Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n Venäjää halkova Lada syöksyi Siperiasta suoraan nirvanaan

Buddhalaiset ovat yksi monista Venäjän uskontokunnista. Burjatia on heidän perinteinen pääpaikkansa, mutta maasta löytyy monenlaista jälleensyntyjää. HS:n kirjeenvaihtajan matka Ladalla halki Venäjän jatkuu.

Ulkomaat
 
Buddhalaisuus voi Siperiassa hyvin
Buddhalaisuus voi Siperiassa hyvin
Burjatian tasavalta Mongolian rajalla Venäjän Kaukoidässä on perinteisen venäläisen buddhalaisuuden keskus. Perinteinen buddhalaisuus on saanut Siperiassa rinnalleen uutta buddhalaisuutta, jota sinne on tuonut muun muassa tanskalainen lama Ole Nydahl.
Fakta

Burjaatit ovat Burjatian vähemmistö

 Buddhalaisuutta harjoittaa Venäjällä arviolta 700 000 ihmistä. Virallinen asema uskonnolla on Burjatian, Tuvan ja Kalmykian tasavalloissa.

 Burjatian vajaasta miljoonasta asukkaasta joka viidennen arvioidaan lukeutuvan buddhalaisiin.

 Etnisten burjaattien osuus Burjatian väestöstä on noin 30 prosenttia. Venäläisiä väestöstä on kaksi kolmannesta.

Joukko mongolialaisia turisteja odottelee Ivolginskin buddhalaisluostarin kauneimman temppelin edessä Burjatian pääkaupungin Ulan-Uden tuntumassa. Oppaan mukaan matkailu Mongoliasta rajan yli pohjoiseen on ollut vilkasta jo vuoden päivät sen jälkeen, kun Venäjä poisti viisumipakon.

Luostarialueella majailevien 150 oppilaan, munkin ja laman olosuhteet ovat mukiinmenevät. Varsinainen Ivolginskin vetonaula on kuitenkin kauneimman temppelin sisällä. Hän on Daši-Doržo Itigelov eli kahdestoista Pandito Hambo-Lama, joka kuoli 1927. Tai seuraajiensa mukaan ei kuollut koskaan.

Pekka Hakala / HS
Munkiksi pyrkivä oppilas Doržo vaihtoi elämänsä suuntaa yli kolme vuotta sitten.
Munkiksi pyrkivä oppilas Doržo vaihtoi elämänsä suuntaa yli kolme vuotta sitten.

Kahdestoista Hambo-Lama oli tsaari Nikolai II:n Venäjällä uskonnollisia napamiehiä, Itä-Siperian buddhalaisten johtaja, joka oli muun muassa avaamassa Pietarin ensimmäistä buddhalaistemppeliä.

Lokakuun 1917 vallankumouksen jälkeen maan johtava ideologia oli ateistinen, mutta aluksi Neuvostoliitossa vallitsi uskonnonvapaus. Uskontoja pidettiin harmittomana taikauskona, jonka kehitys ajan oloon maailmasta poistaa.

Diktaattori Josif Stalinin päästyä 1920-luvulla vauhtiin asiat muuttuivat. Vuosikymmenen lopulla alkoi ”taistelevan ateismin” aika, jolloin papit vangittiin, kirkot tuhottiin, ”uskonnollinen propaganda” kiellettiin ja valtiollinen Taistelevien Jumalattomien Liitto aloitti vastapropagandan.

Hambo-Lama oivalsi vuonna 1926 mitä tuleman pitää. Tarinan mukaan hän neuvoi munkkeja pakenemaan punaisten oppien tieltä. Itse Hambo-lama asettui lotus-asentoon, ryhtyi lukemaan mantraa ja kuoli. Munkit hautasivat hänet tässä asennossa salaiseen paikkaan 30 kilometrin päähän Ivolinskista lounaaseen.

Sota sai Stalinin huomaamaan, ettei kansaa voinut mobilisoida pelkästään uusilla opeilla. Uskontokuntien toiminta alkoi uudelleen, mutta tällä kertaa valtion ja turvallisuuspalvelu KGB:n tarkassa valvonnassa. Ivolinskin hirsinen pikkutemppeli avattiin 1946 ja Ivolinsk oli Neuvostoliiton ainoa buddhalaisluostari koko kommunistivaltion olemassaolon ajan.

Burjatian munkit eivät lamaansa unohtaneet. Tämän antaminen ohjeiden mukaan he kaivoivat salaisen haudan auki 1950-luvulla ja hämmästyivät: ruumis oli säilynyt niin hyvin, että lama näytti kuolleen vain muutama tunti aiemmin.

Pyhä opettaja haudattiin pikaisesti uudelleen vainon pelossa. Ihme paljastettiin kaikelle kansalle vasta 2002, kun laman ruumis kuljetettiin Ivolinskin temppeliin.

Pekka Hakala / HS
Mongolialainen veteraani kävi Ivolginskin Hambo-Laman temppelissä.
Mongolialainen veteraani kävi Ivolginskin Hambo-Laman temppelissä.

Nykyisin munkit myyvät pääsylippuja lotus-asennossa kuolleen laman luokse. Kolmekymppinen oppilas Doržo lähtee opastamaan temppelialueelle. Hän kertoo olevansa kylästä kotoisin ja viettäneensä huonoa elämää, kunnes muutti suuntaa runsaat kolme vuotta sitten.

”Aloitin joogan ja ryhdyin opiskelemaan tunteiden hallintaa, vastustamaan vihaa ja kateutta. Opin ymmärtämään, että on autettava toisia.”

Buddhalaiset uskovat jälleensyntymään ja tavoittelevat kärsimyksen loppua ei nirvanaa. Joskus kiistellään siitä, onko buddhalaisuus uskonto vai filosofia.

Doržolla on asiaan selvä kanta: ”Tämä on tiedettä.”

Perinteinen tiibetiläinen buddhalaisuus tuli Venäjän puolelle Mongolian kautta jo 1600-luvulla. Professori Timur Badmatsyrenov sanoo Ulan-Uden yliopistolla, ettei buddhalaisilla ole nykyisin Venäjällä hätäpäivää, vaikka valtio ortodoksikirkkoa enemmän tukeekin.

”Venäjällä vallitsee täydellinen uskonnonvapaus”, Badmatsyrenov vakuuttaa.

Noin 2 300 kilometriä lännempää Lada-reitin varrelta löytyy melko toisenlaista buddhalaisuutta.

Karma-kagyü-linjaa edustava yhteisö on rakentanut juuri itselleen uuden, neliökerroksisen temppelin, joka muistuttaa suomalaista seurakuntataloa. Salin vaalealle puulattialle kokoontuu kymmenkunta melko keskiluokkaisen oloista venäläistä meditoimaan. Novosibirskin buddhalaiskeskuksen edustajan Ilja Sandomirskin mukaan rahat rakennusprojektiin tulivat omalta väeltä.

”No tietysti jokaisella ihmisellä on erilaiset mahdollisuudet. Kuka pystyi antamaan sata ruplaa kuussa, kuka taas oli liikemies ja jonkun yrityksen omistaja ja pystyi sijoittamaan enemmän.”

VALERIY KLAMM
Ilja Sandomirski luennoi ja vetää meditaatiota Novosibirskin buddhalaiskeskuksessa.
Ilja Sandomirski luennoi ja vetää meditaatiota Novosibirskin buddhalaiskeskuksessa.

”Ja meitä auttoivat paitsi Novosibirskin ihmiset myös ihmiset Irkutskista ja Moskovasta ja ulkomailtakin. Koska lama Olella on suunnilleen 700 keskusta eri puolilla maailmaa, ja sieltä löytyy paljon ihmisiä, jotka ovat Novosibirskistä kiinnostuneita ja tuntevat tämän kaupungin.”

Tämäkin buddhalaisuuden laji on Tiibetistä peräisin, mutta Novosibirskiin se on tullut toista reittiä kuin Burjatian perinteinen buddhalaisuus. Sanansaattaja on tanskalainen Ole Nydahl, 75, joka matkustaa seuraajineen joka talvi junalla halki Siperian ja etsii uusia seuraajia.

Nydahl ja hänen vaimonsa Hanna olivat 1968 häämatkalla Himalajalla, jossa hippipari ryhtyi buddhalaisuuteen. Nykyisin ”lama Olen” keskuksia on satoja ympäri maailmaa.

Professori Badmatsyrenov muistuttaa, että tällaisella ”älymystön buddhalaisuudella” on pitkät perinteet Venäjällä. Uuden tulemisen se koki jo 1970-luvulla kuten muukin uskonnollisuus: se oli toisinajattelijoiden tapa osoittaa, ettei virallinen neuvostoaate ollut mieleen.

Mutta uskonto on aina myös politiikkaa, ja buddhalaisuudesta puhuttaessa erityisesti: Dalai-Lama on Kiinalle punainen vaate. Kyteekö Burjatian temppeleissä separatistisia aatteita?

”Ei”, Badmatsyrenov vastaa. ”Burjatian buddhalaisuus on hyvin venäläinen ilmiö.”

 

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: Vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Osa 11: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

Osa 12: Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta!

Osa 13: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki – Reeta-Lada pysähtyy kaupungissa, jonne Svinhufvud karkotettiin

Osa 14: Karhunlaukka on Siperian herkku – Vladimir myy niitä tienposkessa

Osa 15: HS-Lada pääsi remonttiin ja pesulle – Irkutskissa hitsausmaskiksi riittävät silmälasit

Osa 16: Liftarit ovat katoavaa kansaa Venäjälläkin, selvisi HS-Ladan matkalla kohti Vladivostokia

Pekka Hakala / HS
Mongolialaiset turistit ovat tulleet tervehtimään Hambo-Lamaa.
Mongolialaiset turistit ovat tulleet tervehtimään Hambo-Lamaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat