella iltapäivälähdet kesältä 2003, jolloin hän jäi kiinni arvokuljetusryöstöstä.
Toni Tuunainsella on yhä tallella iltapäivälähdet kesältä 2003, jolloin hän jäi kiinni arvokuljetusryöstöstä.

Papereilla ei ole silti kuin murto-osa teoista, jotka hänellä on kontollansa.

”Se oli melkein päivittäistä touhua. Sitä teki, vaikka olikin rahaa. Siitä tuli tapa.”

Tuunainen kertoo, että suuri saalis tuli muun muassa kellotehtaalta kotikulmilla Norsborgissa. Sieltä saatiin hänen mukaan satojatuhansia euroja.

”Onhan se aina mukavaa onnistua työelämässä”, Tuunainen muistelee tunnetta ryöstön jälkeen.

Kellotehtaalla muistetaan murto noilta ajoilta, muttei muuta. Enää rikoksesta ei voida rangaista.

”Muistan, kuinka tutkintaa vetänyt poliisi sanoi, että Toni, kun tapaus on vanhentunut, haluan, että kerrot, miten onnistuitte tässä. Nyt en enää muista hänen nimeään, muuten ottaisin yhteyttä.”

Kellotehtaan tapaus oli pientä verrattuna arvokuljetuksiin, joita Tuunainen alkoi ryöstellä 1990-luvun puolivälin paikkeilla.

Ruotsissa jylläsi noihin aikoihin vastaavien ryöstöjen aalto. Huippuvuonna 2001 poliisin tietoon tuli yhteensä 60 tapausta.

Tuunainen tuli koko Ruotsin ja vähän Suomenkin tietoisuuteen kesällä 2003, kun hän jäi kiinni yhden ihmisen kuolemaan johtaneen arvokuljetusryöstön jälkeen Blekingessä.

Oli myöhäinen keskiviikkoilta, toinen heinäkuuta, kun Loomis-yhtiön arvokuljetusauto pysäköi pankin eteen Bräkne-Hobyssä Etelä-Ruotsissa. Kyydissä oli Tuunaisen mukaan noin 15 miljoonaa kruunua. Kolmen ryöstäjän joukolla oli mukanaan käsikranaatteja sekä Kalashnikov-rynnäkkökiväärejä.

”Pääsimme aloittamaan hommaa, kun meitä päin yhtäkkiä alettiin ampua. Poliisi ampui vartijamme, joka seisoi risteyksessä.”

Tuunainen ja hänen rikostoverinsa lähtivät pakoon. He polttivat auton, vaihtoivat toiseen ja ottivat yhden vartijan panttivangikseen. Hänet päästettiin pois jo hetken päästä.

”Tuli tietenkin hätä ja paniikki, kun he ampuivat yhden meistä.”

Myöhemmin Tuunainen jäi kiinni, koska hänen dna:taan löytyi mökiltä, jossa joukko oli valmistellut rikosta. Siivoustyöt olivat jääneet tekemättä. Tuunainen sai viiden ja puolen vuoden tuomion ja istui vankilassa vajaat neljä vuotta.

Muista vastaavista teoista Tuunainen ei koskaan jäänyt kiinni. Niitä oli hänen mukaansa useita, mutta yksityiskohdista hän ei halua puhua.

Nykyisin tuo aika on takana. Omakoti-idyllistä maalla ei voisi aavistaa, mikä on Tuunaisen tausta. Muutto kaupungista oli keino paeta menneisyyttä.

Tuunainen katkaisi vähitellen myös suhteet entisiin tuttuihinsa. Se ei ollut helppoa.

”Tulin kauhean yksinäiseksi.”

Muutos oli silti tehtävä, sillä Tuunainen ei enää vankilasta päästyään yksinkertaisesti jaksanut rikoksia. Ahdisti, kun joku oli aina perässä.

Rehellisen elämän alkuun hän pääsi valehtelemalla.

Tuunainen sai töitä ensin rakennuksilta, sitten suurelta ruotsalaisyritykseltä Assa Abloylta, sitten Whirlpoolilta ja lopulta suomalaiselta Koneelta. CV:t olivat väärennettyjä, sillä tuolloin yli kolmikymppinen Tuunainen ei ollut tehnyt juuri koskaan rehellisiä töitä. Koulun hän jätti kesken ennen lukion loppua.

Magnus Laupa
”En ole rikollisvuosieni aikana tavannut yhtäkään onnellista gangsteria”, sanoo Toni Tuunainen.
”En ole rikollisvuosieni aikana tavannut yhtäkään onnellista gangsteria”, sanoo Toni Tuunainen.

Lopulta valehteleminen töissäkin kävi silti raskaaksi.

”Se painoi omaatuntoa. Olin edelleen vähän kuin rikollinen.”

Myös menneet kokemukset, kuten isäpuolen ja useampien ystävien kuolemat ahdistivat. Olo oli jatkuvasti paha. Lopulta hän jätti työnsä ja päätti aloittaa kokonaan rehelliseltä pohjalta.

Nyt Tuunainen suorittaa rekkakuskikorttia ja on kertonut kaikille koululla taustastaan.

Lisäksi hän luennoi pyynnöstä kokemuksistaan vankiloissa ja on aloittamassa tukihenkilön tehtäviä Botkyrkan kunnalla huonoille teille ajautuneiden auttajana.

Tuunainen on huolissaan nuorten nykymenosta vanhoilla kulmilla. Homma on karannut käsistä, hän sanoo. Se näkyy esimerkiksi siten, että nuoret saattavat estoitta ampua toisiansa. Väärillä raiteilla on aiempaa enemmän nuoria.

”Eikä kommunikaatio enää toimi poliisin ja nuorten välillä toisin kuin taannoin. Nuoret heittelevät kiviä ja poliisit pamputtavat, viha vain kasvaa.”

”Usein nuoret kokevat, ettei heillä ole minkäänlaisia näkymiä. Heidän pitäisi saada joku korvike rikollisuudelle. Koulutusta ja sellaisia töitä, josta he tuntevat saavansa arvoa.”

Tuunaisen unelma olisi perustaa hoitokoti entisten vankien ja nuorten auttamiseksi. ”Se on silti vielä kaukana.”

Kotona Hölössä on iltakävelyn aika. Tuunainen hakee koiransa Simon hoidosta viereisen talon rouvalta ja jää vaihtamaan kuulumisia.

Vielä on kysyttävä: kaduttaako mennyt elämä?

”Tämä on ollut vaimolleni hyvin rasittavaa. Välillä on vaikea katsoa häntä, koska olen satuttanut häntä.”

Tuunaista kaduttaa myös ihmisille ja yrityksille aiheutunut harmi. Katumus ei silti ole yksioikoista.

”Se elämä oli hauskaa varsinkin nuorena. Tienasin hyvin ja minulla oli aika vapaa elämä. Mutta paljon aikaa meni hukkaan.”

Mitä pitempään jatkaa, sitä vaikeampaa piireistä on päästä irti, Tuunainen korostaa.

”Ja lopulta lasku tulee aina perässä.”

 

Patrick Persson / Scanpix
2. heinäkuuta vuonna 2003 Toni Tuunainen yritti kahden rikostoverinsa kanssa ryöstää arvokuljetusauton Etelä-Ruotsissa. Yritys päättyi poliisin väliintuloon. Yksi ryöstöön osallistuneista kuoli.
2. heinäkuuta vuonna 2003 Toni Tuunainen yritti kahden rikostoverinsa kanssa ryöstää arvokuljetusauton Etelä-Ruotsissa. Yritys päättyi poliisin väliintuloon. Yksi ryöstöön osallistuneista kuoli.
Tausta: Turvatoimet kiristyivät, ryöstöt vähentyivät

Ruotsissa arvokuljetuksiin kohdistui näkyvä ryöstöaalto 2000-luvun vaihteessa ja alkupuolella. Huippuvuonna 2001 poliisin tietoon tuli 60 arvokuljetusryöstöä.

Ryöstöt olivat osin rajuja. Ne tehtiin automaattiasein tai räjäyttämällä.

Sittemmin arvokuljetusryöstöjen määrä on vähentynyt. Vuonna 2014 niitä tuli poliisin tietoon 30 ja 2015 11, osoittavat Ruotsin rikostilastoja pitävän Brån tilastot.

Ruotsin arvokuljetuksista noin 75 prosenttia hoitaa Loomis-yhtiö. Turvallisuuspäällikkö Patrik Lundgren toteaa, että ryöstöt ovat vähentyneet sekä uusien turvallisuussäännösten että uuden tekniikan takia.

”Teemme myös entistä parempaa yhteistyötä poliisin kanssa”, hän sanoo.

Autoihin on asennettu muun muassa tekniikkaa, joka värjää setelit hyvin helposti värillä, jonka pois peseminen on vaikeaa. Turvallisuutta on parantanut sekin, että yhtiön omat saattajat ajavat usein arvokuljetusautojen edellä ja tarkkailevat tilannetta.

Ruotsissa setelikanta vaihtuu lähiaikoina ja arvokuljetusten määrä kasvaa tästä syystä huomattavasti.

Lundgren sanoo Loomisin varautuneen asiaan.

”Emme usko, että riski on sen suurempi, vaikka ajamme useampia kuljetuksia. ”

Turvatoimien kiristyessä ja käteisen käsittelyn vähentyessä myös pankkiryöstöjen määrä on vähentynyt huomattavasti. Ryöstöt kohdistuvat sen sijaan esimerkiksi valuutanvaihtopisteisiin, joissa käteistä yhä käsitellään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat