Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan vanhin jäätynyt konflikti voi ehkä ratketa tänä vuonna – Kyproksen yhdistymistä pusketaan kovasti eteenpäin

42 vuotta kestäneen konfliktin ratkaisu näyttää olevan lähempänä kuin koskaan, mutta moni asia voi vielä romahduttaa sopimuksen.

Ulkomaat
 
Neil Hall / Reuters
YK:n sotilaat valvoivat Kyprosta halkovaa vihreää linjaa maaliskuussa 2014.
YK:n sotilaat valvoivat Kyprosta halkovaa vihreää linjaa maaliskuussa 2014. Kuva: Neil Hall / Reuters

Pehmeistä hiekkarannoistaan ja taatusta auringonpaisteesta tunnettua Kyprosta on halkonut 42 vuoden ajan vihreäksi linjaksi kutsuttu jakovyöhyke.

Tämä 180 kilometriä pitkä, YK:n sotilaiden valvoma vyöhyke erottaa toisistaan kyproksenkreikkalaisten hallinnoiman etelän ja kyproksenturkkilaisten asuttaman, itsenäiseksi julistautuneen pohjoisosan. Paikoitellen jopa seitsemän kilometrin levyinen vyöhyke on nimensä mukaisesti osin hyvinkin vihreä, koska kasvillisuus ja eläimet ovat päässeet ottamaan vallan ihmisiltä suljetulla alueella.

Pian pusikot saattavat kuitenkin harventua ja raja-aidat kaatua. Kyproksella yritetään nimittäin tosissaan hieroa sopimusta, joka yhdistäisi kahtia jaetun saaren ja samalla päättäisi Euroopan pisimpään jatkuneen, edelleen käynnissä olevan jäätyneen konfliktin.

Kyproksen presidentti Nikos Anastasiades ja saaren pohjoisosaa hallitseva kyproksenturkkilainen presidentti Mustafa Akıncı ovat yhdessä asettaneet tavoitteeksi, että ratkaisu löytyy tämän vuoden aikana.

”Uskon, että 2016 on vuosi jolloin saturaatiopiste saavutetaan”, sanoi Akıncı perjantaina Cyprus Mailin mukaan.

© Yiannis Kourtoglou / Reuters
Kyproksen kreikkalaisten presidetnti Nicos Anastasiades ja Kyrpoksen turkkilaisten presidentti Mustafa Akinci tapasivat syyskuussa 2015 Kyprosta halkovalla jakolinjalla.
Kyproksen kreikkalaisten presidetnti Nicos Anastasiades ja Kyrpoksen turkkilaisten presidentti Mustafa Akinci tapasivat syyskuussa 2015 Kyprosta halkovalla jakolinjalla.

Kypros jakautui kahtia vuonna 1974, kun Turkki miehitti saaren pohjoisosan vastauksena Kreikan sotilasjuntan tukemaan vallankaappausyritykseen.

Pohjoisosa julistautui vuonna 1983 Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi. Ainoastaan Turkki on tunnustanut Pohjois-Kyproksen itsenäisyyden, ja kyproksenturkkilaiset ovat käytännössä täysin riippuvaisia Turkista. Alueella on edelleen kymmeniätuhansia turkkilaissotilaita.

Kyproksen eteläosa sen sijaan on kansainvälisesti tunnustettu valtio, joka kuuluu Euroopan unioniin.

Ratkaisua Kyproksen kriisiin on yritetty neuvotella aivan saaren jakautumisesta lähtien.

Lähimpänä sopua käytiin vuonna 2004, jolloin koko saarella äänestettiin YK:n kätilöimästä rauhansuunnitelmasta. Kyproksenturkkilaiset äänestivät sopimuksen puolesta, mutta kyproksenkreikkalaiset hylkäsivät sen.

Monet asiantuntijat sanovat, että nyt – vuonna 2016 – sopu on lähempänä kuin koskaan.

Tästä saa paljolti kiittää etelän ja pohjoisen presidenttejä, jotka molemmat ovat sukupolvea, joka yhä muistaa yhtenäisen Kyproksen. Taustalla on kuitenkin myös muita tekijöitä, jotka kannustavat sopuun.

Kuten tavallista, rahalla on osuutta asiaan.

Velkakriisiin sukeltanut Kypros ponnisti irti muiden euromaiden antamasta hätälainaohjelmasta tämän vuoden maaliskuussa. Kypros on saanut kiitosta kriisin päihittämisestä, mutta talous on edelleen hataralla pohjalla.

Molemmat presidentit tietävät, että saaren yhdistäminen kasvattaisi koko maan bruttokansantuotetta merkittävästi, kun esimerkiksi turismi pääsisi elpymään saaren pohjoisosissa ja kaupankäynti vilkaistuisi.

Myös Kyproksen eteläisiltä vesiltä vuonna 2011 löytynyt Afroditeksi nimetty kaasukenttä on pistänyt potkua neuvotteluihin. Kypros toivoo maakaasusta merkittäviä lisätuloja, mutta etelän ja pohjoisen erimielisyydet vaikeuttavat kaasun hyödyntämistä ja uusien kaasuesiintymien etsintää.

Vaikka presidentit Anastasiades ja Akıncı tuntuvat olevan tosimielellä liikkeellä, on edessä vielä monta koettelemusta, jotka voivat romahduttaa sopimuksen.

Vaikea ja kalliiksi tuleva kysymys liittyy esimerkiksi omaisuuteen. Noin 200 000 ihmistä joutui lähtemään kodeistaan ja menetti omaisuutensa saaren jakautuessa. Ratkaistava on, onko heillä kenties oikeus vaatia omaisuuttaan takaisin tai minkälaisia korvauksia heille maksetaan.

Ratkaistava on myös Turkin joukkojen vetäminen pois saaren pohjoisosasta sekä se, miten yhdistyneessä valtiossa hallinto ja alueet jaetaan kyproksenturkkilaisten ja kyproksenkreikkalaisten kesken.

Kyproksen eteläosassa järjestetään sunnuntaina parlamenttivaalit, joiden lopputuloksella ei pitäisi juuri olla merkitystä rauhanneuvotteluiden etenemiselle, sillä Kypros on presidenttivetoinen maa.

”Mitä neuvotteluihin tulee, Kyproksen presidenttijärjestelmässä parlamentti on merkityksetön”, sanoi professori Hubert Faustmann Nikosian yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.

Vaalituloksella voi kuitenkin olla symbolista merkitystä. Jos presidentti Anastasiadesin valtapuolue pärjää vaaleissa ylivoimaisesti, hän voi saada lisäpaukkuja neuvotteluihin ja vahvemman mandaatin niissä tarvittaviin - joillekin kyproksenkreikkalaisille hyvinkin vastenmielisiin - myönnytyksiin. Jos taas äänestysprosentti jää alhaiseksi ja parlamenttiin pääsee paljon pieniä, kovan linjan puolueita, neuvotteluilmapiiri voi muuttua toiseksi.

Parlamenttivaaleja merkittävämmät vaalit koittavat vuonna 2018. Silloin kyproksenkreikkalaiset äänestävät uudesta presidentistä.

Tämän takia ratkaisu saaren yhdistämiseen on tärkeää löytää nyt eikä ensi vuonna, sanoo kyproksenturkkilaisten presidentti Akıncı. Halu sopuun kun voi kuihtua eteläosassa vaalikamppailun käynnistyttyä.

Oma ratkaiseva roolinsa Kyproksen yhdistämisessä on myös Turkilla. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Kyproksen ongelman ratkaiseminen palvelisi Turkin omia etuja.

Turkki nimittäin haluaa lähentyä Euroopan unionia, eivätkä jäsenneuvottelut etene ilman Kyproksen suostumusta.

Kyprosta halkova 180 kilometrin mittainen vihreä linja halkaisee myös maan pääkaupungin Nikosian. Jakolinjan pystyy ylittämään seitsemästä kohdasta, ja ylitys molempiin suuntiin onnistuu yksinkertaisesti henkilötodistusta vilauttamalla.

Osa pohjoisesta aikanaan paenneista kyproksenkreikkalaisista ei ole kuitenkaan koskaan palannut katsomaan vanhaa kotiaan. Ja moni kyproksenkreikkalainen kokee, että he joutuvat tekemään enemmän myönnytyksiä saaren yhdistämisen eteen.

Kyproksenturkkilainen presidentti Akıncı myöntää, ettei kaikkia miellyttävää ratkaisua ole mahdollista löytää. Suurimman osan pitäisi kuitenkin uskoa siihen.

”Heidän täytyy pystyä sanomaan, että ’Tämä sopimus takaa minulle yhdenvertaisuuden ja turvan, ja oikeuteni otetaan huomioon’”, Akıncı sanoi Cyprus Mailin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat