Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan pienet vihreät merimiehet

Etelä-Kiinan merellä naapuriensa kanssa kiistelevä Kiina ottaa mallia Krimin vallanneesta Venäjästä, kirjoittaa HS.n Kiinan-kirheenvaihtaja Mikko Paakkanen.

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kun Ukrainassa soditaan, Kiina katselee sivusta, mutta näyttää myös ottavan oppia. Kiina on huomannut, että sekin voi käyttää niin sanottuja pieniä vihreitä miehiä.

Pieniksi vihreiksi miehiksi sanottiin tunnuksettomissa univormuissa liikkuneita sotilaita Krimillä vuonna 2014 ennen kuin Venäjä otti Krimin Ukrainalta. Venäjä väitti, ettei sotilailla ollut mitään tekemistä Venäjän armeijan kanssa, mutta harva uskoi.

Hieman samantapaisia vihreitä miehiä Kiina käyttää Etelä-Kiinan merellä, missä se kiistelee naapuriensa kanssa valtavan kokoisen merialueen hallinnasta.

Kiista on parin viime vuoden kuluessa kiihtynyt. Kiina on rakentanut alueelle tekosaaria, joissa sillä on muun muassa sotilastukikohtia. Alueella liikkuu entistä enemmän asevoimaa, ja välillä ollaan lähellä yhteenottoa.

Esimerkiksi tällä viikolla Yhdysvaltojen puolustusministeriö kertoi, että kiinalainen hävittäjälentokone oli lentänyt vaarallisen lähellä yhdysvaltalaista tiedustelukonetta kansainvälisessä ilmatilassa Etelä-Kiinan merellä. Kiinan ulkoministeriön edustaja kiisti väitteen ja kehotti Yhdysvaltoja lopettamaan tiedustelulentonsa.

Yhdysvalloilla ei ole Etelä-Kiinan merellä aluevaatimuksia. Sen laivat ja lentokoneet ovat kuitenkin partioineet alueella vedoten merenkulun ja ilmailun vapauteen kansainvälisillä alueilla.

Silloin kun kilpailevien leirien asevoimat häärivät kiistellyillä alueilla, aseellisten yhteenottojen riski kasvaa. Kiina ei halua kiristää tilannetta ammuskeluksi, joten se antaa siviilien merkitä reviiriään.

Kun yhdysvaltalainen sotalaiva Lassen viime lokakuussa purjehti läheltä Kiinan rakentamaa tekosaarta kiistellyillä Spratly-saarilla, laivan ympärillä parveili kiinalaisia kalastusaluksia. Ne seurasivat Lassenia ja ajoivat sen keulan edestä provosoivasti, vaikkakin välimatkan päässä, kertoi nimeämätön sotilaslähde yhdysvaltalaiselle Defence News -lehdelle viime marraskuussa.

Yhdysvaltojen merisotakorkeakoulun Kiina-asiantuntija Andrew Erickson on nimittänyt tällaisia Kiinan kalastajalaivueita pieniksi sinisiksi miehiksi.

”Venäjän pienet vihreät miehet ovat laajalti tunnettuja, mutta liian vähän huomiota on kiinnitetty Kiinan pieniin sinisiin miehiin Etelä-Kiinan merellä”, Erickson sanoi yhdysvaltalaiselle Defence News -lehdelle viime marraskuussa.

Kiina on kouluttanut kalastajistaan eräänlaisia puolisotilaallisia joukkoja. Uutistoimisto Reutersin huhtikuussa haastatteleman nimeämättömän kiinalaisvirkamiehen mukaan Hainanin saarella kotisatamaansa pitäville kiinalaiskalastajille on annettu sotilaallista peruskoulutusta.

Reutersin selvitysten mukaan kalastajat saavat Kiinalta myös esimerkiksi rahaa ja polttoainetta. Heillä on harjoituksia, ja heitä on pyydetty keräämään tietoa ulkomaalaisista aluksista. Kiina on myös antanut kalastajille satelliittinavigointilaitteita.

Käyttämällä kalastajia naapurimaiden ja Yhdysvaltojen hätyyttelyyn Kiina välttää sota-aluksien väliset kohtaamiset, joista nousisi paljon suurempi meteli.

Siviilialusten toiminnasta Kiinalle ei myöskään lankea samanlaista vastuuta kuin sota-alusten toiminnasta. Jos sattuu törmäyksiä, kalastajien voi aina väittää toimineen omin päin eikä Kiinan nimissä. Kalastajia riittää, sillä Kiinalla on maailman suurin kalastuslaivasto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat